FESTIVALI

V Sloveniji zavrnjena, na Hrvaškem zmagala

Mlada pevka Anita Kralj je kvalitetna ter vsestranska glasbenica, saj poleg podiplomskega študija orgel na Akademiji za glasbo v Ljubljani že vrsto let tudi prepeva. Ljudje so jo najprej spoznali kot otroško pevko, danes pa večinoma prepeva zabavno glasbo.

Anita Kralj (GRAND PRIX) s prijateljema: Zdravko Škender (najboljša interpretacija) in Dora Bačić (najboljši scenski nastop).Foto: Osebni album

Ker je Anita odlična vokalistka, je velikokrat gostja na porokah in pogrebih, kjer prepeva med cerkvenimi obredi. Vidimo jo lahko tudi na odrih raznih kulturnih prireditev, prav tako pa velikokrat zabava goste na privatnih slavjih. Letos je veliki uspeh dosegla s pesmijo Tako lahko je reči, ljubim te, ki jo je posnela z legendarno skupino Obvezna smer.

Anita KraljFoto: Osebni album

Že velikokrat je pokazala svoj izvrsten vokal tudi v bolj zahtevnih festivalskih pesmih, nedavno pa je s pesmijo Ni trnja brez greha na 11. Međimurskem festivalu v Čakovcu, kjer je v močni konkurenci uveljavljenih glasbenikov, kot so Zdravko Škender, Crveni koralji, Marina Tomašević, Jurica Pađen & Aerodrom prejela Grand Prix oz. glavno nagrado. Poznavalci pravijo, da je Anita prva Slovenka, ki je zmagala na kakšnem bolj imenitnem festivalu na Hrvaškem, sploh pa s pesmijo v slovenskem jeziku. Na MEF-u so prejšnja leta zmagovala imena kot so Jole, Lidija Bačić, Bojan Jambrošić, lani pa Neda Ukraden. Letos je bilo rekordno število prijav, sprejeli pa so le 22 pesmi. Omembe vredno je tudi, da so pesem Ni trnja brez greha, ki sta jo napisala Raay in Igor Pirkovič, minula leta večkrat poslali na Slovensko popevko, ki je v organizaciji RTV Slovenija in bili vedno zavrnjeni, čeprav je znano, da imajo Hrvati strožje kriterije glede kvalitete glasbe. Kot je dejal direktor strokovne žirije festivala MEF, Đuka Čajić, da ima pesem evrovizijski pridih, je imel popolnoma prav, saj je bila pesem posneta za našo Emo leta 2009, ki pa so jo takrat v takšni obliki prijavljanja novih skladb ukinili.

Ob številnih čestitkah organizatorjev, glasbenikov in novinarjev, sta Aniti čestitala tudi župan mesta Čakovec Stjepan Kovač ter ‘guverner’ Međimurja Matija Posavec, nagrado pa ji je izročil direktor festivala Rajko Dobošić. Danes zasledimo v različnih hrvaških medijih, da je GRAND PRIX festivala MEF 2013 osvojila Slovenka ter jim prinesla evropski pridih oz. pridih male Evrovizije.

Navdušenja nad zmago ni mogel skriti niti avtor Raay, ki je dejal, da se slovenski festivali oz. komisije, ki izbirajo glasbo za festivale razlikujejo od festivala do festivala, velikokrat je vse skupaj loterija in sreča. Vsekakor pa je potrditev tudi zanj kot avtorja, ki sicer na Hrvaškem še ni poznan, da sprejmejo pesem na enega izmed festivalov, ki velja za zahtevnejši izbor kar se tiče glasbe. Še veliko večja potrditev pa je glavna nagrada strokovne žirije, kjer je v ospredju ocenjevanje pesmi in izvedbe.

24-letna pevka med svojim nastopom.Foto: Osebni album
Portal Evrovizija.com lahko spremljate tudi na družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button