FESTIVALI

Veličasten zaključek LJ Festivala s Simfoničnim orkestrom radia ORF

Iz veličastnega prizorišča poletnega odra 69. Ljubljana Festivala na Kongresnem trgu smo se tokrat preselili v Cankarjev dom, kjer je padel zastor evropsko uspešnega festivala, 69. Ljubljana Festivala, katerega je več kot odlično izpeljal direktor Darko Brlek in njegov marljiv kolektiv.

V času festivala se je v Plečnikovih Križankah, na Kongresnem trgu in na odru drugih ljubljanskih kulturnih institucij zvrstilo preko 4.000 umetnikov iz več kot 40 držav in devetdeset razprodanih.

Simfonični orkester radia ORF z Dunaja je 69. Ljubljana Festival zaokrožil s premierama dveh novitet in izvedbo Šeherezade Nikolaja Rimskega – Korsakova. Zgodba 1001 noči je osnova te pravljične simfonične suite, ki je eno najslavnejših del ruskega skladatelja. Prav to zvočno barvito delo je najboljši primer prefinjene orkestracije, po kateri je slovel.

Za navdušujoče interpretacije je, kot se spodobi poskrbel avstrijski orkester, ki uživa sloves orkestra zlate dunajske glasbene tradicije doma in po svetu. Častna pokroviteljica dogodka je bila veleposlanica Republike Avstrije  nj. ekselenca gospa mag. iur. Elisabeth Ellison-Kramer.

Prvič v Sloveniji je zazvenelo delo Farewell, lady, farewell avstrijske skladateljice Julie Purgina, za slog katere je značilno izmikanje abstraktnemu konceptu. Pri ustvarjanju največkrat izhaja iz lastne zvočne domišljije. Premierno pa je bil izveden Unveiled, koncert za violončelo in orkester večkrat nagrajenega slovenskega skladatelja Vita Žuraja, ki ga odlikujeta vrhunsko obvladovanje kompozicijskega stavka in intelektualna širina. Kot solist se je v drugem svetovno premiernem delu predstavil vrhunski mednarodno uveljavljeni francoski violončelist Jean-Guihen Queyras, ki veliko koncertira z najimenitnejšimi orkestri iz Evrope in ZDA.

Simfonični orkester radia ORF z Dunaja je 69. Ljubljana Festival zaokrožil s premierama dveh novitet.

Vsa čast in poklon 69. Ljubljana festivalu, Mestni občini Ljubljana ter mnogim pokroviteljem, donatorjem, brez katerih ga nebi bilo. Veselimo se jubilejnega, kateri obeta in napoveduje vrhunske svetovne umetnike.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X