SANREMO

Sanremo 2015: Na odmevnem, že 65. festivalu tudi slovenska ekipa

Znamenito gledališče Ariston je tudi letos prizorišče najbolj odmevnega italijanskega glasbenega spektakla, ki pred TV-sprejemnike privablja na milijone gledalcev. Sanremski festival je neverjeten uspeh pod vodstvom Carla Contija doživel že prvi večer …

Al Bano in Romina Power sta poskrbela za odmeven nastop.Foto: Alberto Terenghi
Nek velja za favorita.Foto: Alberto Terenghi

Med 20.30 in eno uro zjutraj, kolikor je trajal prvi festivalski večer, ga je spremljalo samo v Italiji več kot 13 milijonov gledalcev. Med nastopom gostov Tiziana Ferra ter dvojca Al Bano in Romina Power jih je bilo štirinajst milijonov. Carlo Conti in njegovi sodelavci so imeli srečno roko tudi pri izbiri popevk.

Zagotovo mednje spadajo skladbe, ki so jih predstavili Nek, Annalisa, Malika Ayane, Nesli in Lara Fabian. Zmagovalec? Trenutno je favorit glasbenik Nek, ki se je na festival vrnil po 18 letih, ko je na prireditvi predstavil skladbo Laura non c’e, ki je zasedla samo sedmo mesto na festivalu, potem pa zaslovela po vsem svetu. Pevki Emma in Arisa, obe že zmagovalki na prireditvi, imata v vlogi sovoditeljic manj vloge, poleg tega sta po mnenju mnogih zgolj lepotni dodatek, je pa bila deležna obilo pohval španska igralka Rocio Munoz Morales. Seveda organizatorji najboljše prepuščajo velikemu finalu. Mnogi so evrovizijsko zmagovalko 2014, Conchito Wurst, pričakovali komaj v soboto, a je ta nastopila že v drugem večeru, kjer je predstavila skladbo Heroes.

Carlo Conti in sovoditeljice festivala Sanremo 2015.Foto: Alberto Terenghi
Ekipa Radia Capris in glasbenik Nek.Foto: Jaka Ivančič

Novosti letošnjega že 65. festivala je kar nekaj, predvsem bodo voditelji deležni precej manjšega honorarja. Seveda bo največji kos pogače pobral Carlo Conti, ki ima sicer letno pogodbo s televizijo RAI, težko en milijon in 300 tisoč evrov. Za njegovo delo na tej prireditvi mu bodo honorar zvišali še za 300 tisočakov. Carlo si je že dolgo želel za krmilo sanremskega festivala, in kot je dejal, mu je končno uspelo, pri čemer honorar sploh ni tako pomemben. Naj samo spomnimo, da so voditelji prejšnjih festivalov, ki so bili obenem tudi umetniški direktorji prireditve, dobili milijonske evrske honorarje.

Carlo Conti in sovoditeljice festivala Sanremo 2015.Foto: Jaka Ivančič
Tiziano FerroFoto: Alberto Terenghi

V Sanremo se je že deveto leto zapored odpravila tudi ekipa Radia Capris. Poleg sanremskega veterana, Jaka Ivančiča, letos iz mesta rož o dogajanju poroča še pevec Žiga Rustja. Radijci pa so letos poskrbeli še za eno novost. S pomočjo posebnega natečaja so namreč izbrali poslušalko Katarino Srnovršnik iz Kopra in ji omogočili ogled festivala. “Letos smo želeli Sanremo našim poslušalcem predstaviti na nekoliko drugačen in poseben način. Skozi oči in ušesa poslušalca, seveda. To posebno doživetje smo tako ponudili vsem tistim, ki so bili pripravljeni sprejeti ta izziv. Prijav je bilo ogromno, kar dokazuje, da zanimanje za italijansko glasbo pri nas ne upada, morda ravno nasprotno. Katarina nas je prepričala z izjemnim poznavanjem zgodovine sanremskega festivala in italijanske glasbe na sploh. Po treh dneh skupnega druženja v Sanremu lahko rečem, da smo se odlično ujeli. Katarina ima v tem tednu dostop do celotnega dogajanja, ima se možnost spoznavati z glasbenimi zvezdniki, prisostvovati tiskovnim konferencam, spoznavati delo najpomembnejših italijanskih novinarjev in podobno,” pravi odgovorni urednik Radia Capris, Mitja Čehovin.

Ekipa Radia Capris na 65. festivalu Sanremo 2015.Foto: Jaka Ivančič
Primorski glasbenik Žiga Rustja.Foto: Jaka Ivančič

Svoje vtise poslušalka tako vsak dan deli na radijski spletni strani, v živo pa se oglaša tudi v jutranji program Radia Capris. “Ta izkušnja je res nekaj posebnega. Srečanja z glasbeniki po hodnikih so res nekaj posebnega, nekateri so zelo dostopni. Posebno doživetje mi je pomenil tudi ogled generalke v prvih vrstah Aristona ter ogled torkovega večera v živo. Težko vam opišem te neverjetne občutke,” pravi Katarina, ki si z radijskimi prijatelji sicer deli prostor v tiskovnem središču, kjer v tem tednu domuje preko 1.300 novinarjev iz celega sveta.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X