EVROVIZIJA

Slovenija v I. predizboru

V Malmöju so izžrebali delni vrstni red sodelujočih držav na Izboru za pesem Evrovizije 2013, ki bo potekal 14., 16. in 18. maja 2013. Slovenija bo nastopila v prvi polovici I. predizbora. V prvem predizboru se bo predstavila tudi Hrvaška in Črna Gora.

Slavnostna prireditev se je najprej začela s predajo evrovizijskega ključa. Župan Bakuja Hajibala Abutalybov je gostitelju – mestu Malmö ter županu Kentu Anderssonu predal evrovizijski ključ, nato pa se je začelo nekoliko spremenjeno žrebanje vrstnega reda kot smo ga bili vajeni do sedaj!

Razporeditev držav v prvi in drugi evrovizijski predizbor.Foto: Eurovision.tv

V prvem predizboru 14. maja 2013 se bo predstavilo 16, v drugem predizboru 16. maja 2013 pa 17 sodelujočih držav. Veliki finale bo na sporedu 18. maja 2013.

V finalni izbor se bo iz vsakega
predizbora uvrstilo po 10 najboljših predstavnikov iz posameznega predizbora. V velikem finalu se bo skupaj predstavilo 26 držav. Države iz t.i. skupine ‘velikih pet’ imajo že zagotovljeno mesto v velikem finalu, prav tako lanskoletna zmagovalka Švedska.

Da bi naredili čim bolj pravično razporeditev, je švedska televizija že pred žrebanjem Dansko raporedila v prvi, Norveško pa v drugi predizbor. Na željo izraelske televizije pa so Izrael razporedili prav tako v drugi predizbor. Med žrebanjem so 30 držav, ki so jih na osnovi seštevka glasov razdelili v pet posod, razporedili v I. oziroma II. predizbor ter nato še v prvo oziroma drugo polovico tekmovanja. Natančen vrstni red bodo kaj kmalu določili evrovizijski producenti, ko bodo prejeli vse izbrane skladbe. Za takšno razporeditev so se odločili zato, ker želijo narediti šov bolj zanimiv, da npr. dve ali tri balade ne bi bile na sporedu v zaporedju torej ena za drugo. Tik pred koncem žrebanjem so razporedili še t.i. države ‘velikih pet’, in sicer katera država bo glasovala v I. oziroma II. predizboru. Pogljemo razporeditev držav:

I. predizbor, 14. maj
Prvi del Drugi del Glasujejo še …
Danska, Hrvaška, Ukrajina,
Nizozemska, Avstrija,
Slovenija, Estonija, Rusija
Litva, Srbija, Irska,
Belorusija, Ciper, Črna gora,
Belgija,
Moldavija
Velika Britanija
Italija
Švedska
II. predizbor, 16. maj
Prvi del Drugi del Glasujejo še …
Latvija, Azerbajdžan, Malta,
Islandija, San Marino,

Makedonija, Finska, Bolgarija
Izrael, Norveška, Albanija,
Madžarska, Švica, Gruzija,

Grčija, Armenija, Romunija
Francija
Nemčija
Španija
Portal Evrovizija.com lahko spremljajte tudi na omrežju TWITTER in FACEBOOK
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X