ZABAVNO & DRUŽABNO

V Slovenijo se rada vračam, pravi July Jones, ki ustvarja v Londonu

S trebuhom za kruhom se je v angleško prestolnico odpravila tudi 21-letna slovenska pevka, ki se predstavlja pod umetniškim imenom July Jones. V London se je preselila, ker je tam založba, s katero dela. Mlada umetnica piše namreč tudi komercialno glasbo za večja glasbena imena in London je najboljši kraj za to …

Ravno pretekli teden smo delali z Jessie J, sodelovali pa smo tudi že z Davidom Guetto, Drakeom, raperjem Will.i.am in skupino One Direction. Moj cilj je napisati čim več skladb za svetovno priznane glasbenike,” pripoveduje talentirana glasbenica July Jones, ki smo jo med drugim še vprašali, kakšno je sploh življenje v Veliki Britaniji ter kako je navezana na Slovenijo …

July Jones upa, da se ji bo uresničila želja, da bo lahko nekoč nastopila s pevcem The weeknd.Foto: James Gallant

Če prav razumem, prihajaš iz Slovenije?
Res je! Rojena sem v Ljubljani, z glasbo pa sem se začela ukvarjati pri šestih letih, ko sem obiskovala ure klavirja, flavte in pela v zboru. Petja sem se začela učiti pri enajstih letih in takrat sem se tako navdušila nad soul glasbo, da sem hotela postati pevka v gospel zboru. Začela sem objavljati svoje videe na YouTube in eden izmed njih je dosegel pol milijona ogledov. Opazila me je tudi nemška založba in pri štirinajstih sem imela z njimi že podpisano pogodbo, kar je prineslo veliko potovanj v Nemčijo, še več pa pripomoglo k mojemu razvoju kot glasbenica. V tretjem letniku gimnazije sem dobila štipendijo za dokončanje šolanja v ZDA, tako da sem se preselila čez lužo. Po končanem šolanju mi je bostonska univerza Berklee College of Music ponudila štipendijo, a ker sem že imela podpisano pogodbo z založbo v Evropi in ker sem bila dobra v pisanju komercialne glasbe, sem ponudbo zavrnila in se preselila v London. Tu sedaj živim že tri leta ter sodelujem s producenti kot so 99 Souls (Beyonce), Nvoy, Sody, Kloe in Leon Lour. Poleg tega, da pišem za druge glasbenike, ustvarjam tudi svojo glasbo, elektro-pop zvrst.

Kot kaže je za tabo že kar nekaj večjih uspehov, drži?
Moja skladba Heartstrings se je predvajala na BBC-jevem Radiu 1. Nastopila sem na nekaj velikih odrih, in sicer na londonskem LGBT Pride festivalu ter na festivalih Essex in Eden. Poleg tega sem nastopila tudi na obletnici Hard Rock Cafeja in razprodan je bil moj koncert v Notting Hill Arts Clubu. Še posebej pa sem ponosna na izid svojega prvega singla Jump in the water, ki je dostopen prek iTunes in Spotify in je bil premierno predstavljen v reviji Clash.

Njeni idoli so The weeknd, Banks in Dua Lipa.Foto: James Gallant

Si pred odhodom v tujino nastopala tudi v Sloveniji?
V Sloveniji sem pravzaprav veliko nastopala, med drugim v Opera baru, na Nebotičniku, v marsikateri kavarni ter na nekaj festivalih. Takrat je bila moja glasba še bolj »soul«. Na splošno menim, da je v Sloveniji kar precej možnosti za glasbenike, vendar zame osebno ni bilo toliko priložnosti, kot sem si jih želela.

Kaj pa družina? So ostali na sončni strani Alp ali pa so s teboj v Londonu?
Moja družina živi v Sloveniji, tukaj v Londonu so me obiskali enkrat. Sicer pa približno na vsake pol leta prihajam za nekaj časa domov, da se naužijem predvsem svežega zraka in naših lepot.

London mi
je zelo pri srcu zaradi njegove raznolikosti, saj je tu stičišče mnogih
kultur, predvsem pa je mesto priložnosti. Resda ni najlepše mesto, zato
včasih pogrešam Slovenijo – svež zrak, dobro hrano in prijatelje, zato
bo le-ta vedno moj dom.

July Jones, o življenju v Londonu

Kako bi nam opisala dan v angleški prestolnici?
Z delom običajno pričnem ob 11. uri dopoldan. Bodisi s producenti pišem in ustvarjam svojo glasbo, tj. elektro-pop zvrst, bodisi se nam v studiu pridruži eden od glasbenikov, s katerimi sodelujemo … in pišemo zanje. Končamo pozno zvečer, okrog 22. zvečer, tako da grem samo še domov in spat, naslednji dan pa se zgodba ponovi. Včasih se tudi zgodi, da začnemo z delom šele ob pol osmih zvečer, kar pomeni, da delamo vse do jutra.

V tujini si našla tudi nekaj Slovencev. V Londonu si se namreč zbližala še dvema mladima in uspešnima ustvarjalcema, drži?
Res je. Tu v Londonu sem spoznala Marjana in Jožefa, in sicer prek svojega partnerja, video producenta in režiserja Jamesa Gallanta, ki prav tako sodeluje z njima. Vizualna podoba je zame kot umetnico izjemno pomembna, onadva pa sta odlična oblikovalca, zato se zelo dobro ujamemo.

Si sicer tudi sama ljubiteljica mode ter ali je sodelovanje z mladima ustvarjalcema zgolj naključje oziroma priložnost ali kako drugače?
Modo imam v krvi. Zame je enako pomembna kot glasba. Menim, da se skozi osebni stil in vizualno podobo odraža identiteta, kdo si kot umetnik oz. glasbenik. In ne bi si mogla želeti boljšega tima kot sta MK Exclusive, saj sta mlada in predana svojemu delu, kar zelo cenim.

Glasbenica July Jones in modni kreator Jožef Sraka.Foto: James Gallant
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button