MMS

38. festival Melodije morja in sonca je osvojila naša evrovizijka Lea Sirk

Prepričala pesem Moj profil

V poletnem amfiteatru portoroškega Avditorija so se odvile že 38. Melodije morja in sonca, kjer je tokrat s pesmijo Moj profil prepričala naša evrovizijska predstavnica 2018, Lea Sirk. Na drugem mestu je s pesmijo Kjer pomol poljubi morje končala Manca Špik, tretje mesto pa je osvojila Klapa Semikantá, ki se je predstavila z melodijo Tvoja lepota.

Tradicionalni in priljubljeni festival sta tokrat v Portorožu vodili Lorella Flego in Bernarda Žarn, ki sta uspešno in gledalcu prijazno krmarili s festivalsko barko, ki nam je po napetem glasovanju prinesla novega zmagovalca. Zmagovalna in moderna skladba Moj profil je prejela največ točk s strani strokovne komisije (12) in od občinstva v Avditorija Portorož (12). Radijske postaje (1. program Radia Slovenija, Radio Koper, Radio Maribor, Radio Celje, Radio Murski val in Radio Sora) so Lei Sirk namenile osem točk, sedem točk pa so ji namenili gledalci pred televizijskimi prejemniki. V skupnem seštevku je naša evrovizijska predstavnica osvojila 39 točk. Drugouvrščena Manca Špik je najbolj prepričala gledalce pred televizijskimi prejemniki, saj so ji namenili 12 točk. Strokovna komisija je Manci dodelila 10 točk, osem točk je prejela s strani občinstva v Avditoriju Portorož, radijske postaje pa so dodale še pet točk. Tretjeuvrščena Klapa Semikantá je prejela dve desetici, in sicer od televizijskih gledalcev in občinstva, šest točk so dodale radijske postaje, tri točke pa je Klapi Semikantá namenila strokovna komisija.

MMS 2018: Seštevek glasovanja komisije, radijskih postaj, občinstva ter ljudstva Foto: Alesh Maatko

Petčlanska strokovna festivalska komisija, ki so jo tokrat sestavljali Marta Zore (predsednica), Patrik Greblo, Dajana Makovec, Damjan Levec (Emperatrizz) in Alesh Maatko pa je preostale nagrade (med štirinajstimi bolj ali manj poletnimi in spevnimi melodijami) razdelila takole:

  • Nagrado strokovne komisije za izvedbo, ki jo je podelila Dragica Petrovič, je prejela Manca Špik, za skladbo Kjer pomol poljubi morje.
  • Nagrado strokovne komisije za glasbo, ki jo je podelil Slavko Ivančić, je prejela evrovizijska predstavnica 2018, Lea Sirk, za skladbo Moj profil.
  • Nagrado strokovne komisije za besedilo, ki jo je podelila Lada Tancer, je prejel Bogdan, kot pisec besedila za skladbo Kanela, ki jo je tudi zapel.
  • Nagrado strokovne komisije za obetavnega izvajalca oz. avtorja (nagrada Danila Kocjančiča), ki jo je podelila Marta Zore, pa je prejela skupina Proteus za pesem Odklop.
Lea Sirk
Lea Sirk je prejela kar dve nagradi. Foto: Alesh Maatko
Nagrajenci 38. festivala MMS: Proteus, Lea Sirk, Manca Špik in Bogdan Foto: Alesh Maatko
Tudi tokrat ni manjkala torta velikanka. Foto: Alesh Maatko

Spremljevalni šov program, ki je potekal v času glasovanja in ki ga je povezoval gledališki igralec Primož Forte, je bil letos posvečen Bertiju Rodošku, »očetu« festivala Melodije morja in sonca. Na velikem odru v poletnem amfiteatru portoroškega Avditorija so tako nastopili Oto Pestner, ki je na festivalu slavil kar štirikrat (dvakrat kot izvajalec in dvakrat kot avtor), tu pa sta bila še lanskoletni zmagovalec MMS-ja Isaac Palma in Klemen Orter, ki je na festival MMS 2016 prejel kar tri strokovne nagrade. Po razglasitvi rezultatov in po zaključku festivala se je nadaljevalo prijetno druženje (tudi ob torti velikanki), vsi skupaj pa s(m)o bili enotnega mnenja, da je šla glavna nagrada v prave roke.

Melodije morja in sonca 2018 je osvojila Lea Sirk Foto: Alesh Maatko

MMS 2017 je spremljalo 8,1 % oziroma 151.900 gledalcev, starejših od štirih let. Pri tem je oddaja dosegla 34 % delež gledalcev televizije v času oddaje. MMS 2016 pa si je povprečno ogledalo 6,6 % oziroma 130.300 gledalcev, starih nad 4 leta, oz. 27 % delež vseh gledalcev televizije v času prenosa.

Kaj pa gledanost festivala? Prenos festivala Melodij morja in sonca 2018, je v povprečju spremljalo 8,4 odstotkov oziroma 158.700 gledalcev, starih nad 4 leta, kar predstavlja 35 odstotkov takratnih gledalcev televizije. Vsaj minuto prenosa festivala si je ogledalo 408.000 ali 21,6 % različnih gledalcev, starejših od 4 let. Kot kaže si tako poletne melodije iz leta v leto ogleda vse več gledalcev, ne nazadnje pa tudi poletni amfiteater portoroškega Avditorija, ki ima 1777 sedišč, poka po šivih.

2018 Naslov skladbe Izvajalec Glasba Besedilo Priredba
1. Pa sem šla Steffy Marko Hrvatin, Mitja Bobič Steffy Mitja Bobič, Jan Baruca, Marko Hrvatin
2. Kanela Bogdan Bogdan Bogdan Bogdan
3. Hej DJ The Plut Family Alex Volasko Saša Lešnjek Alex Volasko
4. Odklop Skupina Proteus Pikaja Pikaja Skupina Proteus
5. Jaz bi šla naprej Mila Denis Horvat Hamo Denis Horvat
6. Passi nel blu Swing Deal Giovanna Rados, Lucy Passante Spaccapietra Giovanna Rados, Lucy Passante Spaccapietra Denis Beganovič
7. Sanjal bom Laurylin & Jan Bogatič Amanda Vidic Amanda Vidic Samo Turk
8. Kjer pomol poljubi morje Manca Špik Raay Rok Lunaček Raay
9. Moj profil Lea Sirk Lea Sirk Lea Sirk Lea Sirk
10. Številka srca Irena Vrčkovnik in MJAV Aleš Klinar Irena Vrčkovnik Aleš Klinar, Irena Vrčkovnik
11. Tvoja lepota Klapa Semikantá Erik Prašnikar Erik Prašnikar Davorin Lovrečič
12. Vrni se, srce Prifarski muzikanti Žiga Bižal Žiga Bižal Miha Gorše
13. Lahko bi mi povedal (da me nimaš rad) Ana Štokelj Jadran Ferjančič Drago Mislej Jadran Ferjančič
14. Z mano se ne da Kalamari Darjan Gržina Angelo Misterioso Matjaž  Švagelj
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button