EVROVIZIJA

Velika vrnitev Bosne in Hercegovine … in to je njihova pesem

Sinoči je svojo težko pričakovano skladbo predstavila Bosna in Hercegovina, povratnica na Pesmi Evrovizije. Zanimiva zasedba, ki jo sestavljajo Dalal & Deen, Ana Rucner in Jala, bo v Stockholmu skušala prepričati s pesmijo Ljubav je (Ljubezen je).

Ana, Deen, Dalal in JalaFoto: BHRT
Deen se znova vrača na Evrovizijo.Foto: BHRT

Skladba je delo Almirja Ajanovića, premiero pa je doživela v sinočnjem neposrednem prenosu iz sarajevske mestne hiše oz. Vijećnice. Ekipa, ki bo zastopala Bosno in Hercegovino, je zelo raznolika. Glavna vokalista sta Dalal in Deen. Slednjega se bodo evrovizijski oboževalci gotovo spomnili, saj je svojo državo zastopal na Pesmi Evrovizije leta 2004 v Carigradu. Takrat je pel skladbo In The Disco in v finalu osvojil 9. mesto. Dalal Medhat Talakić pa je R&B pevka in članica bosanskega dueta Erato, v katerem nastopa skupaj z Aido Jarašević.

Na odru se jima bosta pridružila še violončelistka Ana Rucner in raper Jasmin Fazlić-Jala, ki je tudi soavtor besedila in eden najbolj poslušanih glasbenih ustvarjalcev v Bosni ta hip.
Avtor pesmi Almir Ajanović je povedal, da ga pri pisanju pesmi vedno navdihuje ljubezen. In nič drugače ni bilo tokrat: “Tudi ta pesem govori ljubezni. Mislim, da je ena najboljših, ki sem jih napisal do zdaj. Odločili smo se združiti pet, šest žanrov, za katere se zdi, da so nezdružljivi. To je bil največji izziv,” še dodaja Ajanović.

Ana, Deen, Dalal in JalaFoto: BHRT
DalalFoto: BHRT

Dalal, Deen, Ana in Jala komaj čakajo, da nastopijo na evrovizijskem odru. “Moja izkušnja z Evrosonga pred dvanajstimi leti je bila neverjetna,” pravi Deen, čigar resnično ime je Fuad Backović. “Toda bil sem zelo mlad, štel sem jih komaj 20. Poleg tega so bili takrat povsem drugi časi, drugačne okoliščine. Naredili smo najboljše, kar smo lahko, in tudi dosegli dober rezultat. Letos bo povsem drugače, a se neizmerno veselim.” Tudi pevka Dalal je priznala, da te glasbene kombinacije sprva nihče ni najbolje razumel. “Zelo smo si različni in raznoliki. Ampak ravno to nas dela zanimive. Publika Deena že pozna in se veseli njegove vrnitve, jaz pa sem znana kot pevka, ki izvaja predvsem balade in džez.

V televizijskem šovu, v katerem so predstavili letošnjo bosansko skladbo, so nastopili tudi Maya Sar, Nina Badrić in Marija Šerifović. Slednja je poudarila, da ima Deen veliko izkušenj in ve že vse, kar je o Evrosongu treba vedeti. “Najpomembneje je, da bodo kot izvajalci samozavestni in da bodo dali vse od sebe. Vse ostalo pravzaprav ni v njihovih rokah,” je letošnjim predstavnikom svetovala zmagovalka Pesmi Evrovizije 2007.

Hari Mata Hari je Bosni pripel najboljšo uvrstitev.Foto: Alesh Maatko

Bosna in Hercegovina je sicer zelo uspešna evrovizijska država. Najvišjo uvrstitev so dosegli leta 2006, ko jim je Hari Mata Hari s čutno balado Lejla pripel tretje mesto. Nikoli jim še ni spodletelo pri napredovanju v finale, s čimer se uvrščajo v t.i. šesterico nepremagljivih (take so še Romunija, Grčija, Azerbajdžan, Rusija in Ukrajina). Letos se bodo za mesto v finalu borili že v prvem večeru 10. maja 2016.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X