FESTIVALIPOPEVKA

Slovenska popevka 2014: Za Darjo Švajger bo usoden sončen dan

O naši evrovizijski predstavniki, ki se bo predstavila tudi na festivalu Slovenska popevka, je bilo zapisanega že veliko. Pa vendarle, za vse tiste, ki Darje še ne poznate, naj povemo, da je rojena v Mariboru, kjer je obiskovala nižjo in srednjo glasbeno šolo, gimnazijo in Pedagoško akademijo.

Darja Švakger na odru Slovenske popevkeFoto: Alesh Maatko

Študij je nadaljevala na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost na Univerzi v Gradcu (Avstrija), smer solo petje – pedagogika (prof. Lillian Sukis, prof. Marin Klietmann) in jazz pri priznanih profesorjih (Shila Jordan, Jay Clayton, Andy Bay, Marck Murphy). Leta 1997 je diplomirala in postala profesorica solo petja. Leta 2013 je magistrirala na AGRFT in postala magistrica govora (Pevska in govorna interpretacija). Leta 2014 so ji na Univerzi v Ljubljani, na predlog Akademije za glasbo, podelili priznanje pomembnih umetniških del, ki je priznan kot doktorat na umetniškem področju in je enakovreden znanstvenemu doktoratu.

Od leta 1992 kot solistka koncertira z različnimi glasbenimi zasedbami, tako na koncertih, različnih prireditvah, kot tudi na glasbenih festivalih doma (Melodije morja in sonca, Slovenska popevka, EMA) in v tujini. Njen repertoar sestavljajo pesmi iz stilno različnih zvrsti: pop, jazz, musical, šanson, tango in še bi lahko naštevali. Uspešno deluje kot profesorica solo petja v svojem Vokalnem ateljeju Darja Švajger, kjer poučuje petje glasbenih stilov, kot so jazz, pop, šanson, tango.

Njen moto je: Foto: Alesh Maatko

Njena vokalna tehnika bazira na odličnem poznavanju klasične tehnike, ki jo je priredila in nadgradila za druge glasbene zvrsti. Pri pevcih vzpodbuja kreativnost, raziskovalni duh in avtentičnost. Njen moto je: “Zaupaj si in upaj si.” Najbolj čarobno pa je takrat, kot sama rada malo poetično reče, ko pevec postane pesem. In ne nazadnje, Darja Švajger je osvojila že kar nekaj nagrad, najbolj odmevne pa so:

  • 1993: Festival MMS: nagrada slovenske in mednarodne strokovne žirije;
  • 1995 in 1996: Zlata nota: najboljša pevka
  • 1995 in 1999: Zmagovalna skladba na izboru EMA; slovenska predstavnica na ESC.
  • 2010: Zmagovalna skladba na Slovenski popevki (strokovna žirija) in nagrada za interpretacijo;
  • 2011: Viktor za oddajo Misija Evrovizija, kjer je sodelovala v komisiji kot sodnica.
Darja se je predstavila tudi na festivalu MMS.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X