ZABAVNO & DRUŽABNO

Booom! ustvarili video s pomočjo umetne inteligence

Pesem o odločenosti

Skupina Booom! je v leto 2024 vstopila na krilih uspešnice Dance Like This in z odličnim 5-članskim bandom, izid prvenca Odiseja pa napovedujeta nov radijski singel Avantura ter osvežilni animirani video, ki so ga ustvarili tudi s pomočjo umetne inteligence.

Booom!
Booom! z novo skladbo Avantura. Foto: Promo foto

Odiseja

Medtem ko skladba Dance Like This še vedno polni radijski eter, skupina pa lepo dviguje obrate na glasbenih platformah in družabnih omrežjih, Booom! pošilja v eter in splet novo pesem Avantura, s katero najavlja izid albuma Odiseja.

“Avanturo smo napisali septembra, ko smo cel mesec porabili za to, da smo ustvarili čim več pesmi za drugo verzijo albuma. Je otvoritvena pesem plošče, čeprav smo jo napisali kot zadnjo. Proces ustvarjanja pa je bil zelo zanimiv: najprej nam je bila zelo všeč, naslednji dan precej manj, zato smo jo skoraj v celoti preuredili. Spet nam je postala zelo všeč, naslednji dan pa smo si spet premislili … In tako je tudi ostalo skoraj dokler je nismo posneli. Skratka, tudi ustvarjanje te pesmi je bila prava avantura,” so povedali mladi glasbeniki in ob tem dodali, da so takoj vedeli, da bo Avantura ne le na plošči, ampak tudi prva pesem na albumu. “Ker je energetična in dobro pripravi teren za nadaljevanje, tematsko je dober začetek zgodbe, ki jo pripovedujemo skozi album in najbolje definira naš zvok.”

Booom! z bandom
Booom! z bandom Foto: Jaka Ceglar

Booom! na odru spremlja ‘fresh all stars’ bend, v katerem igrajo bobnar Matic Kovačič (ustanovni član in soavtor prvih hitov Joker Out), kitarist Tilen Jan (Fat Butlers), klaviaturist Marko in basist Jernej Žavbi (Žavbi Brothers) ter kitarist Rok Šenk (nastopa tudi s skupino Flirrt), občasno pa poprimejo za kak dodaten inštrument še pevci.

Kako je nastala skladba?

“Ta pesem je bila pomembna prelomnica v našem ustvarjanju. Slučajno se je zgodilo, da smo bili mentalno vsi trije na istem mestu. Gledali smo nazaj na našo glasbeno pot in ugotavljali, kako smo bili mladi in polni upanja ter opazili da smo, čeprav smo se veliko naučili, še vedno tisti mladi fantje, ki so pet let nazaj stopili na skupno pot. Verz: “Ker za obzorjem zdaj že vidim to, kar bom postal” definira Avanturo, hkrati pa tudi nas, saj smo se s skoraj končanim albumom znašli v situaciji, kjer smo bili ponosni na to, kar smo ustvarili in na to, kar postajamo kot skupina,” so pojasnili fantje in dodali, da si pesem lahko vsak razlaga po svoje. “Namenoma je tematsko zelo odprta, ker smo iskali način, kako občutek podajanja v neznano najbolje predstaviti poslušalcu. In Avantura je točno to: pesem o odločenosti, o potovanju v neznano in občutkih, ki se pojavijo na tej poti.”

Booom 2024
Booom! kaj kmalu čaka še veliki koncert. Foto: Jaka Ceglar

Koncert ob izidu albuma Odiseja se bo bo zgodil v sredo, 15. maja, ob 20. uri v ljubljanskem SiTi Teatru v BTC.

Kaj pa videozgodba?

Prava osvežitev za naš ustvarjalni prostor pa je tudi spremljevalni video, ki ga je ustvaril Žiga Bahor. “Ko smo razmišljali kako kar najbolje vizualno predstaviti vsebino in sporočilo pesmi, so se nam začeli v glavi vrteti visokoproračunski filmi. Bolj ko smo razmišljali kako bi to zgodbo prenesli na ekran, bolj nam je bilo jasno, da nimamo ne časa ne sredstev, s katerim bi lahko posneli primeren videospot.”

“Potem pa smo se spomnili, da so nekatere nam najljubše avanture animacije in z nekaj viharjenja možganov našli primerno rešitev,” povedo fantje. Rezultat je prikupen video, ki se odlično prilega besedilu, glasbi in celotni atmosferi skladbe Avantura, stop-motion tehniko pa nadgrajuje s prelivanjem kadrov, kar se odlično prilega tudi fluidnosti sodobnega sveta in gledalca popelje na 3-minutno popotovanje skozi čas in prostor.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button