SANREMO

Sanremo 2020 v vsej svoji veličini

Na velikem odru (ki sicer ni tako velik, kot izgleda na televizijskih zaslonih) sanremskega gledališča Ariston bo te dni znova živahno, saj se bo na njem odvil sloviti festival italijanske popevke, ki letos slavi prav poseben jubilej - 70. obletnico! Na letošnjem festivalu se bo zvrstilo 32 glasbenikov, da o velikih zvezdnikih niti ne govorimo.

V italijanskem mestu Sanremu se bo med 4. in 8. februarjem 2020 odvil že 70. festival zabavne italijanske glasbe, ki ga bo tokrat vodil 57-letni televizijski voditelj Amedeo Sebastiani, ki je sicer bolj znan pod imenom Amadeus. Celoten festival lahko spremljate na RAI 1.

V glavnem tekmovalnem programu se bo letos pomerilo 24 izvajalcev (Campioni), med katerimi sta tudi Francesco Gabbani (2017) in Raphael Gualazzi (2011), ki sta že stala na odru Evrovizije. V kategoriji  mladi, neuveljavljeni glasbeniki (Nuove proposte) pa se bo tokrat predstavilo osem tekmovalcev, in sicer  Leo Gassmann, Fadi, Marco Sentieri, Fasma, Tecla Insolia, Matteo Faustini, skupina Eugenio in via di Gioia ter Gabriella Martinelli in Lula.

Scenografija bo tudi letos izjemno pompozna.Foto: RAI

Vrhunec festivala bo (tako kot vedno) v soboto, ko bodo razglasili velikega zmagovalca,  ki bo dobil evrovizijsko vstopnico. Zmagovalec iz kategorije mladih glasbenikov pa bo znan en večer prej, v petek.

Tako kot vsako leto bo na odru gledališča Ariston tudi letos mrgolelo lepo število znanih imen iz sveta glasbe in zabave. Organizatorji napovedujejo priljubljenega glasbenika Zucchera, Lewisa Capaldija, Duo Lipa, poleg tega pa bodo tu še Biagio Antonacci, Tiziano Ferro, Fiorello, Roberto Benigni, Gianna Nannini ter mnogi drugi, saj so gostitelji znani po tem, da vseh gostov ravno zaradi gledanosti ne razkrijejo.

Tekmovalci v glavni rubriki Campioni:

 1. Achille Lauro – Me ne frego (I don’t care)
 2. Alberto Urso – Il sole ad est (The sun to the east)
 3. Anastasio – Rosso di rabbia (Red with anger)
 4. Bugo e Morgan – Sincero (Sincere)
 5. Diodato – Fai rumore (Make noise)
 6. Elettra Lamborghini – Musica e il resto scompare (Music and the rest disappears)
 7. Elodie – Andromeda
 8. Enrico Nigiotti – Baciami adesso (Kiss me now)
 9. Francesco Gabbani – Viceversa (Vice versa)
 10. Giordana Angi – Come mia madre (Like my mother)
 11. Irene Grandi – Finalmente io (Finally I)
 12. Junior Cally – No grazie (No thanks)
 13. Le Vibrazioni – Dov’è (Where is it)
 14. Levante – Tiki Bom Bom
 15. Marco Masini – Il confronto (The comparison)
 16. Michele Zarrillo – Nell’estasi o nel fango (In ecstasy or mud)
 17. Paolo Jannacci – Voglio parlarti adesso (I want to talk to you now)
 18. Piero Pelù – Gigante (Giant)
 19. Pinguini Tattici Nucleari – Ringo Starr
 20. Rancore – Eden
 21. Raphael Gualazzi – Carioca
 22. Riki – Lo sappiamo entrambi (We both know it)
 23. Rita Pavone – Niente (Resilienza 74) (Nothing (Resilience 74))
 24. Tosca – Ho amato tutto (I loved everything)
Sanremo 2020 bo vodil 57-letni televizijski voditelj Amedeo Sebastiani.Foto: RAI

Prvi večer – torek, 4. februar 2020
Skozi uvodni večer bomo slišali deset izvajalcev iz glavne kategorije (Campioni) ter štiri mlade, neuveljavljene glasbenike (Nuove proposte), od katerih bosta dva napredovala v polfinalni večer.

Drugi večer – sreda, 5. februar 2020
Predstavilo se bo preostalih deset uveljavljenih izvajalcev (Campioni) ter preostali štiri mlade, neuveljavljene glasbenike (Nuove proposte), od katerih bosta prav tako dva napredovala v polfinalni večer.

Sanremo je zaznamovala tudi izjemna Gigliola Cinquetti

Leta 1964 je na festivalu Sanremo, ki zadnja leta tradicionalno poteka v gledališču Ariston, zmagala najmlajša tekmovalka v zgodovini festivala. To je bila Gigliola Cinquetti s skladbo Non ho l`eta (per amarti), ki je imela natanko 16 let ter 41 dni. Na Sanremu je sicer skupaj nastopila dvanajstkrat.

Gigliola Cinquetti je mnogo let kasneje, in sicer leta 1991 s še enim evrovizijskim zmagovalcem Totom Cotugnom vodila Izbor za  Pesem Evrovizije 1991, ki je potekal v filmskem studiu Cinecittà v Rimu.

Tretji večer – četrtek, 6. februar 2020
Kot je v navadi bo nastopilo vseh 20 uveljavljenih izvajalcev (Campioni), s priredbo izbrane skladbe, ki je vezana na zgodovino festivala, ki ima izjemno tradicijo. Nastopili bodo v duetu/družbi italijanskega oziroma tujega glasbenega gosta. Poleg tega se bo odvijal tudi polfinalni obračun med neuveljavljenimi izvajalci (Nuove proposte). Dva najboljša se bosta v petkovem večeru potegovala za zmago v kategoriji neuveljavljenih izvajalcev.

Četrti večer – petek, 7. februar 2020
Nastopilo bo vseh dvajset izvajalcev, poleg tega pa se bosta za zmago v svoji kategoriji Mladi (Nuove proposte) potegovala še dva finalista.

Peti (finalni) večer  – sobota, 8. februar 2020
Nastopilo bo vseh dvajset izvajalcev, na koncu večera bo razglašen zmagovalec 70. Festivala Sanremo, ki bo dobil (če jo bo sprejel) vstopnico za ESC 2020.

Leta 2019 je prepričal Alessandro Mahmoud oz. Mahmood s pesmijo Soldi (Denar).Foto: RAI
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

3.8.2020

Minka Lavrič: Dovolim si sanjati

28.7.2020

Festival Arsana 2020 v znamenju kar dveh domačih evrovizijskih zvezd

24.7.2020

Split 2020: Kako je nastala Čarobna stvar, zmagovalna festivalska pesem

22.7.2020

Slavkova zmagovalna Črta po dvajsetih letih v osveženi preobleki

17.7.2020

Po zaslugi nekdanje evrovizijke Alenke Gotar se vrača Popevka

Facebook

Twitter