MALMÖ 2024

60 evrovizijskih let in ena zmaga za Portugalsko

Priprave na Festival da Canção 2024

Evrovizijski leto 2024 bo še posebej jubilejno za Portugalsko, saj je bila leta 1964 na izboru Grand Prix TV da Canção Portuguesa izbrana prva portugalska pesem, ki je sodelovala na evrovizijskem tekmovanju, ki se je začelo leta 1956.

Prvi prenos v barvah

V drugi polovici sedemdesetih let se je tekmovanje skoraj da vsako leto preimenovalo. Tu je bila Pesem za Evropo, pa Sedem pesmi, Portugalska pesem … dokler se leta 1979 ni preimenovalo v Festival pesmi RTP. 7. marca 1980 so Portugalci v neposrednem prenosu iz gledališča São Luiz prvič videli televizijsko sliko v barvah. Festival pesmi RTP je tako pomenil začetek oddajanja v barvah na televiziji RTP. Z leti so se metode izbire portugalskega predstavnika v Evropi spreminjale, cilj pa je bil vedno enak: izbrati najboljšo pesem.

Salvador Sobral Portugalska
Salvador Sobral je slavil leta 2017. Foto: Andres Putting / EBU

Portugalska je na Evroviziji slavila le enkrat. Leta 2017 je Salvador Sobral prepričal s skladbo Amar pelos dois.

Festival da Canção
Datum festivala javnosti še ni znan. Foto: RTP

Festival da Canção

Danes se portugalski izbor imenuje Festival da Canção. Glasbeniki, avtorji, skladatelji, izvajalci, producenti, tako neznani kot uveljavljeni umetniki prepoznavajo festival kot predstavitev glasbe, ki nastaja na Portugalskem. Ne nazadnje pa je to prostor umetniške svobode, priložnosti in različne izmenjave.

V letu 60. obletnice festivala je RTP povabil 14 avtorjev, preostalih 6* pa je bilo izbranih na razpisu za prosto oddajo pesmi, ki je bil odprt za javnost med 7. avgustom in 15. oktobrom 2023. Televizija RTP tako že predstavlja 20 avtorjev, ki so ustvarili pesmi za Festival da Canção 2024. Tukaj so: Bispo, Buba Espinho, Cristina Clara, FILIPA*, Huca, iolanda, João Borsch, João Couto*, LEFT*., Leo Middea, Maria João, MELA*, Mila Dores, Nena, NOBLE, No Maka, Perpétua, Rita Onofre*, Rita Rocha* in Silk Nobre. Kaj pa izvajalci? Ti bodo objavljeni v naslednjih tednih …

Zadnja tri leta se je Portugalska uvrstila v finale. Z Mimicat in skladbo Ai coração so na ESC 2023 osvojili 23. mesto.

Portugalska 2023: Mimicat – Ai coração
Portugalska 2023: Mimicat – Ai coração Foto: Sarah Louise Bennett / EBU
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Izvor
RTP - objava avtorjev
Twitter
Back to top button