EVROVIZIJA

Šov Europe Shine A Light ne more nadomestiti Evrovizije, vendar ustreza trenutku

Tako bi lahko na kratko opisali letošnji povsem drugačen šov Eurovision: Europe, Shine A Light, ki je zaradi epidemije koronavirusa poskušal vsaj malo nadomestiti Evrovizijo 2020. Čeprav so organizatorji pripravili izjemno lep in čustven večer, pa je šov brez publike in brez aplavzov (ob posnetkih praznih mest in ulic) marsikomu narisal solzne oči.

Za nami je šov Europe, prižgimo luč.Foto: EBU / Kris Pouw

Glasbeno in nostalgično obarvan večer, ki je bil v znamenju letošnjih evrovizijskih predstavnikov, so povezovali Chantal Janzen, Edsilia Rombley in Jan Smit – nizozemski voditelji, ki bi sicer v Rotterdamu 12., 14. in 16. maja vodili 65. izbor Pesem Evrovizije 2020. Toda izbor so 18. marca letos zaradi epidemije koronavirusa odpovedali, tako da so organizatorji v le sedmih tednih pripravili povsem drugačno oddajo, ki je združila kar 46 držav.

Voditelji oddaje Chantal Janzen, Edsilia Rombley in Jan Smit.Foto: EBU / Kris Pouw

Izvršni producent 65. tekmovanja Pesem Evrovizije, Sietse Bakker, je
pred pričetkom posebne evrovizijske edicije dejal, da so želeli s tem šovom in z žarometi osvetliti
ne le 41 izvajalcev, ki bi se sicer predstavili v Rotterdamu, ampak
tudi vse ostale, ki so del te velike evrovizijske družine. Sietse Bakker je sicer še pripomnil, da ta šov nikakor ne more nadomestiti Pesmi Evrovizije, vendar ustreza trenutku in žalostnemu času, v katerem se je zaradi pandemije znašel ves svet.

Poseben šov Evrovizija: Evropa, prižgimo luč, ki ga je iz ljubljanskega studia komentiral stari komentatorski znanec Andrej Hofer, je potekal v duhu povezovanja stare celine. Skozi glasbeni večer,
kakršnega še ni bilo, smo lahko videli kratke posnetke vseh evrovizijskih pesmi, ki bi jih sicer videli na velikem odru v Rotterdamu, poleg tega pa so bili tu še nekateri pretekli tekmovalci in zmagovalci. Še najbolj so izstopali Johnny Logan (What’s Another Year), Måns Zelmerlöw (Heroes),
Marija Šerifović (Molitva), Netta (tokrat je zapela pesem Cuckoo), Gali Atari (Hallelujah) ter mnogi drugi, poleg tega pa je bil tu še lanski zmagovalec Duncan Laurence, ki je v Tel Avivu Nizozemski pripel tako zelo zaželeno zmago in ki je tokrat predstavil skladbo Someone Else.

Z evrovizijskim šovom so se poklonili vsem letošnjim tekmovalcem.Foto: Eurovision.tv

V prvem evrovizijskem predizboru bi se letos 12. maja moralo predstavilo 17 držav, in sicer Švedska (The Mamas – Move), Belorusija (Valda – Vidna), Avstalija (Montaigne – Don’t Break Me), Severna Makedonija (Vasil – You), Slovenija (Ana Soklič – Voda), Litva (The Roop – On Fire), Irska (Lesley Roy- Story Of My Life), Rusija (Little Big – Uno), Belgija (Hooverphonic – Release Me), Malta (Destiny – All Of My Love), Hrvaška (Damir Kedžo – Divlji Vjetre), Azerbajdžan (Efendi Cleopatra), Ciper (Sandro – Running), Norveška (Ulrikke – Attention), Izrael (Eden Alene – Feker Libi), Romunija (Roxen – Alcholo You) in Ukrajina (Go_A – Solovey).

V sklepnem dejanju bi se 16. maja skupaj predstavilo 26 držav,
torej po deset najboljših iz vsakega preidzbora. Poleg tega pa imajo v
finalu že zagotovljena mesta države iz družine velikih pet (Italija
(Diodato – Fai Rumore), Nemčija (Ben Dolic – Violent Thing), Velika
Britanija (James Newman – My Last Breath), Španija (Blas Cantó –
Universo) in Francija (Tom Leeb – Mon Alliée (The Best In Me)) ter
gostiteljica, ki je tokrat Nizozemska (Jeangu Macrooy – Grow).

V drugem evrovizijskem predizboru 14. maja pa še preostalih 18 držav, in sicer Grčija (Stefania – Supergirl), Estonija (Uku Suviste – What Love Is), Avstrija (Vincent Bueno – Alive), Moldavija (Natalia Gordienko – Prison), San Marino (Senhit – Freaky!), Češka (Benny Cristo – Kemama), Srbija (Hurricane – Hasta La Vista), Poljska (Alicja – Empires), Islandija (Daði og Gagnamagnið – Think About Things), Švica (Gjon’s Tears – Répondez-moi), Danska (Ben & Tan – Yes), Albanija (Arilena Ara – Fall From The Sky), Finska (Aksel – Looking back), Armenija (Athena Manoukian – Chains On You), Portugalska (Elisa – Medo De Sentir), Gruzija, Bolgarija (Victoria – Tears Getting Sober) in Latvija (Samanta Tīna – Still Breathing).

V posebni oddaji so se spomnili tudi na nekatere pretekle zmagovalce.Foto: EBU / Kris Pouw
Jon Ola Sand, evrovizijski nadzornik.Foto: Alesh Maatko

In kaj bo z Izborom za Pesem Evrovizije 2021? Kot smo že v začetku maja zapisali na naši strani Evrovizija.com, se mestni svet Rotterdama strinja s finančno konstrukcijo za Evrovizijo 2021 (gre za kritje 6,7 milijona evrov stroškov, ki so nastali kot posledica odpovedi Evrovizije 2020 zaradi novega koronavirusa), tako da finančnih ovir za glasbeni festival prihodnje leto ni. Je pa nizozemska vlada zatem sporočila, da v državi ne bodo potekale nobene večje športne in kulturne prireditve, dokler ne bodo našli zdravila za covid-19.

A kot je za norveško televizijo dejal evrovizijski nadzornik Jon Ola Sand, ki se je s tem večerom poslavil od te funkcije (zamenjal ga je Šved Martin Österdahl), je zveza EBU po teh nenavadnih okoliščinah precej bolje pripravljena. Evrovizijski nadzornik je glede novega izbora optimističen, priprave na samo tekmovanje 2021 pa že potekajo, in sicer v skladu v vsemi omejitvami, ki veljajo sedaj in ki bi lahko veljale tudi prihodnje leto. Po eni strani bi lahko tako imeli prihodnje leto Evrovizijo brez občinstva ali pa da bi vsaka sodelujoča država oglasila iz domačega studia oziroma bi predvajala posnetek svojega predstavnika, kar je bil tudi eden izmed predlogov za leto 2020, o katerem smo prav tako že poročali na Evrovizija.com. Slednje bi se lahko zgodilo v primeru, če bi prihodnje leto še vedno obstajale omejitve glede potovanj. Na podrobnosti o Pesmi Evrovizije 2021 bomo morali tako še nekaj tednov počakati oziroma vsaj do 1. septembra, ko se uradno pričenja nova evrovizijska sezona. Zaenkrat so tik ob koncu šova sporočili le, da se bo izbor odvil v Rotterdamu. Kako in kdaj pa je še uganka …

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button