ZANIMIVOSTI

Dosedaj zmagalo 70 pesmi

Letošnja bera pesmi ni prav rekordna

Eurovision Song Contest je eden izmed tistih festivalov, ki je prehodil lepo in dolgo pot. V bogati zgodovini od leta 1956 je odpadel samo enkrat – nesrečnega covidnega leta 2020. Letošnja izvedba v Malmöju bo tako 68. po vrsti. Letošnjih 37 skladb (toliko kot lani) bo skupno število skladb, ki smo jih doslej slišali z evrovizijskega odra, povečalo na 1717 (bilo bi jih 1758, če upoštevamo še 41 izbranih pesmi za odpadli festival 2020). Letošnja bera pesmi ni prav rekordna, saj je v letih 2008, 2011 in 2018 sodelovalo kar po 43 držav.

Johnny Logan
13. maja bo Johnny Logan dopolnil 70 let. Kot gost bo nastopil v prvem predizboru. Foto: Manfred Baumann

Na evrovizijskem izboru so med drugim nastopila številna znana glasbena imena, kot so ABBA, Celine Dion, Cliff Richard in Julio Iglesias. In ne nazadnje Johnny Logan, ki je s svojimi zmagami in številnimi skladbami najbolj zaznamoval evrovizijski izbor.

26 držav

Gostitelj 68. izbora za popevko Evrovizije bo že tretjič švedski Malmö, kjer so organizirali festival že 1992 in 2013. Skupno je bil festival doslej v 26 državah in v 45 različnih mestih. Največkrat je potekal v Veliki Britaniji (9-krat), Švedska bo organizirala festival sedmič, tolikokrat ga je organizirala tudi Irska, 5-krat Nizozemska, 4-krat Luksemburg, 3-krat Francija, Norveška, Nemčija, Danska, Izrael in Italija, 2-krat Švica, Avstrija in Ukrajina ter po 1-krat, Španija, Belgija, nekdanja SFRJ (Hrvaška), Estonija, Latvija, Turčija, Grčija, Finska, Srbija, Rusija, Azerbajdžan in Portugalska. Med mesti ima primat irsko glavno mesto Dublin (6-krat), v Londonu in Luksemburgu je bil festival 4-krat, v Københavnu, Stockholmu in Malmöju 3-krat, v Cannesu, Den Haagu, Jeruzalemu, Oslu, Malmöju, na Dunaju in v Kijevu pa po dvakrat.

Malmö
Mesto Malmö bo že tretjič gostilo Evrovizijo. Foto: Alesh Maatko

1717 evrovizijskih skladb

Od začetka pa do danes je bilo na uradnih evrovizijskih izborih skupno izvedenih 1717 evrovizijskih skladb iz 50 različnih držav. Čeprav zadnja leta večina udeležencev poje v angleščini, pa bomo letos na seznam dodali dva nova jezika: prvič bo del svoje pesmi zapel v svojem jeziku Azerbajdžan, Avstralci pa imajo nekaj verzov v enem od aboridžinskih jezikov, tako da se bo število jezikov na evrovizijskem odru povečalo na 51 različnih jezikov, tri pesmi pa so bile v izmišljenem jeziku.

Evrovizijska knjiga
O Evroviziji je napisanih veliko knjig. Foto: Post.at

Od leta 2004 dalje je evrovizijski izbor razdeljen na en predizbor in veliki finale, od 2008 pa na tri večere, in sicer na prvi in drugi predizbor ter veliki finale.

Slovenščina na Evroviziji

Slovenščina je bila uporabljena v 21 pesmih (1,25%). Če bi hoteli vse skladbe poslušati v enem kosu, bi za to potrebovali 86 ur (ali natančno 3 dni in 14 ur). Približno toliko časa bi vam vzel tudi ogled videoposnetkov celotnih prireditev (finalov in polfinalov) samo zadnjih 11 let.

Zgodovina Eme
Slovenski predstavniki od 1993 pa vse do 2012. Foto: RTV Slovenija / Ovitki promo albumov

Evrovizijski mejniki

Mejniki Izbor Država Izvajalec Pesem
1. pesem Lugano 1956 Nizozemska Jetty Paerl Devogels van Holland
500. pesem Bergen 1986 Luksemburg Sherisse Laurence L’amour de ma vie
1000. pesem Atene 2006 Irska Brian Kennedy Every song is a cry for love
1500. pesem Lizbona 2018 Norveška Alexander Rybak That’s how you write a song

Do letos je zmagalo 70 pesmi – leta 1969 so si 1. mesto delile 4 države, tako da bodo v Malmöju okronali 71. zmagovalno pesem. 40 zmagovalnih skladb so zapele solistke, moški izvajalci so bili uspešni le 12-krat. Prav tolikokrat so slavile skupine, šestkrat pa dueti. Po številu zmag sta zdaj na vrhu Irska in Švedska (po 7 zmag). Sledijo Francija, Luksemburg in Velika Britanija in Nizozemska s po petimi, a so z izjemno nizozemske zmage v Tel Avivu 2019 njihove zmage časovno že precej oddaljene. Štirikrat je slavil Izrael, po trikrat pa Norveška, Danska, Italija in Ukrajina. Dve zmagi so vknjižile Španija, Švica, Nemčija in Avstrija. Eno zmago imajo Monako, Belgija, SFRJ (Hrvaška), Estonija, Latvija, Turčija, Grčija, Finska, Srbija, Rusija, Azerbajdžan in Portugalska. Skupno je zmagovalno trofejo dvignilo v zrak 27 držav.

Ob petdeseti obletnici festivala, leta 2005, so gledalci izbrali najboljšo popevko vseh časov. To je (pričakovano) postala skladba Waterloo, s katero je slavila švedska zasedba ABBA.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
4
+1
3
+1
2
+1
0
+1
0
+1
2
+1
2
Twitter
Back to top button