Split 2020: Skozi prvi festival večer zazvenele nepozabne uspešnice

Splitska Prokurativa te dni znova živi v znamenju glasbe. Kako da ne, saj se kljub vsem omejitvam, ki veljajo zaradi koronavirusa, odvija že 60. Splitski festival. Prvi festivalski večer Split 2020 je bil namenjen bogati dediščini hrvaškega (nekoč jugoslovanskega) najbolj priljubljenega zabavnega festivala, ki letos praznuje poseben jubilej.

Festival Split praznuje 60 let.Foto: Splitski Festival

Na retrospektivnem večeru 60. Festivala zabavne glasbe v Splitu, ki sta ga tokrat povezovala Doris Pinčić in Duško Ćurlić, ki je sicer stari voditeljski znanec Splita, so ob spremljali velikega festivalskega orkestra nastopili mnogi eminentni hrvaški izvajalci, ki so na svoj način interpretirali največje festivalske uspešnice zadnjih šestdeset let, kot so npr.: Moje zlato, Nima Splita do Splita, Picaferaj, Pismo ćali, Bez tebe, Ništa kontra Splita, Moj galebe ter mnoge druge, ki so del bogate festivalske zgodovine.

Po Splitu te dni odmevajo nepozabne festivalske uspešnice.Foto: Michelle Maria / Pixabay

Prvi zametki festivala Split so bili leta 1960, ko je bila na sporedu glasbeno-modna revija 'More - Revija - Split'. Prav zares pa se je vse skupaj začelo leta 1962, ko je slavila glasbena diva Tereza Kesovija s skladbo Ćakule o siromajima. Priljubljena hrvaška glasbenica, ki je postala zaščitni znak festivala, je s svojimi popevkami, ki so jih ustvarili najboljši hrvaški avtorji, zmagala večkrat, tako kot Vice Vukov, Mišo Kovač in ne nazadnje še legendarni in nepozabni Oliver Dragojević.

Festivalske uspešnice so tokrat na festivalskem odru med drugim predstavili Doris Dragović (Teret ljubavi), Zorica Kondža (Zauvijek in Nima Splita do Splita), Marko Tolja (Galeb i ja), Neno Belan (Dugo toplo ljeto), Kićo Slabinac (Dalmatinska elegija), Goran Karan (Kuća naše dice), Tedi Spalato (Konobo moja), Mladen Grdović (Dalmatinac), Alen Nižetić (Kome bi šumilo more moje sinje), Đorđi Peruzović (Di si bija kad je grmilo), Jole (Plovi, plovi mala barka), Domenica (Ta tvoj barka mala) in drugi. V posebnem venčku, ki je bil posvečen Oliverju Dragojeviću, pa so sodelovali tudi mladi glasbeniki, ki smo jih lahko sicer spremljali v priljubljeni glasbeni oddaji A strana. Vse skupaj si je bilo mogoče ogledati na HRT, ki je prenašala tudi finale, kjer je tekmovalo 22 glasbenikov.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

21.10.2020

Kdo bo nasledil Evo Hren in Ano Soklič? 23. november je zadnji rok

13.9.2020

Slovensko noto 2020 je osvojila Larisa Leva iz Slovenske Bistrice

8.9.2020

Pred vrati je festival FeNS 2020

4.9.2020

Poletna noč 2020: Tokrat odmevala džezovsko obarvana glasba

2.9.2020

Koncert posvečen MMS-u odmeva, organizatorji pojasnili ozadje zgodbe

Facebook

Twitter