EVROVIZIJA

TOP 10 stvari, ki jih morate vedeti pred letošnjim Evrosongom

Le še slabih štirinajst dni nas loči do trenutka, ko se bo vnovič po celotni Evropi zaslišal znameniti večerni pozdrav: Good evening, Europe! Le da bo omenjenemu pozdravu sledil še novi, tj. Good morning, Australia, saj k evrovizijskemu spektaklu leta že drugič zaporedoma pristopa Avstralija.

Pesem Evrovizije bo tokrat potekala na Švedskem.Foto: VladStudio.com

Kaj morate vedeti o novostih in posebnostih letošnjih treh večerov, preden se ti dodobra odvrtijo na naših malih zaslonih? Poglejmo 10 TOP stvari …

1. Letošnja evrovizijska zgodba se bo, kot je že znano, odvila na Švedskem, natančneje v prestolnici dežele, tj. Stockholm. Naj spomnimo, da je Evrovizija na Švedskem že potekala pred tremi leti – leta 2013, ko je eno izmed najbolj prepričljivih zmag v zgodovini priljubljenega tekmovanja v bakujski Kristalni dvorani Švedski pripela ekscentrična Loreen. Švedska je slaba tri leta nazaj festival organizirala v Malmöjevi Areni s kapaciteto 15.000 obiskovalk in obiskovalcev. Letos pa je taista gostiteljica 61. tekmovanje Evrovizije nastanila v Globe Areni s kapaciteto 16.000 sedežev, ki pa je priljubljeno tekmovanje že gostila leta 2000. Da bo vzdušje fenomenalno, smo lahko že vnaprej prepričani – karte so že razprodane!

Letošnji evrovizijski izbor bo potekal v areni Globe.Foto: Eurovision.tv

2. Zagotovo bo letos Evropa za hip obstala, ko bo ugotovila, da se je nekoliko predrugačil sistem glasovanja. Vendar v resnici gre le za reformo poročanja rezultatov in ne dejanske spremembe glasovalne strukture – ta ostaja ista – 50 % glasov žirija ter 50 % glasov publika. Kaj pa se je spremenilo, če je porazdelitev ‘glasovalne moči’ še vedno enaka? Kako bo nov sistem glasovanja videti? Na finalni večer se bo vseh 42 televizijskih poročevalcev iz posamezne države oglasilo v razgreto in vzhičeno dvorano ter sporočilo le glasove žirije. Na zaslonu se bo pokazalo pri vsaki državi posebej, kako je posamezna žirija iz vsake države glasovala od 1 do 10. Poročevalci pa bodo edino sporočili, komu je žirija iz posamezne države namenila največ, tj. 12 točk. Tako bomo po slabi uri glasovanja vedeli le, kako je glasovala žirija. To nam o zmagovalcu ne bo povedalo kaj dosti, saj vemo, da je televoting marsikdaj, če ne vsakič, popolnoma različen od glasov žirije. Kako pa se bo sporočilo točke evropske publike? Polovica vseh možnih točk (2436), tj. 1218, se bo proporcialno razdelila med države. Kaj to pomeni? Če bo npr. Slovenija izmed milijonov glasov prejela le 5 % vseh glasov, bo prav tako prejela 5 % od 1.218 točk. Tako bosta letošnja gostitelja, lanskoletni zmagovalec Måns in ljubljenka evrovizijskih fanov Petra (gostiteljica evrovizijskih večerov iz leta 2013), poročala točke od zadnjega mesta na televotingu, pa vse tja do prvega. Če si tako predstavljamo, ne bomo do zadnjega trenutka, to je nekaj čez polnoči, vedeli, kdo je zasedel prvo mesto na televotingu in komu je uspelo zmagati. Lahko da bo kakšna država po točkovanju žirije na 7. mestu, zmagala pa bo na televotingu, vendar to ne bi bilo dovolj za zmago. Tako bosta publika in žirija imeli še vedno enako moč, le da se bo spremenil sistem poročanja točk. Ustvarjalci so odločitev skleniti iz razloga, ker se je že nekaj zadnjih let na Evroviziji zgodilo, da se je že dvajset ali celo več minut pred koncem šova vedelo, kdo je osvojil trofejo (npr. Avstrija iz leta 2014), posledično pa je spektakel izgubljal na gledanosti. Tako bo Evropa pred zaslone prikovana do zadnjega trenutka. Vsem skeptikom, ki pravijo, da Evropa čedalje bolj postaja podobna švedskemu nacionalnem izboru za Evrovizijo – Melodifestivalu (kjer imajo takšen sistem glasovanja že več let), producenti obljubljajo, da bodo skupaj s celotno Evropo nov sistem glasovanja, potem ko ga bodo enkrat videli, vzljubili.

Lansko leto je naše glasove sporočila Tinkara Kovač.Foto: Alesh Maatko

3. Good morning, Australia! Tako je, letos se že drugo zaporedoma festivala vnovič udeležuje Avstralija, ki je lani, sicer uvrščena direktno v finale, debitirala s hitom, ki v Evropi to na žalost ni postaj – Tonight Again. Guy Sebastian je tako lani prejel malo dvanajstic, ena izmed najbolj odmevnih je bila prav švedska dvanajstica, kako pa bo v evrovizijski šov toplo sprejeti Avstraliji uspelo nabirati dvanajstice letos, je pa še skrivnost. Dami In, ki bo z »zvokom tišine« (naslov skladbe) poskušala prepričati Evropo, se bo morala enakovredno pomeriti z vsemi ostalimi državami v polfinalu. Nastopila bo namreč tik pred našo ManuEllo v drugem predizboru, tako da jo bomo zagotovo videli. Ali pa bo Avstralija postala redna članica Evrovizije, pa še ni znano, znano pa je dejstvo, da vsem gledalkam in gledalcem dejstvo, da se Avstralija udeležuje evropsko zasnovanega tekmovanja, ni popolnoma všeč.

Avstralija letos stavi na pevko Dami Im.Foto: Giles Park

4. Za tiste najbolj navdušene, ki bi želeli staviti na stavnicah za skladbo, za katero menite, da bi zmagala, je dobro povedati, katere so letošnje skladbe favoritke. Zagotovo na stavnicah, pred-lestvicah (kjer glasujejo evrovizijski fani) in na Youtube kraljujejo pretežno ene in iste države. Povsod se največkrat omenja Rusijo (Sergey Lazarev, You’re the only one) in Francijo (Amir, J’ai cherhé). Zelo dobro kaže tudi Španiji (Barei, Say yay!), Ukrajini (Jamala, 1944) in sosedi Hrvaški (Nina Kraljić, Lighthouse). Presenetljivo zelo dobro kaže tudi zmagovalcu Melodifestivalna, Fransu, ki s skladbo If I were sorry razdvaja evrovizijsko publiko – nekateri ga označujejo za zmagovalca, nekateri pa ga trdijo, da je precenjen. Če Švedska zmaga, se bo izenačila z evrovizijsko rekorderko – Irsko, ki poseduje sedmim evrovizijskim trofejam. Najslabše stavnice kažejo Črni gori, San Marinu in Gruziji, slovenski predstavnici ManuElli pa virtualne napovedi obljubljajo mesto med 30. in 42. mestom. Prav tako pa se letos ponavlja zgodba iz leta 2011, ko pred tekmovanjem ni mogoče napovedati točnega zmagovalca, kot smo to lahko napovedali npr. leta 2014 – avstrijski ikoni Conchiti. Tako da bo zagotovo letošnje tekmovanje skrivnost do razglasitve zmagovalca.

Sergeyju Lazarevu so stavnice izjemno naklonjene.Foto: RTR

5. Letos bo Evrovizijo prenašala tudi Kitajska! Kitajska televizija Mango TV bo tako v živo neposredno prenašala oba polfinalna večera in finale. Tako bo 42 skladb gledalo mnogo več ljudi – evropska, avstralska in kitajska publika! Ocenjujejo, da bo letošnji Evrosong gledalo preko 200 milijonov ljudi, s kitajskim prenosom pa se število milijonov množično poveča. Zagotovo bo letošnja Evrovizija ena izmed najbolj gledanih.

6. Velikih pet bo nastopilo v polfinalu! Do sedaj je bilo v navadi, da je velikih pet držav, ki so se uvrstile direktno naprej v finale (zaradi velikega finančnega vložka v evrovizijsko blagajno), nastopilo le enkrat v finalu. Letos se uvaja sprememba – sicer velikih pet držav (Francija, Španija, Italija, Velika Britanija, Nemčija in lanskoletna zmagovalka Švedska) ne bo nastopilo neposredno v polfinalnemu večeru, vendar bodo prikazali le delček njihovega nastopa z generalke za žirijo, ki se odvije dva dni pred večerom. Tako organizatorji želijo dati več prednosti omenjenim državam, saj je bilo do sedaj v navadi, da so odvrteli le nekaj sekund njihovega promocijskega videospota, s čimer jih Evropa ”ni popolnoma slišala”.

7. Združitev ex jugoslovanskih držav! Leto 2016 je tako prvo leto po nekaj letih premora, ko bodo na prizorišču po nekaj letih premora vnovič vihrale tako slovenska, hrvaška, bošnjaška, srbska, makedonska in črnogorska zastava! Vrača se Hrvaška z zmagovalko hrvaškega The Voice, prav tako se na tekmovanje vrača Bosna in Hercegovina, ki je zadnje sodelovala v Bakuju, leta 2012, V drugem predizboru, ko se bo predstavila tudi ManuElla, bodo nastopile še Srbija (ZAA Sanja Vučić, Goodbye – Shelter) in Makedonija (Kaliopi, Dona). Naj spomnimo, da se pravilo, da bi si naj balkanske države brezpogojno med seboj poklanjale točke, iz leta v leta spreminja bolj v izjemo– tako pa nas marsikdaj preseneti država, ki je od nas oddaljena – npr. Izrael (Tinkaro je v drugem poflinalu leta 2014 postavil kar na tretje mesto). Ali si bomo balkanske države med seboj s točkami ‘pomagale’ ali ne, pa je vprašanje, na katerega bomo odgovorili čez dva tedna.

Naša ManuElla in srbska pevka Sanja Vučić – ZAA.Foto: Alesh Maatko

8. Na letošnji Evroviziji je tudi kar nekaj povratnikov. Vrača se makedonska Kaliopi, ki je leta 2012 s skladbo Crno i belo Evropo prepričala in se uvrstila na odlično 13. mesto. Na festival se z predrugačenim stilom videza in glasbe vrača latvijski Donny Montell, ki je prav tako v Bakuju prepeval o »slepi ljubezni« (Love is blind) in se v finalu uvrstil na zavidljivo mesto. Vrača se malteška predstavnica Ira Losco, ki je leta 2002 svojo državo predstavljala s skladbo Seventh Wonder. Vrača se tudi islandska predstavnica Greta Salóme, ki je leta 2012 v Bakuju pela s Jonsijem skladbo Never Forget in uvrstila na 20. mesto. Zagotovo pa je ena izmed najbolj vidnih povratnic bolgarska Poli Genova, ki je uvrstitvi v finale ušla leta 2011, letos pa se ji finale, sodeč po stavnicah, ne izmakne. Naj spomnimo, da je Poli bila gostiteljica pretekle otroške Evrovizije, na kateri je Lina osvojila odlično tretjo mesto. Vse povratnice in povratnik se vračajo z željo po osvojitvi boljšega mesta – jim bo uspelo?

Na Pesem Evrovizije se vrača Donny Montell.Foto: Alesh Maatko

9. Na letošnji Evroviziji se bo pomerilo 24 hitrih in 18 balad, če tempo pesmi razdelimo v grobem. Letos bo Evrovizija pisana predvsem pop oboževalcem, nekatere pesmi so rockovsko obarvane (npr. Ciper) ali pa spadajo v žanr countyja (Nizozemska). San Marino letos ponuja disko pesem, Ukrajina pa politično-družbeno obarvano pesem, ki ne spada ne na področju popa in ne na področje jazza. Kateri stil pesmi bo letos sedel Evropi?

10. Come together! To je slogan letošnje Evrovizije, ki poskuša združevati ne samo evropske, ampak tudi izvenevropske države. Tako se slogan pridružuje dejstvu, da postaja Evrovizija eden izmed najbolj gledanih šovov na svetu, obenem pa ostaja unikatna platforma za vse ostale glasbene festivale. Bo švedskim producentom uspelo evrovizijsko zabavo popeljati na novo raven in podreti rekorde gledanosti? Možnosti so!

Odgovore na vprašanja izvemo že čez nekaj dni! Prvi predizbor si bomo lahko ogledali 10. maja, drugega 12. maja, ko nastopi tudi naša letošnja predstavnica, ManuElla, za velike koledarje pa si rezervirajte večer 14. maja.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X