ZANIMIVOSTI

Mineva 60 let od prve Evrovizije; prva zmagovalka tudi v Stockholmu

Vse se je začelo davnega leta 1956. Televizija je bila v evropskih državah še v povojih, ustanovljena pa je že bila Evropska radiodifuzna zveza (EBU), ki se jo je prijelo ime Evrovizija. Ta je od vsega začetka skrbela za izmenjavo informativnih, športnih in zabavnih programov med svojimi članicami.

92-letna Lys Assia si je ogledala izbor tudi v Stockholmu.Foto: Alesh Maatko

Prva evrovizijska zmagovalka Lys Assia je na Pesmi Evrovizije slavila daljnega leta 1956, in sicer s pesmijo Refrain. Dama, ki šteje častitljivih 92 let, je vsako leto del tega festivala, saj pravi, da ji glas in tudi stas še vedno služita. Na letošnji Evroviziji nam je zaupala, da se je festival od njenega nastopa pa do danes precej spremenil. »Takrat smo imeli na voljo, če se prav spomnim, dve oziroma tri pesmi, ki smo ji lahko zapeli v angleščini oziroma francoščini. Bilo je le nekaj državic, na koncu pa so le razglasili zmagovalce, brez da bi nam podelili kakšno medaljo ali pokal,« se spominja Lys, ki je v smehu še dejala, da ne skriva želje, da bi še kdaj nastopila na velikem odru.

Te so bile vse po vrsti državne televizije, saj zasebnih postaj takrat še ni bilo. Tako je Švicar Marcel Besancon predlagal, da bi po vzoru sanremskega festivala, ki se je začel že leta 1951, evropske države priredile glasbeno tekmovanje.

Za prvo prizorišče je bil izbran Lugano v italijanski Švici, sodelovalo pa je le sedem držav (Nizozemska, Švica, Belgija, Nemčija, Francija, Luksemburg in Italija), vsaka s po dvema pesmima. Javnega glasovanja še ni bilo, razglasili so le zmagovalca, ki ga je izbrala posebna žirija, sestavljena iz po dveh predstavnikov vsake sodelujoče države. Ker Luksemburg ni poslal svojih žirantov, ampak je pooblastil kar dva Švicarja, najbrž ni presenetljivo, da je zmagala predstavnica države prirediteljice.

Prvi evrovizijski izbor je potekal 24. maja 1956, in sicer v Švici (Teatro Kursaal). Zmagala je Lys Assia s skladbo Refrain.

Lys se je leta 1956 predstavila s skladbama Das alte Karrussel in Refrain.Foto: Alesh Maatko

Na izboru leta 1956 je sodelovalo sedem držav, in sicer Belgija, Francija, Nemčija, Italija, Luksemburg, Nizozemska in Švica. Na izboru, ki je bil primarno radijski šov, saj je bila televizija še v razvoju, se je predstavilo 14 različnih pesmi, vsaka država je predstavila po dve. Prvo evrovizijsko tekmovanje, ki je potekalo približno eno uri in štirideset minut, je takrat povezoval Lohengrin Filipello. Glasbenike pa je pod vodstvom Fernanda Paggija spremljal 24-članski orkester.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button