EMA

Rudi Bučar o Emi 2015: Moja pesem je posebna zaradi ljudskosti

RTV Slovenija je pred dnevi razkrila nastopajoče, ki se bodo predstavili na Emi 2015. Ker mnoge – tako kot tudi nas – zanima, kako so navezani na evrovizijski izbor, predvsem pa kakšna je njihova pesem, smo jih povprašali predvsem o tem. Prvi je na vrsti Rudi Bučar!

EMA 2015: Ponovoletna čajankaKdo so izbrani tekmovalciPresenečenje nad izbranim
Rudi BučarFoto: Alesh Maatko

Rudi Bučar ni neznanec festivalskih in evrovizijskih odrov, saj je bil leta 2007 – kot spremljevalni vokalist – del zgodbe Cvet z juga (Alenka Gotar). Leta 2009 pa se je začel tudi njegov pohod na slovenske glasbene festivale. Tega leta je v duetu z Alyo nastopil na Emi s pesmijo Zadnji dan, kot avtor glasbe pa je izbrana za zmagovalno skladbo po izboru strokovne žirije. Kot izvajalec je na Slovenski popevki nastopil dve leti pozneje z avtorsko pesmijo Naj traja in prejel nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti. Leta 2012 je Rudi Bučar znova stal na odru Slovenske popevke, kjer je nastopil s pesmijo Še malo. Lansko leto se je udeležil vseh treh največjih slovenskih glasbenih festivalov in kar na dveh zmagal. Na Emi 2014 je nastopil s skupino Elevators (Tja), na Melodijah morja in sonca je slavil s Frčafelami (Sen znala jes), na Slovenski popevki pa je strokovna žirija njegovo pesem Ti izbrala za najboljšo skladbo v celoti, Rudi pa je prejel še nagrado za najboljšo interpretacijo. Bo letos osvojil še Emo?

Rudi Bučar (levo) je leta 2007 že stal na velikem odru Evrovizije.Foto: Alesh Maatko

Rudi, če se ozremo po zgodovini evrovizijskih izborov, katera evrovizijska pesem je vaša najljubša?
Na prvo žogo bi rekel, da so to pesmi Tih deževen dan (1x band), Samo ljubezen (Sestre), Črni konji čez nebo (Hamo in Gal Gjurin) … Od tujih izvajalcev in pesmi pa pesem Molitva (Marija Šerifović). 

Kateri evrovizijski oziroma slovenski izbor vam je ostal najbolj v spominu?
Rekel bi, da je to leto 2007, saj sem takrat nastopal z Alenko Gotar. Če pa se ozrem na slovenske izbore, pa mi je najbolj v spominu ostala Ema 2011. Scena je bila odlična, pesmi niso bile klasične pop, veliko je bilo mešanih stilov. Poseben čar je naredil tudi Klemen. Velik plus pa je bila strokovna komisija.

Kdo vam je od evrovizijskih tekmovalcev lansko leto najbolj ostal v spominu?
Od lanskih izvajalec mi je v spominu najbolj ostala Nizozemska.

Rudi je lansko leto med drugim nastopil tudi na Emi 2014.Foto: Alesh Maatko

Če se dotakneva najbolj aktualnega vprašanja: Zakaj je vaša pesem, s katero se boste predstavili na Emi 2015, za vas posebna?
Moja pesem je posebna zaradi ljudskosti in zaradi tega, ker ima skladba elemente izkrajev od koder prihajam. Na Dunaj se gre z namenom predstavitve naše države in uporabi tipičnih slovenskih elementov v skladbi.

Zakaj se vam zdi vaša pesem najboljša oz. najbolj primerna za nastop na Izboru za pesem Evrovizije 2015, ki bo potekal na Dunaju?
Ravno zaradi te njene ljudskosti in elementov, ki sem jih že prej omenil. Namreč, ni poanta v tem, da bi svojo skladbo prilagajal državi, kjer bo potekal Izbor pesmi za Evrovizijo.

Nazadnje je Rudi slavil na Slovenski popevki.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X