FESTIVALI

Rudi Bučar: Za skladbami, ki jih izvajam, stojim stoodstotno

Zdi se, da je to leto, vsaj kar se domačih festivalov tiče, v znamenju primorskih glasbenikov. Potem ko je na letošnji Emi s skladbo Round and Round in spet slavila Tinkara Kovač, se je zmage na preostalih dveh festivalih (MMS in Slovenska popevka) veselil Rudi Bučar …

Rudi BučarFoto: Alesh Maatko

Izolan je julija s skupino Frčafele predstavil skladbo Sen znala jes in slavil na Melodijah morja in sonca, na Slovenski popevki pa je prepričal predvsem stroko – ta je njegovo pesem Ti izbrala za najboljšo pesem na festivalu.

Pretekli meseci so bili za Rudija tako precej delovni. “Poletje, če ga letos sploh lahko tako imejemo, je bilo aktivno, ne glede na vreme. Dogajalo se je veliko stvari. Pomembna projekta sta bila nedvomno oba festivala, Melodije morja in sonca ter Slovenka popevka. Izšla pa je tudi plošča, pri kateri sem bil prisoten kot avtor in aranžer. Aranžiral sem ljudske istrske napeve za moške vokalne sestave,” je razložil Bučar, ki je poleti nastopil tudi v tujini. Poleg nastopa na Baliju ga je pot s Frčafelami odpeljala tudi v Italijo: “Sodeloval sem pri mednarodnem festivalu Sete Sois Sete Luas. Igrali smo v Rimu in Pisi, bilo pa je izjemno. Mislim, da bomo sodelovanje nadaljevali.

Rudi Bučar in Frčafele na festivalu MMS 2014.Foto: Alesh Maatko
Rudi Bučar: Ne šteje (le) rezultat.Foto: Alesh Maatko

Bučar ima v svoji karieri z nastopi na festivali že precej izkušenj, a
na tovrstnih izborih rezultat, kot poudarja, zanj ni najpomembnejši. “Festivale v prvi vrsti spremlja veliko ljudi, čeprav je denimo
gledanost Slovenske popevke v zadnjem času upadla. Vsekakor je tak
nastop možnost, da predstaviš skladbo, v katero verjameš. Imam to srečo,
da sem na Popevki sam tudi avtor skladbe, ki jo izvajam, in za njo
stojim stoodstotno. To se mi zdi pomembnejše kot izid, ki zveni precej
športno in tekmovalno,
” je povedal Primorec.

Pa je možno, četudi gre za festivala z nekoliko različnima ozadjema, Slovensko popevko ter Melodije morja in sonca primerjati? Bučar meni, da težko. “Slovenska popevka je osrednji slovenski festival z dolgoletno tradicijo. Ampak mislim, da so Melodije morja in sonca letos zelo napredovale, festival je šel za deset stopničk naprej. Predvsem zaradi žive spremljave, kar za izvajalca veliko pomeni,” je povedal. Sam se, dodaja, sicer ne ozira na vsebino festivala: “To je mogoče razvidno tudi po skladbah, s katerimi nastopam. Te niso ravno festivalske oziroma imajo nek drug pridih.

Rudi Bučar je prepričal strokovno komisijo.Foto: Alesh Maatko
Rudi Bučar je letos nastopil tudi na Emi.Foto: Alesh Maatko

V načrtih predvsem nova zgoščenka

Po festivalsko obarvanem letu pa primorski glasbenik s svojimi načrti ostaja skrivnosten: “Trenutno si želim, da bi do konca leta ugledala luč tudi moja plošča z lastnimi skladbami in zgodbami. Na njej bodo pretežko avtorske skladbe, določene tudi z istrskim melosom. Težko pa rečem, kako bo s festivali drugo leto. Za zdaj ne razmišljam o tem. Predvsem bi rad v glasbi že naprej užival.

Na popevki je že slavil.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button