LIVERPOOL 2023

Cha Cha Cha za Finsko

Käärijä prepričal na UMK23

Finska, ki je na Pesmi Evrovizije slavila leta 2006, je zadnjo februarsko soboto dobila novega predstavnika za Liverpool. To je postal 29-letni glasbenik Käärijä, ki je prepričal s skladbo Cha Cha Cha, pod katero se podpisujejo Aleksi Nurmi, Jere Pöyhönen, Johannes Naukkarinen in Jukka Sorsa.

V sklepnem dejanju UMK23 se je predstavilo sedem glasbenikov, ki so jih izbrali izmed 363 prispelih skladb. Izbor je potekal v Turku, ki je največje mesto na jugozahodu Finske. Novega finskega predstavnika je izbralo ljudstvo (75 %) in mednarodna komisija (25 %), ki so jo predstavljali strokovnjaki iz Avstralije, Nemčije, Poljske, Španije, Švedske, Velike Britanije in Ukrajine.

UMK 2023 - Kaarija
Za Finsko bo prepeval Käärijä. Foto: Instagram Paidatonriehuja

Končni vrstni red na UMK23

  1. Käärijä – Cha Cha Cha (539 točk)
  2. Portion Boys – Samaa taivasta katsotaan (152 točk)
  3. Keira – No Business On The Dancefloor (133 točk)
  4. Robin Packalen – Girls Like You (109 točk)
  5. UUMAA – Ylivoimainen (107 točk)
  6. Lxandra – Something to Lose (70 točk)
  7. Benjamin – Hoida mut (66 točk)

In kdo je novi zmagovalec?

Käärijä je nepredvidljiv umetnik. Rad podira meje, sledi svojemu ritmu in še raje raziskuje nove stvari. Njegov prvi album je izšel leta 2020, najbolj znan pa je po nastopih v živo. Novi finski predstavnik sovraži, da je omejen le na določen žanr. Raje združuje različne glasbeni zvrsti, od rapa, metala do elektronske glasbe. Njegova besedila obravnavajo vsakdanje zgodbe. Tu je lahko recimo prehod iz mladosti na prag odraslosti. Ne nazadnje pa opisuje in skozi glasbo združuje hišne zabave in afterpartyje.

UMK 2023 - Kaarija YLE
Käärijä je prepričal stroko in ljudstvo. Foto: YLE

Novi finski predstavnik spremlja Evrovizijo od malih nog. Še posebej se mu zdi nepozabna predstava Verke Serdučke s skladbo Dancing Lasha Tumbai.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
Izvor
UMK23UMK23 - voditelj izbora
Twitter
Back to top button