ZANIMIVOSTI

Vse to so evrovizijske pesmi z zelo podobnimi, zmagovalnimi naslovi

Evrovizijski zmagovalec Måns Zelmerlöw je pred leti evropsko občinstvo osvojil s skladbo Heroes, ki nosi posebno sporočilo – vsi smo junaki svojih življenj, ne glede na to, koga ljubimo, kdo smo, v kaj verjamemo. Tako je švedski pevec dejal potem, ko je prejel kristalno lovoriko …

A njegova skladba ni bila edina s takim naslovom, o junakih so Švedi peli že leta 2008, pa tudi Belorusi leta 2012. Tokrat smo prebrskali evrovizijski arhiv in našli pesmi, ki so imele enak ali podoben naslov.

Da so junaki, pa so trdili Belorusi leta 2012 v Bakuju, natančneje skupina Litesound. Skladba We are the heroes je bila sodobna skladba elektronskih ritmov, ki pa ji finale ni bil usojen. Belorusija se je v predizboru uvrstila na 16. mesto.

Junaki

Kot rečeno, o junaku (Hero) je v Beogradu leta 2008 prepevala že Švedinja Charlotte Perrelli. Tipična evrovizijska pesem izpod peresa uspešnega glasbenika Frederika Kempeja je bila sicer energična in ji ni šlo ničesar očitati, a je bila nemara preveč predvidljiva v času, ko so na površje prihajali novi glasbeni žanri in udeleženke z vzhoda. Švedska se je po zaslugi strokovne žirije uvrstila v finale, sicer pa bi ostala v predizboru (po glasovih gledalcev bi bila 13.). V finalu je bila na koncu 18.

Charlotte Perrell Foto: Alesh Maatko

(To) življenje je moje

Pesmi, v katerih so izvajalci prepevali o tem, da je (to) življenje njihovo, je bilo precej. Tako sta pela Islandca iz dueta Euroband leta 2008 (This Is My Life), enak naslov je imela švedska pesem leta 2010 v Oslu, ki jo je izvajala Anna Bergendahl. V operni različici je sporočilo o svojem življenju širil Romun Cesar leta 2013 v Malmoju (It’s my life). Slednji se je uvrstil na 13., Euroband na 14. mesto, Švedinji pa se je uvrstitev v finale izmuznila za las (v predizboru je bila enajsta).

V operni različici je sporočilo o svojem življenju širil Romun Cesar. Foto: Alesh Maatko

Najuspešnejša pesem z naslovom Shine je bila ruska, izvedli sta jo dvojčici Tolmačov, končali sta na 7. mestu. Da je čas, da zasije, je pela tudi Švicarka Mélanie René, ki pa ji sijaj v naslovu pesmi (Time to Shine) ni prinesel finala.

Zasij

Evrovizijski oder je gotovo pravi kraj, kjer izvajalec zasije. O sijanju so peli mnogi izvajalci. V Moskvi so leta 2009 hoteli zasijati Nizozemci. Nenavadni trio The Toppers, ki so ga sestavljali možje srednjih let v svetlikajočih oblačilih v slogu sedemdesetih let, je s skladbo Shine obtičal v predizboru na 17. mestu. Leta 2010 je v Oslu skladbo Shine predstavila Gruzijka Sofia Nizharadze in si z odlično vokalno izvedbo ter koreografsko dodelano točko pripela 9. mesto. Shine je bil naslov avstrijske skladbe leta 2013, ki jo je izvajala Natálie Kelly. Žal se ji ni uspelo uvrstiti v finale.

Najuspešnejša pesem Shine je bila ruska, izvedli sta jo dvojčici Tolmačov. Foto: Alesh Maatko

Angel

Velikokrat v evrovizijski zgodovini so tekstopisci uporabili naslov Angel. V Københavnu sta o angelu pela islandska predstavnika TwoTricky. Kljub nežni in poslušljivi pesmi pa sta glasbenika izbor končala na povsem zadnjem mestu, kar je bilo za mnoge neupravičeno. Z balado Angel se je po zmago leta 2005 v Kijev vrnila malteška pevka Chiara. Leta 1998 je bila tretja, desetletje nazaj pa ji je angel prinesel visoko 2. mesto. Chiara se je še enkrat dokazala kot izvrstna vokalistka, na Evrosong pa se je (morda po prvo mesto) vrnila še leta 2009, vendar na koncu dosegla 22. mesto. O Angelu je prepevala tudi Ukrajinka Mika Newton leta 2011 v Düsseldorfu. Nežno balado z močnim vokalom je plavolasa pevka podkrepila še s peščeno animacijo in evrovizijska publika jo je nagradila z visokim 4. mestom. Angel si ti pa je leta 2010 pel Bolgar Miro. Angelsko vzdušje je pričaral z belimi oblačili in velikanskimi srebrnimi krili plesalk, a plesna skladba ni prepričala gledalcev in žirij. Ostal je v predizboru na 15. mestu. Da se lahko angel skriva pod krinko (Angel in Disguise), je s pesmijo sporočil latvijski duo Musiqq leta 2011, zakaj angeli jočejo (Why Angels Cry), pa se je spraševala ciprska pevka Annet Artani 2006, a nobeni od omenjenih skladb ni uspelo priti v finalni večer.

Chiara na evrovizijskem odru v Moskvi Foto: Alesh Maatko

Hasta la vista

Legendarni Schwarzeneggerjev pozdrav iz filma Terminator 2 je navdušil tudi tekstopisce za Evrosong. Prvič smo ta frazem slišali leta 2003, pesem Hasta la vista je zapel Ukrajinec Oleksandr, sicer tudi prvi ukrajinski predstavnik. Osvojil je 14. mesto. Znova je z istim naslovom poskusila Belorusija, ki je v boj poslala pevca Ruslana Alehna leta 2008. Pa tudi temu se s pesmijo Hasta la vista ni uspelo kvalificirati v finale, bil je 17. v predizboru.

Ruslan Alehno na evrovizijskem odru v Beogradu. Foto: Alesh Maatko

Nikoli te ne pustim

Težko je (iz)pustiti ljubezen, zato mnogi partnerji tega niti v sanjah ne bi bili pripravljeni dovoliti. Nekateri pa so bili pripravljeni svoji ljubezni to povedati kar pred milijoni gledalcev na evrovizijskem odru. Prvi so o tem, da svoje ljubezni nikdar več ne bodo izpustili, prepevali Danci, in to na domačem terenu leta 2001. Rollo in King sta navdušila Evropejce s pesmijo Never ever gonna let you go. Nagrajena sta bila z drugim mestom. Pevka, ki je odkrito povedala, da bi jokala, lagala in umrla, skratka vse naredila za svojo ljubezen, nikoli pa je ne bi izpustila, je bila Grkinja Mando na Evrosongu 2003 v Rigi. Odkrito priznanje v pesmi Never let you go ji je prineslo 17. mesto. Drugo mesto s pesmijo Never let you go si je pripel tudi Dima Bilan s svojim prvim evrovizijskim nastopom v Atenah leta 2006. Poskrbel pa je tudi za enega najbolj dovršenih nastopov do danes – kako bi pozabili na belo deklico, ki jo je ruski pevec priklical iz klavirja, pokritega z lističi rdečih vrtnic? Da nikoli ne smemo izpustiti trenutka zabave in občutka sreče, so nas opozorile Švedinje Aphro-dite leta 2002 v Talinu.

Dima Bilan je slavil v Beogradu 2008 Foto: Alesh Maatko

Sanje

Nastopiti na Pesmi Evrovizije so vsekakor sanje vsakega izvajalca, zato ni čudno, da so sanje vpletli tudi v besedila svojih pesmi. Naslovi, ki so se dotikali sanj, so bili:

 • Maxi – Do I Dream? (Irska 1973)
 • Eddie Friel – Dreamin’ (Irska 1995)
 • Lindsay Dracass – No Dream Impossible (Velika Britanija 2001)
 • Lynn Chircop – To Dream Again (Malta 2003)
 • Glennis Grace – My Impossible Dream (Nizozemska 2005)
 • Wig Wam – In My Dreams (Norveška 2005)
 • Sopho – Visionary Dream (Gruzija 2007)
 • Kejsi Tola – Carry Me In Your Dreams (Albanija 2009)
 • Thea Garett – My Dream (Malta 2010)
 • Kati Wolf – What About My Dreams (Madžarska 2011)
 • Amaury Vassili – Sognu (Dreams) (Francija 2011)

Pobeg

Za konec pa pobegnimo še med skladbe, ki so govorile o bežanju. Da naj zbeži iz njenih misli, je skupaj skupino SunStroke Project pela moldavska pevka Olia Tira. Moderna elektronska glasba Run Away, podkrepljena z zvoki violine in saksofona, je Moldaviji prinesla finale, tam pa skoraj neupravičeno 21. mesto. O begu dovolj visoko, da njen dragi pride med zvezde, kjer ga čaka, je pela Estonka Sahlene (Runaway) leta 2002. Plavolaska je z nalezljivo pesmijo na noge spravila veliko evrovizijskih navdušencev in se na koncu veselila tretjega mesta. O bežanju, teku in tekačih pa so peli še Nemci (Run & Hide leta 2005), Britanci (Runner In The Night leta 1986), Azerbajdžanci (Running Scared leta 2011) in Madžari (Running leta 2014).

Ell & Nikki sta slavila s pesmijo Running Scared Foto: Alesh Maatko

Ponovila sta se še dva naslova: This Time (Litva letos in Malta leta 1993) in Vivre (Švica l. 1978 in Francija l. 1983).

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button