FESTIVALIPOPEVKA

Slovenska popevka 2014: Ana Karneža o pomladi, ki vedno pride

Del popevke bo tudi 18-letna Ana Karneža s Ptujske Gore, ki letos začenja 4. letnik gimnazije v Mariboru. Nastopati je začela že zelo zgodaj. Pri dveh letih je s prepevanjem navduševala družino, nakar so starši hitro ugotovili, da je njen pevski dar prevelik, da bi ga skrivali le v domačem okolju.

Ana KarnežaFoto: Primož Lavre

Ana se velikokrat pošali, da sicer sama ni ravno velika, a je je zato toliko več na vseh drugih področjih, izmed katerih je zagotovo najbolj izstopajoče petje. Tega se je najprej učila pri Studiu Bonaldi, sedaj pa že nekaj let pri Dadi Kladenik (KUD Aeda) v Mariboru. Prvi nastopi zanjo so bili na občinskih in dobrodelnih prireditvah že v začetku osnovnošolskega obdobja. Leta 2008 se je kot solistka pridružila Tamburaškemu orkestru KUD Majšperk, s katerimi je doživela veliko uspešnih koncertov po Slovenije in z njimi še danes sodeluje. S časom in izkušnjami je ugotovila, kakšen pomen daje petje njenemu življenju: »Petje zame niso samo točno odpeti toni in lep zven, temveč podajanje zgodbe skozi izražanje občutkov, čustev in ne nazadnje samega sebe na drugačen način kot so samo besede. V tem sem se resnično našla, to je nekaj kar dobro in s srcem počnem, to je moje zavetje

Foto: Marko Vavpotič

Z željo po novih izkušnjah in priložnostih, ki bi jih prinesla prepoznavnost se je v začetku leta 2013 prijavila na oddajo Slovenija ima talent, kjer so ji gledalci namenili drugo mesto. V preteklem letu je nastopila na podelitvi Slovenske Gazele, nastopila je za državni vrh ob dnevu človekovih pravic, ki ga je organizirala varuhinja človekovih pravic, zelo lepe spomine ima na Festival šansonov »La vie en rose« v Cankarjevem domu, ki je bil tokrat posvečen Franu Milčinskemu Ježku, kjer se je Ana preizkusila v nekoliko drugačni pevski vlogi in ugotovila, da so ji šansoni še posebej blizu.

V zadnjem času se zagnano in z navdušenjem ukvarja z lastnimi koncerti. Skupaj z odlično akustično zasedbo (kitara (Matjaž Dajčar), kontrabas (Matej Hotko), tolkala (Nino Mureškič)) je pripravila kar nekaj uspešnih koncertov, ki vedno navdušijo poslušalce z odlično izvedbo in pestrim, raznolikim repertoarjem. Namesto zabave ob svoji polnoletnosti, pa je organizirala svoj prvi samostojni koncert v domačem kraju. Koncert so priredili tudi v Sodnem stolpu, v okviru Festivala Lent. Sama zase pravi, da se še v glasbi vedno razvija in se še kar nekaj časa bo.

Vedno bolj se čuti zapisano določenim glasbenim zvrstem, kot so jazz, blues, šansoni, muzikli ter tudi pop. Kljub dejstvu, da je še mlada, pa je zelo resna in zavzeta glede tega kar počne: »Ko sem na odru, v trenutku živim samo za pesem in zgodbo, ki jo ta predstavlja … Takrat mi je vseeno za vse, kar se je zgodilo ali kar se še bo. Takrat sem srečna.«

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X