EMA

To bo tretji nastop za Nuško Drašček

Na Emi 2017 se bo 17. in 18. februarja predstavilo šestnajst izvajalcev. V prvem predizboru jih bo zapelo osem, enako število pa tudi v drugem. Vse izvajalce v sliki in besedi predstavljamo tudi na Evrovizija.com. Tokrat izpostavljamo Nuško Drašček.

Nuška DraščekFoto: Nataša Kralj

Nuška Drašček je z diplomo zaključila študij mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani (2005) in z magisterijem končala petje na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Matjažu Robavsu (2016). Širša javnost jo je spoznala z zmago na Bodi idol 2004, od takrat pa je kot solistka nastopala s številnimi orkestri in zasedbami, med drugim s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Big bandom RTV Slovenija, Orkestrom Slovenske filharmonije, Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, Orkestrom slovenske vojske in Orkestrom slovenske policije.

Nuška je nagrajenka domačih in tujih opernih in pop tekmovanj. V juliju 2007 se je udeležila mednarodnega tekmovanja Vitebsk 2007 v Belorusiji v okviru Slovanskega bazarja, kjer si je v dvodnevnem tekmovanju prislužila 1. nagrado. Na mednarodnem tekmovanju v Kazahstanu poleti 2008 je dobila nagrado za najboljšo izvedbo skladbe iz lastne države. V avgustu 2011 je na Festivalu dalmatinske šansone v Šibeniku nastopila s skladbo Kako je pjevala Piaf in prejela nagrado strokovne žirije za najboljšo interpretacijo.

Leta 2012 je na koncertni turneji z Ano Netrebko, Orkestrom Slovenske filharmonije in Slovenskim komornim zborom pela vlogo Laure v operi Jolanta P. I. Čajkovskega. Spomladi 2013 je debitirala v Operi SNG Maribor kot Mercedes v operi Carmen G. Bizeta in kot Olga v operi Jevgenij Onjegin P. I. Čajkovskega, septembra pa v vlogi Magdalene v Verdijevem Rigolettu nastopila na odru Opere SNG Ljubljana. Junija 2015 je v vlogi La Ciesce sodelovala pri koncertni izvedbi Gianni Schichi G. Puccinija s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, v sezoni 2015/2016 pa je pela v vlogah Javnega mnenja v Offenbachovi opereti Orfej v peklu, Emilie v Verdijevem Otellu in Kerubina v Mozartovi Figarovi svatbi – vse tri v produkciji ljubljanske operne hiše. Prav tako je v vlogi Olge (Jevgenij Onjegin, P. I. Čajkovski) sodelovala v produkciji Zommeroper Alden Biesen v Belgiji. V sezoni 2016/2017 jo je ljubljanska operna hiša angažirala za vlogi Carmen (G. Bizet, Carmen) in Angeline (G. Rossini, Cenerentola).

Nuška Drašček na odru MMS.Foto: Alesh Maatko

Nuška se poleg opere navdušuje nad gospelom, šansonom, bluesom, popevko in spevnimi jazz standardi, brez težav pa se znajde tudi v kvalitetnem popu, rnb-ju, funku in soulu. Nastopila je že na mnogih festivalih, med drugim na MMS 2005, EMI 2006, EMI 2009 in na Slovenski popevki 2011. V aprilu 2008 je z Juretom Seškom zmagala v oddaji Zvezde pojejo na TV Slovenija, v letih 2010 in 2011 pa je sodelovala v TV oddaji Parada na TV Slovenija. V lanski sezoni šova Znan obraz ima svoj glas je s sotekmovalci navduševala z zabavnimi preobrazbami. Na številnih koncertih po Sloveniji izvaja različne programe, v zadnjem času največkrat Posvečeno Piaf (francoski šanson), Sprehod po West Endu (muzikal), Popotovanje po Sloveniji (slovenske ljudske) in mešani repertoar tujih in domačih uspešnic.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X