EVROVIZIJA

Sosednja Madžarska se je odločila: V Stockholm potuje Freddie

Svojega evrovizijskega predstavnika pa je dobila tudi naša vzhodna soseda. Že petič zapored se je odvil festival A Dal, ki je postregel z osmimi skladbami. Med njimi je gledalce in poslušalce najbolj prepričala skladba Pioneer, ki jo je zapel Freddie.

Freddie je novi up Madžarske.Foto: Penziás Nikolett, Õsi György / MTVA

Tekmovalne skladbe so ponudile pestro izbiro glasbenih žanrov: slišali smo tudi cigansko glasbo v pesmi zasedbe Parno Graszt, pop opero s falsetom Andréja Vásáryja in veliko sodobnih pop skladb. Večer sta povezovala Csilla Tatár in Levente Harsányi. Strokovna žirija (sestavljali so jo Zséda, Pierrot, Károly Frenreisz in Miklós Both) je med osmimi finalisti izločila štiri. Bližje zmagi so bili Freddie, Gergõ Oláh, Kállay Saunders Band in Petruska. Kállay Saunders Band je zaradi tehničnih težav nastopil vnovič. Pevec András Kállay Saunders, ki je kot solo izvajalec Madžarsko zastopal dve leti nazaj v Københavnu, je povedal, da svojega glasu ni slišal v t.i. ear monitorjih.

Med štirimi preostalimi kandidati so odločali samo še gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem. Medtem se je predstavila lanska madžarska predstavnica Boggie s skladbo Camouflage, ki je eden njenih največjih hitov. Na oder pa je stopil tudi zmagovalec Pesmi Evrovizije 2009 Alexander Rybak, ki je ponovno zapel svojo Fairytale.

Ima značilen raskav glas, ki je pritegnil pozornost že v njegovi prvi
skladbi Mary Joe, ki je postala velika uspešnica. Ali bo uspešnica tudi
pesem Pioneer, bo znano 10. maja, saj Madžarska nastopa že v prvem
predizboru.

Veliki zmagovalec tradicionalnega madžarskega izbora A Dal je postal Freddie s skladbo Pioneer. Pevčevo pravo ime je Gábor Alfréd Fehérvári in je relativno svež obraz na madžarski glasbeni sceni. Prepoznaven je postal v televizijskem šovu Rising Star (Vzhajajoča zvezda), kjer se ga je prijel vzdevek ”fant izpod tuša”, saj je izjavil, da je bila še nedolgo nazaj njegova edina publika tuš šoba.

FreddieFoto: MTVA
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X