Toše Proeski bi praznoval 39 let

Če se 16. oktobra leta 2007 ne bi zgodila tragična prometna nesreča, ki je v bližini Nove Gradiške na Hrvaškem vzela življenje takrat 26-letnemu pevcu Tošetu Proeskemu, bi danes, 25. januarja, nekdanji evrovizijski predstavnik slavil 39. rojstni dan. Ob tem dnevu se je nanj spomnil naš Omar Naber, ki je Tošetu v čast priredil njegovo pesem Moja.

Spominski center Toše Proeski ... (Foto: Mojca Šipek) Spominski center Toše Proeski ... (Foto: Mojca Šipek) Tošetov grob ... (Foto: Mojca Šipek) Tošetov grob ... (Foto: Mojca Šipek) Tošetov grob ... (Foto: Mojca Šipek) Tošetov grob ... (Foto: Mojca Šipek) Tošetov grob ... (Foto: Mojca Šipek) Tošeta se spominjajo na vsakem koraku ... (Foto: Mojca Šipek) Tošeta se spominjajo na vsakem koraku .. (Foto: Mojca Šipek) Kip Toše Proeski, Skopje. (Foto: Mojca Šipek)
Toše Proeski na ESC odru leta 2004.Foto: Evrovizija.com

Toše Proeski je širši javnosti postal znan tudi z nastopom na evrovizijskem odru. Evropskemu občinstvu se je predstavil na izboru v Turčiji leta 2004, kjer se je z angleško različico skladbe, Life, prebil v finale in končal na štirinajstem mestu. »Življenje je knjiga, ki jo moraš prebrati ti, življenje je zgodba, ki jo moraš povedati ti,« je v refrenu prepeval takrat 23-letni Proeski. Žal se je njegova življenjska zgodba, ki je bila mnogim izjemen navdih in še večja inspiracija v glasbi, končala mnogo prehitro, in sicer le tri leta po odmevnem evrovizijskem nastopu.

Toše je veliko nastopal tudi v Sloveniji. Našemu občinstvu je posvetil slovensko različico skladbe Dal' si sretnija, ki je dobila ime Moja. »Daleč je nebo, ki nad mano zvezde šteje, mislim, da si tu, da mineva čas hitreje, nisem se vdal, blizu tebe vedno bom ostal,« se glasijo verzi, ki jih lahko še danes slišimo na naših radijskih postajah, saj je pesem Moja, ki jo je v slovenščino priredila Nina Sever, postala velika uspešnica.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

22.2.2020

Navihani organizatorji razkrili še drugi oder in prosojni LED zaslon

22.2.2020

V Rotterdamu zvrhan koš nekdanjih evrovizijskih zmagovalcev

19.2.2020

Do Eme 2020 je znanih oziroma izbranih že 11 evrovizijskih pesmi

19.2.2020

Spektakularna predstavitev francoske pesmi The Best In Me

16.2.2020

Skupina The Roop (On Fire) za Litvo; stroka in ljudstvo enotni

Facebook

Twitter