FESTIVALI

VIDEO in FOTO: Irena Vrčkovnik: Čakala sem le na pravo pesem

Veliko vode je preteklo, odkar je Irena Vrčkovnik nazadnje nastopila na katerem koli velikem odru. Kdo se ne spomni njene legendarne skladbe Santa Maria Della Montagna in Zaljubljena v Portorož. Čeprav so mnogi mislili, da se z glasbo ne ukvarja več, so se več kot zmotili.

Nikoli ne bom drugačna in sama vem, da se v 21 letih nisem karakterno
popolnoma nič spremenila. Le izkušnje so me marsikaj naučile in mogoče
nisem več tako naivna, kot sem bila. Pa vendar, nasmeh, energija in
dobra volja … tega pa mi nihče ne more vzeti, zato me tudi ni več sram
iz srca naglas smejati.

Irena Vrčkovnik

Skoraj že deset let vas nismo videli ne na domači glasbeni sceni, niti ne na družabnih srečanjih?
Res mi pogosto rečejo, da sem se umaknila z glasbenega prizorišča, vendar se sama s tem nekako ne morem strinjati, saj sem ves ta čas nastopala ter pisala skladbe za druge izvajalce. Priznam pa, da so moji nastopi večinoma zaprtega tipa. Zadnji singel Sedmi dan sem izdala konec leta 2009, še večjo pavzo pa sem si vzela pri festivalih. Najmanj vode je recimo preteklo od nastopa na Veseli jeseni, skupaj s Happy bandom, na Slovenski popevki sem nazadnje nastopila leta 2003, na festivalu MMS pa pred mogočnimi dvanajstimi leti.

Irena VrčkovnikFoto: Barbara Zajc
Irena VrčkovnikFoto: Alesh Maatko

Poleg tega, da pišete skladbe za druge izvajalce, skrbite tako za mlada grla kot tudi za ostale nadarjene pevce in pevke? Se poučevanje precej razlikuje od petja?
Učim tako mlade, starejše in skupine. Poučevanje sestavlja teorijo in prakso. Tako poskušamo vso teoretično znanje, ki ga pridobimo na uri, vključiti praktično v pesem. Samo poučevanje se nič kaj ne razlikuje od petja, preprosto uživati je treba.

Vaša samostojna kariera se je začela, če se ne motim, okrog leta 1990, nato so kaj kmalu sledili prvi odmevni nastopi?! Kakšne spomine imate na danes že več kot polnoletno samostojno kariero?
Moja samostojna pevska pot se je začela leta 1991, ko sem izdala svoj prvenec Polepšaj mi ta dan. Na Festivalu MMS pa sem prvič nastopila leta 1992, s pesmijo Zaljubljena v Portorož. In prav to skladbo se še mnogi spomnijo in me na nastopih večkrat prosijo zanjo. Na MMS-u sem letos nastopila sedmič in moram priznati, da leta res tako bežijo, saj se še predobro spomnim bele obleke, ki sem jo nosila daljnega leta 1992.

Irena Vrčkovnik predstavlja Il tempo passatoFoto: Alesh Maatko
Irena VrčkovnikFoto: Barbara Zajc

Se je v vašem glasbenem odraščanju vaša glasba veliko spreminjala? Ali pač ne?
Seveda se je. Na začetku sem sodelovala s Tomažem Kozlevčarjem in Otom Pestnerjem, ki mi je napisal večino pesmi. Pod njegovim okriljem sem izdala kar štiri albume. Vsi so bili zelo uspešni in moram reči, da sem se od Ota res veliko naučila. Peto ploščo sem sooblikovala v sodelovanju z Božidarjem A. Koleričem, zadnji dve plošči pa sta v celoti moje avtorsko delo. Vsa glasba je bila posneta s pravimi instrumenti, za producenta pa sem si izbrala Boštjana Podlesnika. In seveda, v vsem tem obdobju sta se spreminjali zvočna podoba in hkrati glasba.

Veliko ljudi mi je sicer reklo, da so najlepše moje stare pesmi, kar se seveda tudi strinjam, pa vendar se mi zdi prav, da glasbenik raste in gre naprej in poje o tem, kar čuti. To sem naredila jaz, to sem morala narediti, pa čeprav se zavedam, da sem zgubila nekaj poslušalcev. Bila sem pač iskrena do sebe in sem poslušala svoje srce – kot to pojem v eni skladbi.

Skladba Il tempo passato je Ireni pisana na kožo.Foto: Alesh Maatko

V bogati glasbeni karieri ste prepevali in predstavili številne uspešnice. Katera vas je bila najbolj zaznamovala?
Letos praznujem 21. obletnico …, pa saj človek res ne more verjeti, kako je to hitro minilo. Na prvo mesto sodi seveda pesem Santa Maria Della Montagna. Ta pesem je bila res hit. Iz prve plošče se je dobro prijela tudi Tisto noč in Zaljubljena v Portorož, ki ju mnogi ansambli še danes izvajajo na nastopih. Kasneje se je na veliko vrtel duet z Ivanom Hudnikom Imejmo se radi … V zadnjem času pa se je dobro prijela Povabi me in Vsak moški moj, skratka mojih pesmi je res na pretek.

Bo Il tempo passato, s katero ste letos pobrali nagrado za najboljšo izvedbo na Festivalu MMS, tudi med njimi? Vas je nagrada presenetila?
Prav želim si, da bi Il tempo passato postala del mojih najlepših pesmi. Prav zasluži si to! Jaz pesem obožujem in po telefonskem glasovanju sodeč, je pesem všeč tudi ljudem, zato me ni strah, da bi šla v pozabo. Nagrada pa me je seveda presenetila, že zaradi tega, ker je bilo prisotnih veliko dobrih interpretov. Konkurenca je bila res huda! Sploh pa v vseh teh letih ustvarjanja nisem nikoli nič pričakovala, zato nikoli nisem bila razočarana, oziroma sem bila vseh nagrad še toliko bolj vesela.

Irena Vrčkovnik si želi posneti še nov videospot za skladbo Il tempo passato.Foto: Alesh Maatko

Nagrajeno skladbo sta ustvarila Marino Legovič in Leon Oblak. Se vam obeta še kakšno sodelovanje s preverjeno avtorsko zasedbo?
Z Marinom in Leonom nisem prvič sodelovala. Z Marinom sva sodelovala nazadnje na Slovenski popevki, ko sem pela pesem Ustvari me. Prav zanimivo je, da sem tudi tam dobila nagrado na izvedbo. Leon pa zna besedilo napisati izvajalcu na kožo (beri dušo). In Il tempo passato je ena izmed njih. Z njima bom vsekakor še sodelovala, z največjim veseljem!

Kako to, da ste sploh vrnili na festival in s tem posredno na največji glasbeni oder?
Bom najprej odgovorila malce hudomušno: Zato, ker je že bil zadnji čas (smeh). No, pa vendar pravi odgovor je ta, da sta me prav Marino in Leon povabila k sodelovanju. Najprej sem ju celo prijazno zavrnila, saj sem menila, da nekako ne sodim več tja. Čez teden dni, pa sta me klicala, če sem si slučajno premislila … in veste, res sem si. Prav pošteno sem vesela za to.

Nagrajena Irena Vrčkovnik v družbi vseh nagrajancev MMS 2012.Foto: Alesh Maatko

Vas bomo v prihodnje več videli na glasbeni sceni, kot zadnjih nekaj let?
Pravzaprav ne vem, kje me lahko vidite na glasbeni sceni. Jaz bi raje, da me slišite. Vsekakor je tako, da imamo zelo malo festivalov. No, letos bom kot gostja nastopila še na Slovenski popevki, prav tako tudi kot gostja na Veseli jeseni. Na Emo se zagotovo nikoli več ne bom prijavila, potem pa so tu znova Melodije morja in sonca. Do takrat je še kar nekaj časa in je še prekmalu napovedovati, kaj bom naredila. Res pa je, da se ne udeležujem raznih družabnih srečanj, vedno mi zmanjka časa za to. Vsekakor pa si želim, da bi posnela še kak dober singel, ki bi prišel do ljudi. Največji cilj pa mi je v tem trenutku posneti video za Il temo passato.

In ko smo ravno v poletnem času, bo letošnje bolj delovno ali bolj sproščeno?
Poletje je moj čas, nora sem na vročino, mraza enostavno ne prenašam. Poletje bo sproščeno, nič kaj delavno, razen na mojem vrtu, saj sem ga v času priprav na Festival Melodije morja in sonca morala malce zapostaviti.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X