EVROVIZIJA

Avstrija bo skozi Evrovizijo gradila mostove iz preteklosti v prihodnost

Maja 2015 bodo nastopajoči in predstavniki 40 narodnosti na 60. evrovizijski popevki skupaj s 1.700 novinarji in tisoči navdušenci s celega sveta v Avstriji proslavili festival glasbe in medkulturnega dialoga. Izbor bo 19., 21. in 23. maja 2015 tokrat resnično drugačen!

10. maja 2014 je Conchita Wurst s pesmijo Rise Like a Phoenix na
Izboru za pesem Evrovizije Avstriji senzacionalno priborila zmago. Zato
bo največji zabavni spektakel po 48 letih znova potekal v Avstriji, tokrat v dvorani Stadthalle.

Gradimo mostove je slogan, ki ga je izbrala avstrijska nacionalna televizija ORF in je tudi cilj največjega glasbeno-televizijskega spektakla na svetu. Združuje namreč evropsko idejo in povezovalno noto glasbe. Prvič v zgodovini Evrovizije bo ta največji glasbeno-televizijski spektakel na svetu imel t. i. certifikat Green Event (Zeleni dogodek), kar pomeni, da sta v osprednje postavljena trajnostni razvoj in vključevanje.

Trg pred dunajsko mestno hišo bo zelo živahen.Foto: WienTourismus / Christian Stemper
Obiskovalci so bodo lahko ogledali Schönbrunnn.Foto: WienTourismus / Peter Rigaud

195 milijonov gledalcev po celem svetu: O mednarodnem pomenu Evrovizije priča tudi njena visoka gledanost: maja 2014 si je prenose obeh polfinalov in finala vsaj na kratko ogledalo 195 milijonov gledalcev iz več kot 40 držav po svetu – od Evrope preko Kitajske in vse do Avstralije. Povprečen tržni delež gledanosti finala 10. maja 2014 pri sodelujočih državah je znašal 37,3 odstotka. Na Danskem, v državi gostiteljici, pa celo 89 odstotkov. V povprečju si je finale lani ogledalo 61 milijonov gledalcev, kar je skoraj 6 milijonov več kot leta 2013.

Dizajn odra: 44 metrov široko oko, sestavljeno iz 1.288 mini zaslonov. Oko, ki zajema celoten oder in je sestavljeno iz 1.288 mini zaslonov, meri 44 metrov v širino, do 14,3 metrov v višino in 22 metrov v globino. Sliko na mini zaslonih na sprednji strani oblikujejo z LED-tehniko in tako odsevajo raznolike barvne koncepte. Površina odra v očesu ima širino 14,2 metra in je sestavljena iz LED površine s premerom 11 metrov. V ozadju očesne konstrukcije se nahaja 26 metrov široka in 8,5 metrov visoka LED-stena, ki se lahko na sredini razpotegne 13 metrov v širino.

Evrovizijski šovi bodo v dvorani Stadthalle.Foto: Torsten Munk

Polfinale 1:

  • Ponedeljek, 18. maja, ob 21. uri: Šov za žirijo
  • Torek, 19. maja, ob 15. uri: Družinski šov / ob 21 uri: Televizijski šov

Polfinale 2:

  • Sreda, 20. maja, ob 21. uri: Šov za žirijo
  • Četrtek, 21. maja, ob 15. uri: Družinski šov / ob 21. uri: Televizijski šov

Finale:

  • Petek, 22. maja, ob 21. uri: Šov za žirijo
  • Sobota, 23. maja, ob 13. uri: Družinski šov / ob 21. uri: Televizijski šov

Polfinale – šovi za žirijo, družinski šovi in televizijski šovi: Odločitev o finalnem nastopu držav bo padla v obeh televizijskih polfinalih. Šovi za žirijo bodo posneti in posredovani državam udeleženkam, v sklopu teh šovov pa bodo mednarodne žirije iz vseh držav udeleženk glasovale za svoje favorite. Ti posnetki bodo predvajani v živo, v primeru da bi prišlo do težav s prenosom televizijskih šovov. Družinski šovi so zadnji nastopi v polni zasedbi pred televizijskimi šovi. Ker so na programu ob 15. uri, so še posebej primerni za družine z otroki, ki želijo v živo doživeti Evrovizijsko popevko v dunajski dvorani Stadthalle.

Pred dvorcem Schönbrunn bo 14. marca veliki koncert dunajskih filharmonikov.Foto: Richard Schuster

1.700 novinarjev s celega sveta – od Evrope do Avstralije – bo pripotovalo na Dunaj posebej za Evrovizijsko popevko. Novinarjem bo na voljo najmodernejši novinarski center v dunajski dvorani Stadthalle. Poleg tega se bo v konferenčni dvorani (sprejme več kot 500 oseb) odvilo več kot 80 novinarskih konferenc. Vsaka država bo imela dve novinarski konferenci, dodatno pa bodo po nastopih v živo organizirane še dodatne novinarske konference.

Trgu Rathausplatz pred mestno hišo.Foto: WienTourismus / Christian Stemper

1.300 članov delegacij: Poleg nastopajočih bodo na Evrovizijski popevki sodelovale tudi televizijske ekipe, fotografi, komentatorji, vizažisti, kostumografi, predstavniki medijev, vodje delegacij idr. Delegacije bodo na Dunaj prispele – glede na polfinale – od 10. maja dalje in bodo v avstrijski prestolnici ostale približno dva tedna. (V prvem tednu bodo potekali prvi poskusni nastopi.)

700 prostovoljcev: Prostovoljci bodo pri Evrovizijski popevki neposredno prisotni kot “graditelji mostov”. Njihove vloge bodo različne – prisotni bodo v novinarskem središču, na info točkah, pri akreditacijah, spremljali bodo gledalce in delegacije, ali pa bodo na voljo kot dodatna pomoč. Štiri prijave za prostovoljce so prispele tudi iz Slovenije.

Evrovizijska vas (Eurovision Village) na trgu Rathausplatz pred mestno hišo je priljubljeno zbirališče za vse Dunajčanke in Dunajčane, obiskovalce mesta in oboževalce Evrovizijske popevke. Od 18. maja dalje, po velikem uradnem sprejemu, se bo tam cel teden odvijal zanimiv program, od nastopov v živo do prenosov TV-šovov.

Euro Club v pivnici Ottakringer Brauerei bo zbirališče za vse akreditirance. Tukaj bodo imele delegacije možnost za srečanje z novinarji, za morebitne nastope, države pa lahko priredijo tudi svoje zabave.

EuroClub bo v pivnici Ottakringer Brauerei.Foto: ORF / Ottakringer Brauerei

A to ni še vse. V celotno dogajanje je v sodelovanju z ORF še kako vključena turistična organizacija mesta Dunaj Wien Info / Vienna Tourist Board (Eurovision), ki bo vse obiskovalce resnično razvajala na vsakem koraku. Za vse akreditirane novinarje in delegacije pripravljajo več kot 80 brezplačnih izletov oziroma ogledov, med katerimi bodo nekateri ogledi prava paša za oči. Kot so nam zaupali na turističnem uradu ob nedavnem obisku, si vsi skupaj želijo, da bi se obiskovalci počutili kot doma!

Dobro bo poskrbljeno tudi za številne geje in lezbijke.Foto: WienTourismus / Peter Rigaud
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X