FESTIVALI

Slovenska popevka 2012: Petica za Slavka Ivančiča in Manco Izmajlovo

Da skupno sodelovanje gradu skupne uspehe, bosta letos na jubilejnem festivalu, 15. septembra 2012, dokazala tudi Slavko Ivančič in Manca Izmajlova, ki se bosta predstavila s skladbo Zdaj, pod katero se podpisujejo Gaber Radojevič, Miša Čermak ter Jaka Pucihar.

Slovenska popevka: Poletna nočKnjiga 50 let Slovenske popevkeŽrebanje vrstnega reda
Manca IzmajlovaFoto: Alesh Maatko

Manca Izmajlova

V svoji karieri redno nastopa po vsem svetu, za seboj ima več kot 700
glasbenih nastopov. Njen repertoar zaobjema pesmi v 20 jezikih in mnogih
žanrih – opera, musical, popevka, jazz, narodne pesmi …

Največkrat nastopa s pianisti, z večjimi in manjšimi orkestri in s
svojim soprogom, koncertnim violinistom Benjaminom Izmajlovom, ki je
tudi njen glasbeni producent.

V zadnjih letih je sodelovala z nekaj zelo
znanimi imeni mednarodne glasbene scene – Francesco Renga, Kerry Ellis,
Ljuba Kazarnovskaya … Projektno sodeluje tudi z baletnimi solisti
Bolšoj teatra.

Manca Izmajlova vse svoje koncerte spontano in šaljivo povezuje sama,
prežeti pa so z ljubeznijo do Slovenije, njene kulture in do življenja
nasploh. Vse, kar dela, je narejeno s srcem.

Manca Izmajlova je svoje življenje že v mladih letih zapisala glasbi. Vedno sta jo privlačili liričnost in lepe melodije, zato ni naključje, da se je odločila za študij muzikala v Londonu, kjer je diplomirala na Mountview Academy of Theatre Arts.

Želja po novih glasbenih znanjih jo je gnala še naprej, v Moskvo, kjer je študirala operno petje s priznanimi ruskimi pedagogi, obenem pa za vedno vzljubila glasbo slovanskih dežel. Iz večletnega dela je nastala Slovanska duša in nato Slovensko srce – ob izidu edinstvena projekta v žanru crossover na temo slovanske glasbe na svetu. S Slovansko dušo se je pričelo tudi njeno večletno sodelovanje z Ruskim državnim simfoničnim orkestrom kinematografije in dolgoletnim dirigentom Sergejem Skripko. Oba albuma sta bila prodana v platinasti nakladi.

Eden od njenih prvih večjih uspehov je bil otvoritveni koncert IV. Slovanskega festivala v Moskvi 2008, na katerem sta z Benjaminom nastopila kot glavna solista z Moskovskim simfoničnim orkestrom Pavla Kogana in bila za to nagrajena s posebno medaljo za medkulturne stike. Istega leta je Manca prejela še prvo nagrado na pevskem tekmovanju v Moskvi (posvečenem 100. obletnici rojstva skladatelja V. Solovev – Sedova, avtorja znamenitih Podmoskovnie vechera). Na tekmovanju je sodelovalo 2000 udeležencev.

V marcu 2010 je imela svoj prvi solistični koncert v Cankarjevem domu, s kar 90-članskim Ruskim državnim simfoničnim orkestrom kinematografije. Koncert je bil dvakrat razprodan. Lani je podoben koncert ponovila v najbolj znani koncertni dvorani bivše Jugoslavije – Beograjskem Sava centru, dvorani, ki šteje skoraj 4000 sedežev. S pomočjo Ruskega orkestra in srbskega zbora Lola (skupaj 160 nastopajočih) je tudi pregovorno zelo izbirčno beograjsko publiko spravila do stoječih ovacij in nekaj bisov. Njen zadnji uspeh pa je solistični koncert z orkestrom in znamenitim zborom Kapela Jurlova v Moskovski filharmoniji, maja 2012. Tudi tu je na koncu koncerta publika ni hotela spustiti z odra.

Slavko IvančičFoto: Alesh Maatko

Slavko Ivančič

Ob svoji karieri je zadnje čase aktiven in uspešen kot vodja najbolj
uspešne klape v Slovenije, klape Solinar iz Portoroža in kot glasbeni
pedagog (pevski zbori, šola klavirja …). Po dvoletni pavzi je kot
član organizacijskega odbora oz. kot umetniški vodja uspešno organiziral
festival Melodije morja in sonca 2012 in pobral vse pohvale. Vrnil je
festival MMS ‘na svoje mesto’.

Slavko Ivančič je bil dolgoletni pevec ansamblov Bazar, Casino Band in Faraoni. Od leta 2000 pa nastopa kot solist. Zmagal je na festivalu Melodije morja in sonca leta 2000 z legendarno skladbo D. Kocjančiča in D. Misleja-Mefa, Črta. Je večkratni oz. najbolj uspešni pevec v zgodovini festivala MMS. Nagrajenec za najboljšega interpreta na Slovenski popevki leta 2001 s skladbo Nisem jaz. V zadnjem času je skupaj z mladim avtorjem Gabrom Radojevičem (napisal je zmagovalno skladbo festivala MMS leta 2009 – Delam, kar se ne sme) sodeloval na festivalu EMA in Slovenski popevki. Trenutno v studiu Parametrik v Prešnici pri Kozini pripravlja svoj četrti solo album.

Manca Izmajlova je nedavno izžrebala petico.Foto: Alesh Maatko
Slovenska popevka: Poletna nočKnjiga 50 let Slovenske popevkeŽrebanje vrstnega reda
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X