FESTIVALI

Slovenska popevka 2012: Kdo bo sodil Nuši Derenda in Marku Vozlju?

Tako Nuša Derenda kot tudi Marko Vozelj sta na Slovenski popevki že zasedla prvo mesto. Tokrat bosta združila moči in se skupaj predstavila s skladbo Naj nama sodi le nebo, pod katero se podpisujejo Matjaž Vlašič, Marko Vozelj in Primož Grašič.

Slovenska popevka: Poletna nočKnjiga 50 let Slovenske popevkeŽrebanje vrstnega reda
Nušin koncert v Cankarjevem domu je bil prava paša za oči in ušesa.Foto: Alesh Maatko

Nuša Derenda

Po številnih priznanjih in nagradah je Nuša Derenda v zadnjih letih začela iskati
izzive še kje drugje. Februarja 2006 ji je uspelo organizirati in
izvesti zelo uspešen prvi samostojni koncert v Cankarjevem domu, kjer je
nastopala skupaj s Simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija,
dirigentom Patrikom Greblom ter uglednima gostoma, Ditko Haberl in
Johnnyjem Loganom, ki sta dodala še večjo težo njenemu koncertu.

Po
nekajletnem premoru je leta 2008 ob podpori avtorja in producenta Raaya
ter založbe Menart v mesecu aprilu izdala zgoščenko Prestiž ter posnela
videospot za pesem Danes vračam se.

Julija 2012 je zmagala festivalu Melodije morja in sonca, kjer je za skladbo Za stare čase prejela veliko nagrado festivala.

V Brežicah rojena Anuška Žnideršič je že v zgodnjem otroštvu pokazala prvo pevsko nadarjenost, saj je rada pela in nastopala pred poslušalci. Ljubezen do glasbe jo je spremljala vse otroštvo, pela je v zborih, nastopala kot solistka na prireditvah, obiskovala glasbeno šolo in se učila igrati harmoniko. Leta 1998 je zmagala v oddaji Orion s skladbo Vzemi me veter, ki jo je napisala njena prijateljica Majda Arh. Leto zatem je izdala album z istoimenskim naslovom Vzemi me veter. Leto 1999 je bilo zanjo poleg izdaje albuma tudi sicer zelo uspešno, saj je na Slovenski popevki prvič prejela nagrado za najboljšo pevko, na festivalu MMS pa je s pesmijo Boginja avtorjev Urše in Matjaža Vlašiča ter Boštjana Grabnarja osvojila 2. nagrado občinstva. V sodelovanju z istimi avtorji je aprila 2000 vnovič zmagala v oddaji Orion, in sicer s skladbo Čez dvajset let, že drugič pa je bila tudi nagrajena oziroma izbrana za najboljšo pevko. Prej imenovana avtorska zasedba jo je spremljala tudi na festivalu MMS 2000, kjer je za pesem Ne kliči me že drugič prejela nagrado občinstva. Novembra 2000 je Nuša na prvem Hitovem festivalu zmagala s pesmijo Ni mi žal, decembra istega leta pa je pri ZKP RTV SLO izdala tudi zgoščenko s tem naslovom. Že leto kasneje se ji je nasmehnila zmaga na EMI. S pesmijo Ne, ni res (Energy) je na izboru za Pesem Evrovizije 2001 v Kopenhagnu zasedla odlično 7. mesto.

Nuša Derenda je nedavno slavila na festivalu MMS 2012.Foto: Alesh Maatko
Nuša Derenda na koncertu To je ljubezen.Foto: Alesh Maatko

Leto 2002 je zaznamovala zmaga na Slovenski popevki s pesmijo Pesek v oči, v začetku meseca decembra pa je izšla Nušina že tretja samostojna plošča z naslovom Na štiri oči.

V letu 2003 se je udeležila 3. HIT festivala, na katerem je zmagala s pesmijo V ogenj zdaj obleci me, pesem pa je prejela še številne nagrade strokovne žirije, in sicer za najboljši tekst, ki ga je napisala Urša Vlašič, za najboljšo priredbo, kjer gredo zasluge Alešu Čadežu in nagrado za najboljšo skladbo avtorja Matjaža Vlašiča. Aprila 2004 je izdala zgoščenko Največje uspešnice 1998 – 2003, na katerem se nahaja 20 najbolj uspešnih pesmi, ki zaznamujejo njeno začetno delo ter najbolj priljubljene in popularne pesmi kot so Čez dvajset let, Ne, ni res, Boginja, Prvič in zadnjič ter številne druge. Istega leta je za album prejela Srebrno plaketo ZKP RTV Slovenija.

V februarju 2005 se je znova odločila za sodelovanje na evrovizijski melodiji. Kljub temu, da pesem Noe, Noe na EMI ni zmagala, so jo poslušalci odlično sprejeli.

Nuša Derenda in Marko Vozelj bosta nastopila 12. po vrsti.Foto: Alesh Maatko
Marko VozeljFoto: Alesh Maatko

Marko Vozelj je svojo glasbeno pot začel leta 1989 v skupini Čuki, za samostojno glasbeno pot pa se je odločil leta 2008, ko je izdal album z naslovom Moj svet. V času samostojnega delovanja je za pesem z naslovom Te ni, prejel nagrado občinstva na festivalu Slovenska popevka, ponosen pa je tudi na tri nominacije za Viktorja popularnosti in Viktorja, ki ga je prejel leta 2009. Uspešnice iz prvega albuma, Zdaj moj svet, Moje srce je tvoje in Mavrica, so dosegale najvišja mesta na slovenskih glasbenih lestvicah, marko pa je nastopil tudi na revijalnih in tekmovalnih delih različnih festivalov v državah bivše Jugoslavije ter se veselil nagrade bosansko-hercegovskega radio-televizijskega festivala v letu 2010. Uspešnice iz leta 2010 z naslovom Moj si zrak (predstavljena je bila na festivalu EMA 2010), Bre miru in Zvezde so z nama, napovedujejo izid novega albuma.

Na lanskoletnem festivalu Slovenska popevke je Marko Vozelj s skladbo
Tukaj si, avtorjev Martina Štibernika, Marka Vozlja in Patrika Grebla,
osvojil veliko nagrado občinstva Slovenska popevka 2011 za najboljšo
skladbo v celoti.

Marko Vozelj na Slovenski popevki 2011.Foto: Alesh Maatko
Slovenska popevka: Poletna nočKnjiga 50 let Slovenske popevkeŽrebanje vrstnega reda
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X