ZABAVNO & DRUŽABNO

Zlata piščal za Zalo in Gašperja

V Ljubljani so, peto leto zapored, podelili glasbene nagrade zlata piščal. Društvo Zlata piščal je s pomočjo akademije, ki je ocenjevala bero leta 2018, podelilo pet nagrad, in sicer: skladba leta 2018 je postala Medrevesa Siddharte, ki je postala tudi izvajalec leta, hkrati pa si je za album Nomadi prislužila naziv album leta.

Zala in Gašper ter zasedba Siddharta.Foto: Aleš Šnofl

Zala in Gašper znova nagrajena

Novinca leta 2018 sta po mnenju akademije Zala Kralj & Gašper Šantl, tokratno nagrado za življenjsko delo pa je prejel legendarni Janez Bončina Benč.

Glasbene nagrade zlata piščal so edine slovenske glasbene nagrade in prava referenca, kar najbolj dokazuje zanimanje in izkazano spoštovanje glasbenikov ob prejemu nagrade ali nominaciji. »Vedno znova vidimo, kako pomembno je, da glasbeni ceh reflektira samega sebe, poda oceno, nagrado pohvalo. Bistvenega pomena je, da imajo glasbeniki tudi v Sloveniji svoje glasbene nagrade, katere so sprejeli in s katerimi se lahko identificirajo,« poudarjajo v društvu Zlata piščal.

Zala in Gašper sta prejela zlato piščal kot novinec leta.Foto: Aleš Šnofl
Zala in GašperFoto: Aleš Šnofl

Nagrade zlata piščal vsako leto izbira in podeljuje akademija, v katero so letos povabili 91 članov z različnih področij, povezanih z glasbo – od glasbenih urednikov, novinarjev specialistov, producentov, organizatorjev glasbenih dogodkov, intelektualcev s področja kulture. Nominirance so med več sto kandidati, ki so svoja dela objavili v letu 2018, najprej izbirali v prvem krogu. Tisti, ki so prejeli točke, so se nato uvrstili v drugi krog, kjer se je prvih pet v posamezni kategoriji prebilo med nominirance, najvišje število točk pa je prineslo nagrado.

Siddharta je prejela kar tri zlate piščali.Foto: Aleš Šnofl

2017
Skladba leta: Valovi (Gašper in Zala)
Izvajalec leta: Koala Voice
Album leta: Magenta (Raiven)
Novinec leta: MRFY
Življenjsko delo: Iztok Mlakar

2016
Skladba: Noben me ne razume (Nipke)
Izvajalec: Hamo & Tribute 2 Love
Album: Charlatan de Balkan
Debitant: Prismojeni profesorji bluesa
Življenjsko delo: Laibach

2015
Skladba leta: Ledena (Siddharta)
Izvajalec leta: Nina Pušlar
Album leta: DNA D (Dan D)
Debitant leta: Jardier
Življenjsko delo: Alfi Nipič

Zlate piščali so še vedno edine nagrade s področja urbane glasbene scene, s čimer je zapolnjena vrzel, ki bi jo drugače občutil glasbeni ceh: »Domača glasbena scena se razvija. Vsako leto opažamo veliko dobre, kakovostne produkcije, novih izvajalcev, a žal primanjkuje medijev in kanalov, kjer bi bili deležni pozornosti, kot jim pritiče. Še dobro, da obstajajo družbeni mediji. Zlata piščal poskuša vrzel delno zapolniti, saj si vsi skupaj želimo močne, dobre, kakovostne glasbene scene in dovolj priložnosti, da glasba najde svojo pot med poslušalce in obiskovalce koncertov,« poudarjajo v društvu Zlata piščal.

In zakaj ravno zlate piščali: »Nagrada je dobila ime po piščali, najdeni leta 1995 v jamskem paleolitskem najdišču Divje babe, ki datira v čas cca. 60.000 let pred našim štetjem. To je izjemen dokaz, da umetniško izražanje sega daleč v pradavnino, da je glasba verjetno najstarejša oblika umetniškega izražanja in da je prvi znani glasbeni izvajalec živel prav na področju naše države,« še dodajajo v društvu Zlata piščal.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X