EMA

Razpis za Ema freš 2020 zaključen, uveljavljeni izvajalci pa imajo še čas

Medtem, ko velike evropske radiotelevizije sledijo tradicionalnim izborom, je naša nacionalna televizija vse svoje sile, kar se tiče evrovizijskega izbiranja 2020, usmerila v mlajše glasbene izvajalce. To je bilo moč zaslediti in začutiti v dnevnih objavah na družbenem omrežje Eme, kjer so bili uveljavljeni izvajalci potisnjeni povsem ob rob.

Razpis za izbor Ema freš je že zaključen, na izbrana imena še čakamo …Foto: RTV Slovenija

Kako bo potekal izbor Ema freš?

Na
Emo freš so se sicer lahko prijavili izvajalci, ki na dan 1.
februar 2020 še ne bodo dopolnili šestindvajset let in ki bodo do tega
dne komercialno izdali največ tri avtorske skladbe. Strokovna komisija
bo izmed prispelih prijav izbrala najboljše, najbolj izvirne, najbolj
»freš« skladbe in te se bodo uvrstile na tekmovanje, ki bo jeseni
potekalo na spletni strani MMC. Dnevno bodo na spletni strani RTV
Slovenija in na družbenih omrežjih, povezanih s projektom, objavljali
skladbe/posnetke in odprli spletno glasovanje za dnevnega zmagovalca.
Tekmovanje na izločanje bo v več krogih, na koncu pa se bodo najboljši
uvrstili na izbor Ema 2020.

Še več, veliko naših glasbenikov se je obrnilo tako name osebno kot tudi na naš portal Evrovizija.com, kjer so me oziroma so nas spraševali, komu je sploh namenjena Ema 2020, ali zgolj le mladim in neznanim obrazom ali morda tudi prekaljenim glasbenikom. In glede na to, da na naši televiziji ponavadi odgovorijo ‘ne vem’ ali ‘ne moremo vam povedati’ ali pa ‘v razpisu vse piše’ … tudi sami nismo raje nič kaj veliko spraševali in smo šli po poteh razpisa ter mojih/naših dolgoletnih (tudi mednarodnih) izkušenj na področju spremljanja Pesmi Evrovizije!

Izbor skladb, ki bodo sodelovale na Emi 2020, bo potekal v dveh (2)
kategorijah: v kategoriji novincev (kategorija A) in v kategoriji
uveljavljenih izvajalcev (kategorija B). Glede na to, da je za kategorijo A že zaključen razpis (mimogrede, ustvarjalci Eme freš so na facebooku zapisali, da so baje izvajalci in pesmi super), se bomo, če se že drugi ne, vsaj na naši strani Evrovizija.com posvetili uveljavljenim izvajalcem, kljub temu, da so freš pesmi oh in sploh super.

Razpis za uveljavljene glasbenike je odprt do 18. novembra 2019 do polnoči.Foto: RTV Slovenija

Kakšno pesem poslati na razpis? Ne odkrivajte tople vode in ne iščete glasbenih vzorcev ali kar je zmagalo lani na Pesmi Evrovizije. Sledite srcu, delajte glasbo, kakršno delate ter vanjo vložite svoj trud in znoj. Če je oziroma če bo prava, bo našla pot do poslušalcv, če ne, pač ne! In ne delajte jo izključno za Pesem Evrovizije ali pa za ta ali oni trg. Naj bo pesem ‘vaša’ oziroma takšna, da se bo lahko dotaknila vseh poslušalcev in vseh glasbenih odrov.

Alesh Maatko, evrovizijski poznavalec

Vsi uveljavljeni glasbeniki, ki še vedno upajo in si upajo prijaviti na Emo 2020, imajo čas da to storijo do
vključno 18. novembra 2019 do polnoči
. Za kategorijo B v razpisu piše, da se lahko v kategorijo, citiramo, “prijavijo vse skladbe, ki jih izvajajo izvajalci, ki
so na dan 1. februar 2020 komercialno izdali več kot tri (3) avtorske
skladbe (Skladba je komercialno izdana, če je bila dana na tržišče z namenom prodaje kot samostojna skladba ali kot del CD-ja ali kompilacije.). Prijavitelji lahko skladbe, ki skupaj z izvajalci izpolnjujejo
pogoje za tekmovanje v kategoriji uveljavljenih izvajalcev, prijavijo od
dneva objave vabila, ki je 1. avgust 2019, do vključno 18. novembra
2019 do polnoči.
” Vse podrobnosti glede razpisa so zapisane tukaj, prijavne obrazce pa oddate tukaj.

Emo 2019 sta osvojila Zala in Gašper.Foto: Alesh Maatko

Spomnimo. Lani so na razpis za Emo 2019 prispele 103 skladbe. Štiričlanska izborna komisija, ki so jo sestavljali Lea Sirk, Mojca Menart,  Žiga Klančar ter Aleksander Radić, je izbrala deset izvajalcev: Fed Horses, INMATE, Kim, Lumberjack, Okustični, Raiven, Renato Mohorič, Renéja, Ulo Ložar ter Zalo in Gašperja, ki sta na koncu slavila.

In na koncu, nič ni narobe, da bo Ema freš, ampak nek logičen scenosled bi pa lahko bil, sploh ker naj bi bila Ema najprestižnejše glasbeno tekmovanje. Ne nazadnje je tudi v športu tako, da športnik, ki začenja svojo pot, ne obuje takoj (pre)velike čevlje, ampak ima ob sebi vrhunske trenerje in ekipo, saj si želi vrhunskega uspeha. Bo imel tudi nov Emin freš obraz ob sebi trenerje, ekipo, ki bodo vsak dan trenirali ter trdo garali, ne enkrat na teden in ne nekaj mesecev prej?! Moj odgovor je več kot na dlani, vaš pa verjetno tudi …

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X