EVROVIZIJA

Stockholm: Kakšne bodo letošnje razglednice in kako bo v dvorani?

V Stockholmu so se pred kratkim srečale vodje vseh 43 letošnjih evrovizijskih delegacij, ki so potrdile svoje sodelovanje. Vsaka televizija, ki sodeluje na Pesmi Evrovizije, imenuje vodjo delegacije, ki se v sredini marca udeležil tradicionalnega srečanja …

Srečanje vodij delegacij je potekalo v Stockholmu.Foto: Marco Brey / EBU

Vodja delegacije ima povezovalno vlogo med zvezo EBU in svojo državo ter nadzoruje svojo delegacijo, ki jo sestavljajo izvajalec, avtorji pesmi, producenti, back vokalisti in drugi. Vodje so zvezi EBU dokončno potrdile, kdo bo njihovo televizijo zastopal maja v Stockholmu. Bolgarski televiziji BNT, ki je gostila zadnji izbor Otroške Pesmi Evrovizije novembra lani, je zveza dovolila, da svojo kandidatko predstavi v nedeljo, 20. marca. Ravno tako je do tega dne dovolila videoposnetek tekmovalne skladbe in ostali predstavitveni material svojih predstavnic predstaviti Hrvaški, Islandiji in Malti. Vse ostale udeleženke letošnjega tekmovanja so zahtevani material predale pravočasno.

Zbranim je spregovoril tudi Jon Ola Sand.Foto: Marco Brey / EBU

Kakšne bodo letošnje video razglednice?
Producent letošnjih video razglednic je Camp David, vključevale pa bodo magičnost letošnjega logotipa, regratove lučke, ki hkrati spominja na obliko stockholmske arene Globe. Razglednice snemajo v posamezni državi, od koder prihaja izvajalec, predstavile pa bodo utrinke tako iz življenja izvajalca kot značilne impresije njegove domače pokrajine. V vsaki državi so za snemanje izbrali tri do štiri lokacije. Nekaj izvajalcev je že objavilo utrinek s snemanja razglednic, med njimi Hrvatica Nina Kraljić in Latvijec Justs.

Takšen bo evrovizijski oder v Globen areni 2016.Foto: SVT

Kako bo v dvorani?
Tako kot lani bo izvajalce na oder pozdravilo stoječe občinstvo. Posebej veličasten bo oder. Ta je širok 24 metrov, v globino pa meri16 metrov. LED-zaslon v ozadju bo velik 37 x 10 metrov, tisti na sredini odra pa 12 metrov. Podlaga tehta kar 60 ton. V odru je vgrajenih kar 74 mest za pirotehnične učinke. Do publike vodi t.i. pista, ki je dolga 32 metrov. Manjši, t.i. B-oder, se bo nahajal sredi dvorane Globe. Pripravljenih bo 330 luči, pri čemer niso štete še vse luči, ki bodo visele s stropa in ostale luči v dvorani. Da bodo oder sestavili, bodo delavci potrebovali dvanajst dni, dodatne tri dni pa še za postavitev t.i. zelene sobe in drugega. Povprečno število delavcev, ki bodo v dvorani, je dvajset, a določene dni jih bo tudi več kot trideset. Za zasnovo in izdelavo odra so potrebovali kar deset mesecev.

Slovenija bo držala pesti za ManuEllo, ki se bo predstavila v drugem predizboru.Foto: Alesh Maatko

Uradna zgoščenka letošnjega tekmovanja bo izšla 15. aprila, uradni DVD s
posnetki vseh treh večerov in dodatnim video materialom pa bo na voljo
17. junija 2016.

Kdaj bo Pesem Evrovizije prihodnje leto?
Na srečanju so že določili neuradne datume za prihodnjo Pesem Evrovizije 2017. To bosta 16. in 18. maj za predizbora ter 20. maj za veliki finale. Datumi so bili izbrani tako, da se ne prekrivajo z ostalimi pomembnimi televizijskimi dogodki (predvsem športnimi), a se bodo lahko še spremenili.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X