ZANIMIVOSTI & ZGODOVINA

Toše Proeski: Osma obletnica v znamenju novih skladb

16. oktobra mineva osem let od tragične nesreče, v kateri je življenje izgubil takrat 26-letni glasbenik Toše Proeski. Poleg že tradicionalnih dogodkov, ki potekajo v njegov spomin, pa letošnjo jesen zaznamujeta tudi dve skladbi, ki ju je javnost lahko prvič slišala ta mesec.

Ena od skladb, ki so jo premierno predstavili, se imenuje Do you remember in je nova različica Tošetove znane balade Malečna oz. Mala, druga pa je priredba pesmi Efta purane ikone, kar v romskem jeziku pomeni Sedem starih ikon. Za slednjo skladbo, ki je izšla kot demo posnetek, so iz starega gradiva pripravili tudi videospot.

Oktobrski premieri

Toše je bil eden tistih pevcev, ki so se občinstvu znali približati tudi z jezikom. Svoje prve pesmi je ustvarjalec predstavljal v maternem jeziku, kasneje pa je med drugim zapel tudi v srbščini, hrvaščini, angleščini, italijanščini in v vlaškem jeziku. S pesmijo Moja se je, denimo, v slovenskem jeziku približal tudi našim poslušalcem. Zato morda ne preseneča dejstvo, da je fundacija Toše Proeski, ki je posthumno izdala tudi pevčev album s skladbami v angleškem jeziku, javnosti predstavila dve novi tujejezični skladbi.

Med tradicionalnim koncertom v Skopju, ki se v spomin na pevčev zadnji nastop v makedonski prestolnici imenuje Zvezdeno nebo, so oboževalci pevca tako lahko slišali zapeti tudi v angleškem in romskem jeziku.

Tošetov grob je še vedno izjemno oblegan. Foto: Mojca Šipek

Razstava v domačem Kruševu

Poleg različnih srečanj in maratona, ki ga tekači sredi oktobra pretečejo od Nove Gradiške, kjer je Toše izgubil življenje, do domačega Kruševa, pa v glasbenikovem mestu pripravljajo tudi posebno razstavo. Na njej bodo na ogled risbe s Tošetovo podobo, ki jih že dlje časa ustvarja rojak Aleksandar Popovski. Pevčeva spominska hiša bo te dni gostila zbirko desetih novih del, ki Proeskega upodabljajo v različnih obdobjih njegovega življenja. “Toše Proeski je eden od največjih ljudi, ki so kdaj živeli v Makedoniji. Navdih najdem v njegovi glasbi, humanitarnem delu in življenju,” je za naš portal povedal Popovski, ki je v nekaj letih narisal preko 50 risb s pevčevo podobo. Mlad umetnik se želi, kot je dodal, tovrstnim projektom posvetiti tudi v prihodnje. “V prihodnosti načrtujem še več projektov, a trenutno sem povsem osredotočen na razstavo v Tošetovi spominski hiši,” je zaključil.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X