ZABAVNO & DRUŽABNO

Toše Proeski bi praznoval 39 let

Če se 16. oktobra leta 2007 ne bi zgodila tragična prometna nesreča, ki je v bližini Nove Gradiške na Hrvaškem vzela življenje takrat 26-letnemu pevcu Tošetu Proeskemu, bi danes, 25. januarja, nekdanji evrovizijski predstavnik slavil 39. rojstni dan. Ob tem dnevu se je nanj spomnil naš Omar Naber, ki je Tošetu v čast priredil njegovo pesem Moja.

Toše Proeski je širši javnosti postal znan tudi z nastopom na evrovizijskem odru. Evropskemu občinstvu se je predstavil na izboru v Turčiji leta 2004, kjer se je z angleško različico skladbe, Life, prebil v finale in končal na štirinajstem mestu. »Življenje je knjiga, ki jo moraš prebrati ti, življenje je zgodba, ki jo moraš povedati ti,« je v refrenu prepeval takrat 23-letni Proeski. Žal se je njegova življenjska zgodba, ki je bila mnogim izjemen navdih in še večja inspiracija v glasbi, končala mnogo prehitro, in sicer le tri leta po odmevnem evrovizijskem nastopu.

Toše je veliko nastopal tudi v Sloveniji. Našemu občinstvu je posvetil slovensko različico skladbe Dal’ si sretnija, ki je dobila ime Moja. »Daleč je nebo, ki nad mano zvezde šteje, mislim, da si tu, da mineva čas hitreje, nisem se vdal, blizu tebe vedno bom ostal,« se glasijo verzi, ki jih lahko še danes slišimo na naših radijskih postajah, saj je pesem Moja, ki jo je v slovenščino priredila Nina Sever, postala velika uspešnica.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X