Moja duša je ženskega spola, pravi ena in edina Salome

Poznamo jo kot Salome, kraljico preobrazbe, borko proti predsodkom, ki je odprla mnoga vrata za sprejemanje drugačnosti in za vse oblike ljubezni. Rodila se je kot ženska v moškem telesu in si vse življenje želela, da bi postala to, kar v resnici je – ženska.

Salome danes velja za kraljico preobrazbe, borko proti predsodkom, ki je odprla mnoga vrata za sprejemanje drugačnosti in za vse oblike ljubezni. Čeprav so jo vrstniki zaradi njene drugačnosti velikokrat 'šikanirali' in obsojali, se je na zmerljivke odzivala z nasmehi in poljubi.

»Zgodaj sem razvila obrambni mehanizem. Vsem na šoli, ki so me zafrkavali, sem prijazno odzdravljala, jim mahala, pošiljala poljubčke … Tako sem preživela,« je razkrila drobec spominov iz šolskih let.

»Nase, kot na žensko, gledam že, odkar vem zase – že vse od takrat, ko sem še kot deček Nenad na Rabu na skrivaj pomerjala dekliška oblačila in si obuvala visoke pete svoje sestre. Šele v puberteti pa sem začutila, kaj zares pomeni ženski in kaj moški spol. Ne gre za otroške igre, ko se preoblačiš v različne igre, to je pri večini otrok nekaj običajnega; občutki, da je tvoja duša ujeta v napačno telo, so nekaj popolnoma drugega. In jaz sem vseskozi čutila, da sem ženska. A takrat ni bilo nikogar, s katerim bi se lahko pogovorila. Spremljala sem italijanske oddaje, kjer sem prvič videla moške, oblečene v ženske – in to javno, na televiziji. Takrat se nisem več počutila tako osamljena v tem,« je v pogovorni oddaji Rdeče in črno z Vesno Milek, ki je na voljo na M SOSESKI, povedala Salome, ki je bila tokrat bolj iskrena, kot kadarkoli doslej.

Vesna Milek in SalomeFoto: Promo foto / Arhiv Mercator

Ogromno srce in veliko ljubezni

Zdaj pravi, da doživlja novo pomlad. Dokazala se je kot igralka v predstavi Menopavza, tudi v hrvaški različici. Med pandemijo, ko so bile vse njene aktivnosti, tudi hrvaška turneja, čez noč zaustavljene, se ni dolgo smilila sama sebi. Spomnila se je na to, kako je še kot deček lahko ure in ure strmela v ulične slikarje na Rabu, kako je vedno rada risala. Kupila si je platna, čopiče in barve in začela slikati, za njo je kar impresivna serija portretov Fride Kahlo, Marilyn Monroe in drugih oseb, ki jo navdihujejo.

Za to, da je zadovoljna sama s sabo, se lahko zahvali tudi temu, da že več kot »desetletje dela na sebi, se poglablja v duhovnost. Zdaj lahko končno reče, da »se sprejema v celoti«. »Kako lahko pričakuješ, da te bo nekdo sprejel, če sam ne sprejemaš drugačnosti? Bili so časi, ko so nam, transspolnim osebam govorili, da smo bolni. Nisem bolna. Imam ogromno srce in ljubezen, ki jo delim z ljudmi in živalmi,« je rekla. Na msoseska.tv sta se z Vesno pogovarjali tudi o tem, kako je morala še kot Nenad v Jugoslovansko ljudsko armado in kako naporna je bila ta izkušnja zanjo; govorili sta o knjigi Novo rojstvo, ki sta jo napisala s Tomažem Miheličem (Marlenna), v kateri podrobno opisuje zahtevno in kompleksno operacijo v Beogradu, po kateri je tudi fizično postala ženska. »V Beograd sem šla s prijateljico. In seveda sem si želela, da bi bili v bolnišnici poleg mene tudi mama in sestra. Ko se zbudiš iz narkoze, je vse, kar si želiš, da bi bila ob tebi mama,« je rekla Salome. »Mama je ena sama. A predsodki in tabuji, ki so še vedno povezani s spremembo spola, so bili takrat še premočni. Nisem ji zmogla povedati, da grem na operacijo. Če bi ljudje vedeli, kaj vse moraš pretrpeti in požreti kot transspolna oseba, ne bi nikoli na nas gledali s predsodki,« je še dejala v pretresljivi izpovedi, s katero presega vse tabuje in predsodke in nas uči sprejemanja drugačnosti.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

21.6.2021

Tinkara med začetkom in koncem

18.6.2021

Kakšen stilski preobrat napoveduje evrovizijka Martina Majerle?

17.6.2021

Alenka Godec vabi na morje

17.6.2021

Neisha na ALEJI SKY odprla pestro koncertno poletje; sledi UMcoustic

16.6.2021

Razkrita druga glasbena LEGENDA: Vili Resnik

Facebook

Twitter