EVROVIZIJA

Se bo Turčija po slabih desetih letih vendarle vrnila na evrovizijski parket

Evrovizijski oboževalci in mediji so zadnje tedne večkrat namignili, da bi se lahko Turčija vrnila na evrovizijski oder. Ta obmorska država z ozemljem tako v Evropi kot v Aziji na Evroviziji sicer sodeluje od leta 1975 dalje, od leta 2013 pa na tem tekmovanju ne sodeluje več, saj so, kot so že večkrat dejali, končni rezultati preveč predvidljivi.

Sertab Erener Foto: Alesh Maatko

Turčija naj bi predvsem bila nezadovoljna tudi z glasovanjem, ki je razdeljeno na ljudstvo in žirije, v razmerju 50:50. Predvsem žirije so bojda Turčiji nenaklonjene, zato si je turška nacionalna televizija prizadevala, da bi lahko glasovalo le ljudstvo, kar so zavračali na zvezi EBU, ki bdi nad Evrovizijo. Kot kaže pa naj bi se stvari počasi vendarle premaknile iz mrtve točke, sploh sedaj, ko naj bi se zgodile določene menjave na turški nacionalni televiziji. Poleg tega pa naj bi turško zunanje ministrstvo v eni izmed televizijskih oddaj izrazilo željo, da bi bil čas, da bi se televizija TRT, ki je od leta 2013 dalje zavračala sodelovanje, znova pridružila tej veliki evrovizijski družini, a odločitve še ni …

Spomnimo. Turčija je na Evroviziji slavila leta 2003, in sicer s Sertab Erener, ki je bila leta 2004 celo priča Simonu in Diani na slovenski poroki, ki se je zgodila le dan po polfinalnem večeru. Zadnjič so nastopili leta 2012, ko je zasedba Can Bonomo zasedla sedmo mesto. Sicer so posredno leta 2016 in 2019 lahko navijali za Serhata, ki prihaja iz Turčije in ki je dvakrat zastopal San Marino.

Sertab Erener na ESC odru v Istanbulu 2004.Foto: Evrovizija.com
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X