MALMÖ 2024

Raiven v Malmöju 2024 v prvem predizboru

Za nami je žrebanje vrstnega reda

Dobrih 100 dni pred Pesmijo Evrovizije 2024 se je v švedskem Malmöju odvilo tradicionalno žrebanje vrstnega reda nastopov za 68. evrovizijsko tekmovanje 2024, in sicer za prvi in drugi predizbor, ki bosta 7. in 9. maja 2024.

Na uradni slovesnosti, ki sta jo na zabaven način povezovali Pernilla Månsson Colt in Farah Abadi je župan Liverpoola, Steve Rotheram, ki je predstavljal lansko gostiteljsko mesto, najprej predal evrovizijsko insignijo županji Malmöja, Katrin Stjernfeldt Jammeh, kar je pomenilo uradno predajo novemu gostiteljskemu mestu evrovizijskega tekmovanja.

ESC 2024 - žrebanje vrstnega reda
Pernilla Månsson Colt in Farah Abadi sta vodili žrebanje. Foto: SVT / EBU

Pri prevzemu t. i. evrovizijskega ključa gre za simbolno dejanje, ki poteka od leta 2007 dalje. S tem dejanjem se hkrati simbolično začenja aktualna evrovizijska zgodba.

Kako je potekalo žrebanje?

Sodelujoče evrovizijske države (31) so razdelili v več različnih posodic, in sicer z razlogom, da se čim bolj izognejo t. i. sosedskemu glasovanju – kot je npr. tradicionalno podeljevanje 12 točk Grčije Cipru ter obratno. Najprej so iz posodice izvlekli skrit listič z imenom države, nato je sledila posodica, kjer so listki z napisom prvi oziroma drugi predizbor, na koncu pa še listki z napisom prva polovica oziroma druga polovica predizbora. To žrebanje je pripravljeno z namenom, da lahko države bolj podrobno planirajo svoj prihod na Evrovizijo.

Slovenija
Prvi listek je pripadel Sloveniji. Foto: SVT / EBU

Šest posodic

V prvi posodici so bile Albanija, Avstrija, Švica, Hrvaška, Srbija in Slovenija (enako kot lani). V drugi Danska, Avstralija, Finska, Islandija, Norveška, Švedska in Estonija. V tretji Armenija, Azerbajdžan, Gruzija, Izrael, Latvija, Litva in Ukrajina. V četrti Ciper, Grčija, Irska, Malta, Portugalska in San Marino. V peti pa še Belgija, Češka, Nizozemska, Moldavija, Poljska in Luksemburg.

Prvi predizbor, 7. maj 2024

V prvi polovici bodo nastopile Ukrajina, Ciper, Poljska, Srbija, Litva, Hrvaška in Irska. V drugi polovici pa še Slovenija, Islandija, Portugalska, Luksemburg, Azerbajdžan in Moldavija. V tem predizboru bodo glasovale še Švedska, Velika Britanija in Nemčija.

ESC 2024 - prvi predizbor
Slovenija bo nastopila v prvem predizboru. Foto: SVT / EBU

Drugi predizbor, 9. maj 2024

V prvi polovici bodo nastopile Avstrija, Malta, Švica, Grčija, Češka, Albanija, Danska in Armenija. V drugi polovici pa še Izrael, Estonija, Gruzija, Nizozemska, Norveška, Latvija, San Marino in Belgija. V tem predizboru bodo glasovale tudi Španija, Italija in Francija.

ESC 2024 - drugi predizbor
Razporeditev držav za drugi predizbor. Foto: SVT / EBU

Natančen vrstni red bo pripravila produkcijska ekipa, in sicer po tem, ko bodo znane oziroma izbrane vse pesmi, torej po 11. marcu. Vrstni red pripravijo glede na raznolikost skladb, s tem da upoštevajo to žrebanje.

Pot do finala

Iz vsakega predizbora se bo v finale, ki se bo zgodilo 11. maja v Malmöju, uvrstilo po deset najboljših držav. V velikem finalu bomo skupaj slišali 26 najboljših pesmi, saj imajo Nemčija, Francija, Italija, Španija, Velika Britanija (kot velikih pet držav) ter Švedska (kot lanskoletna zmagovalka) že zagotovljeno mesto v finalu.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
11
+1
0
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button