NE ZAMUDITE

Tradicionalna Poletna noč bo letos pospremila poletje v jesen

RTV Slovenija je poletno prireditev Poletna noč prvič organizirala na pobudo Jureta Robežnika, in sicer v posvetilo ob smrti Majde Sepe, nadaljevala pa z obeleževanjem obletnic velikih imen slovenske popevke - skladateljev, tekstopiscev, pevcev ... Letos bodo oziroma bomo tako vsi skupaj praznovali 75. obletnico Big Banda RTV Slovenija.

Poletna noč bo v letu 2020 v znamenju 75 let Big Banda RTV Slovenija.Foto: Janez Kotar

Predvečer prvega poletnega dne ponavadi zaznamuje posebno glasbeno praznovanje. Tradicionalni gala koncert Poletna noč, ki ga RTV Slovenija pripravlja v sodelovanju s Festivalom Ljubljana, bo tokrat posvečen osrednjemu nosilcu nastanka in razvoja slovenske zabavne in jazzovske glasbe – nekdaj Plesnemu orkestru Radia Ljubljana, danes Big Bandu RTV Slovenija. Glasbena obdobja, ki so se začela s prvim dirigentom orkestra Bojanom Adamičem in nadaljevala z Jožetom Privškom, bodo predstavili najvidnejši izvajalci, pevci in dirigenti, ki jih je zaznamoval ta edinstveni profesionalni sestav v Sloveniji.

V zadnjih letih so Poletno noč posvetili Atiju Sossu, Majdi Sepe, Eldi Viler, Juretu Robežniku, Mojmirju Sepetu, Dušanu Velkaverhu, Elzi Budau, Jožetu Privšku ... Občasno je bila vsebina Poletne noči oblikovana okrog drugih dogodkov ali deležnikov, pomembnih v tradiciji slovenske popevke ter velikega revijskega orkestra kot sinonima za kakovostno slovensko glasbo, kakovostne in bogate orkestracije ter zrele pevske interpretacije (50-letnici Slovenske popevke, 90-letnici Radia in 60-letnici Televizije Slovenija).

Gala koncert Poletna noč, ki vsako leto nastane v koprudukciji RTV Slovenija in Festivala Ljubljana, je postal že tradicionalna prireditev, ki obuja spomin na bisere iz zakladnice slovenske zabavne glasbe.

Zaradi pojava koronavirusa se tako letošnja Poletna noč, ki bi se sicer morala zgoditi 20. junija 2020 na Kongresnem trgu, prestavlja na 3. september!

Poletna noč bo tokrat pospremila poletje v jesen. Planirana je za 3. september.Foto: RTV Slovenija
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

3.6.2020

Evrovizijski Dunaj bo letos gostil 80-dnevni festival na prostem

6.1.2020

FeNS 2020 tokrat konec poletja

12.3.2020

MMS 2020: Letos bomo, če bo vse po sreči, slišali 14 novih melodij

9.4.2020

Avditorij Portorož je podaljšal rok za oddajo skladb za 40. festival

3.3.2020

Denis Trap: Mislim, da je slovenska glasba primerljiva s svetovno glasbo

Facebook

Twitter