SANREMO

San Remo … skok v letu 2007

57. festival San Remo 2007 se je začel romantično, kot je verjetno značilno za vse italijanske glasbene festivale. Legendarni voditelj Pippo Baudo je imel namreč tistega leta ob sebi seksi in simpatično nekdanjo manekenko Michelle Hunzinker.

San Remo 2007Foto: SanRemonline.tv

Festival San Remo oziroma Festival della canzone Italiana je eden izmed najboljših in hkrati najstarejših glasbenih festivalov, saj poteka že od leta 1951, v dvorani Teatro Ariston. Seveda je festival poznam tudi pod imenom Festival di Sanremo. Predvsem na začetku (med leti 1953 in 1971, razen leta 1956), je bila vsaka pesem zapeta od dveh različnih izvajalcev. Ker je bila v začetku razvoja festivala televizija še v nastajanju, je festival od leta 1951 do 1954 prenašal le radio RAI, od leta 1995 pa ga prenaša Rai Uno in seveda Eurovision Network. Kot zanimivost naj povemo tudi to, da je festival pomembno vplival na razvoj evrovizijske popevke, nenazadnje so bile zmagovalne pesmi festivala San Remo med leti 1956 in 1966, leta 1972 in 1997 neposredno uvrščene na evrovizijski festival.

Festival je prinesel kar nekaj novosti. V skupini ‘znanih’ med festivalom ni prihajalo do izločevanja. Vsak izvajalec je skladbo odpel trikrat, zadnjič v velikem finalu, ko so razglasili zmagovalca festivala. Poleg nagrad najboljšim izvajalcem, skladateljem in avtorjem besedil so v sklopu festivala podelili tudi priznanje mesta San Remo enemu od pomembnejših italijanskih sodobnih glasbenikov.

Drugače je bil festival ‘razvlečen’ na pet dolgih večerov glasbe in nepozabne zabave, ki pred televizijske sprejemnike privabi zelo veliko gledalcev, tako v Italiji kot v tujini.

Na prvih dveh festivalskih večerih so se v kategoriji Campioni (Zmagovalci) med drugimi predstavili tudi Leda Battisti, Marcella in Gianni Bella, Fabio Concato, Simone Cristicchi, Francesco skupaj z Robyjem Facchinettijem, Amalia Gre’, Piero Mazzocchetti, Paolo Meneguzzi, Nada, Paolo Rossi, Daniele Silvestri ter skupine Stadio, Velvet in Zero Assoluto. V skupini Giovani (Mladi) je nastopilo 14 novih upov.

Med najboljšimi pa so leta 2007 nastopili:

 1. Al Bano – Nel perdono
 2. Leda Battisti – Senza me ti pentirai
 3. Gianni e Marcella Bella – Forever
 4. Fabio Concato – Oltre il giardino
 5. Simone Cristicchi – Ti regalero’ una rosa
 6. Johnny Dorelli – Meglio cosi
 7. Francesco e Roby Facchinetti – Vivere normale
 8. Amalia Gré – Amami per sempre
 9. Mango – Chissà se nevica
 10. Piero Mazzocchetti – Schiavo d’amore
 11. Paolo Meneguzzi – Musica
 12. Milva – The show must go on
 13. Nada – Luna in piena
 14. Paolo Rossi – In Italia si sta male
 15. Antonella Ruggiero – Canzone fra le guerre
 16. Daniele Silvestri – La paranza
 17. Stadio – Guardami
 18. Tosca – Il terzo fuochista
 19. Velvet – Tutto da rifare
 20. Zero Assoluto – Appena prima di partire
Michelle Hunzinker in Pippo BaudoFoto: SanRemonline.tv

Izmed sodelujočih je 57. zmagovalec festivala Festival della canzone Italiana postal Simone Cristicchi, s pesmijo Ti regalero’ una rosa oziroma Podarim ti vrtnico.

Simone Cristicchi je v znamenitem teatru Ariston gladko prepričal in v kategoriji Campioni premagal Al Bana, ki je prepeval Nel perdono. S skladbo Schiavo d’amore se je na tretjo mesto povzpel Piero Mazzocchetti.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X