EVROVIZIJA

Skladbe zasedbe ABBA, ki jih pojemo še danes

Pred nastopom skupine ABBA revival v ljubljanskih Križankah se spomnimo nekaterih največjih uspešnic švedske skupine.

Foto: Ovitek albuma

S skladbo Ring ring, z istoimenskega prvega albuma, je zasedbe ABBA nase opozorila tako doma kot v nekaterih tujih državah. Pesem sta z menedžerjem Stigom Andersonom napisala člana zasedbe Benny Andersson in Björn Ulvaeus. Zanimivo je, da se je ABBA s to skladbo predstavila tudi na švedskem evrovizijskem preizboru, kjer je končala ”šele” na tretjem mestu.

Že leto kasneje pa se je ABBA zapisala v zgodovino Pesmi Evrovizije. Skladba Waterloo, s katero so Švedi zmagali na izboru leta 1974, je namreč še danes velika uspešnica, ob petdeseti obletnici evrovizijskega tekmovanja pa so jo razglasili tudi za najboljšo pesem v zgodovini izbora.

ABBA je nedavno odprla svoj muzej.Foto: Joakim Knutsson

Po evrovizijskem uspehu je ABBA nadaljevala uspešno kariero in nanizala še nekaj nepozabnih hitov. S pesmijo Mamma mia so Benny, Björn, Agnetha in Anni-Frid navdušili tudi poslušalce izven Evrope, saj so si to pesem prepevali med drugim tudi v Avstraliji, Argentini in na Novi Zelandiji. Po tej skladbi so ustvarjalci poimenovali tudi muzikal, ki so ga v čast švedske skupine posneli leta 2008.

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je ABBA navduševala še s skladbami, kot so Dancing queen, Chiquitita in Summer night city, do leta 1983, ko so člani zaključili skupno glasbeno pot, pa so predstavili denimo še pesmi The winners takes is all, I have a dream in Thank you for the music.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X