EVROVIZIJA

Vprašljiv nastop Ukrajine na ESC 2019; Maruv noče biti orodje politike

Ukrajina je svojega evrovizijskaga predstavnika izbrala preko šova Vidbir 2019, in sicer 23. februarja, ko se je v sklepnem dejanju, velikem finalu, predstavilo šest tekmovalcev: Anna Maria, Brunettes Shoot Blondes, Freedom jazz, Kazka, Yuko in Maruv. Predvsem slednja je na koncu s pesmijo Siren Song osvojila 11 točk, kar je bilo dovolj za zmago.

Maruv je prepričala s skladbo Siren Song.Foto: UA:PBC

Končni razlet na izboru Vidbir

Maruv – Siren Song 5 + 6 = 11
Freedom Jazz – Cupidon 6 + 4 = 10
Kazka – Apart 3 + 5 = 8
Brunettes S.B. – Houston 2 +3 = 5
Yuko – Galyna Guliala 4 + 1 = 5
Anna Maria – My Road 1 + 2 = 3

Čeprav je na začetku in po finalu nacionalnega izbora Vidbir 2019 kazalo, da ni nič spornega, so se prvi problemi začeli kopičiti, ko bi morala glasbenica Maruv, ki je hkrati producentka in skladateljica, podpisati z javno radiotelevizijo UA:PBC pogodbo o medsebojnih obveznostih, kot je to v navadi v vseh državah. In ravno tu se je zapletlo, namreč jabolko spora je bila Rusija, saj so televizijci v pogodbi med drugim (poleg še nekaterih prepovedi), zahtevali, da začasno ne bi smela nastopati v Rusiji.

Za glasbenico je bilo to kaplja čez rob, zato je svojo odločitev pojasnila na družbenem omrežju, kjer je med drugim zapisala, da je v prvi vrsti glasbenica in ne politična lutka. Seveda so se potem ne ravno prijetne besede letele iz obeh strani, televizija pa je na koncu sporočila, da s pevko Maruv niso našli skupnih besed, zato bodo poiskali novega predstavnika. A tudi tu se je znova zapletlo. Televizija je, tako poročajo nekateri evrovizijski mediji, priložnost ponudila tretjeuvrščeni skupini Kazka, ki pa je sodelovanje na Evroviziji odklonila. Kako se bo zadeva razpletla je težko predvidevati, saj televizija UA:PBC že razmišlja o umiku z letošnjega izbora. Kakor koli, vse pesmi in predstavniki morajo biti po pravilih zveze EBU znani do 10. marca.

Tretjeuvrščena Kazka je prav tako zavrnila evrovizijsko priložnost.Foto: UA:PBC
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button