FESTIVALI

Prvi Jesenski Godibodi

Konec novembra se na Oder pod zvezdami vrača festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi, tokrat ujet v pisanih jesenskih barvah. Festival s petletno tradicijo, ki se sicer odvija vsako pomlad, tudi tokrat prinaša glasbene novosti pod okriljem Glasbene zadruge Celinka in Zavoda Godibodi.

Festival Godibodi – jesen 2012 bo potekal v soboto, 24. novembra 2012.

Med drugimi se bo na Odru pod zvezdami predstavil priznani nagrajeni pevec in skladatelj Rudi Bučar v družbi spremljevalne zasedbe Istrabend ter priljubljena pevka Eva Hren s skupino Sladcore.

Foto: godibodi.si
Rudi Bučar in IstrabendFoto: Osebni album izvajalca

Vsestranski glasbenik Rudi Bučar, večkratni nagrajenec festivala Slovenska popevka, bo na Odru pod zvezdami predstavil svojo novo ploščo Rudi Bučar in Istrabend, ki jo je nedavno izdala Glasbena zadruga Celinka. Za realizacijo tega projekta mu je uspelo združiti štiri izjemne glasbenike, in sicer harmonikarja Janeza Dovča, tubista Gorana Krmaca, tolkalista Davida Morgana in trobentača Mitjo Bobiča. V goste je povabil tudi odlično istrsko klapo Lungomare iz Umaga.

Rudi Bučar in Istrabend vključuje sedem avtorskih skladb. Poleg teh je na plošči še pet ljudskih pesmi, predelanih s sodobnimi aranžmaji, s katerimi Rudi – tako kot na ploščah Kapot (2004) in Kambiament (2007) – poudarja svoje istrske korenine. Za prirejanje istrskih ljudskih pesmi se je odločil tudi zato, ker si želi, da ljudske pesmi ostanejo žive; da jih predvsem mladi sprejmejo in vzamejo za svoje.

Eva HrenFoto: Anka Bulovec

Nove izdaje v Zbirki Sozvočja Slovenije

V
okviru prvega Jesenskega Godibodija bo novembra izšla že tretja plošča v
zbirki Sozvočja Slovenije, in sicer izbor ljudskih pesmi Ljudskih
pevcev Globoko. Do sedaj je v zbirki izšla knjižica z dvojno zgoščenko
Sozvočja Slovenije ter album družinskega tria Volk Folk U prvega.

Sozvočja
Slovenije je edinstven terensko raziskovalni projekt, odprava v prostor
slovenske glasbene dediščine; med ljubitelje, pevce ljudskih pesmi in
godce ljudskih plesnih viž; med tisoče Slovencev, večinoma na podeželju,
ki se ob vseh praznovanjih, osebnih in skupinskih ter na pevskih vajah
zberejo skupaj in zapojejo. Slovenska ljudska glasba je spomin iz
davnine, odmev prostora, ki v sebi nosi različnost slovenskih pokrajin,
zbirka Sozvočja Slovenije pa želi med drugim pokazati, kaj pomeni
bogastvo razlik in kako pomembna je raznolikost, ne samo v kulturnem,
temveč tudi v gospodarskem in političnem smislu.

Eva Hren in Sladcore so novo ploščo Etnosoul izdali že letošnji april in jo v okviru spomladnega Godibodija uspešno predstavili v Mariboru. Z nastopom na Jesenskem Godibodiju pa bo plošča prvič v živo zazvenela tudi v prestolnici. Etnosoul je naslednik prvenca SLO, s katerim so Eva Hren in Sladcore pred dvema letoma dosegli mednarodni uspeh, saj se je fonogram na lestvici World Music Chart uvrstil na odlično 19. mesto. To jim je omogočilo tudi sodelovanje na elitnem Shetland Folk Festivalu v Veliki Britaniji, seveda pa tudi nastope na vseh pomembnih slovenskih festivalih.

Zasedba Sladcore se je vmes spremenila, tako da sta aranžmaje za Etnosoul v veliki večini prispevala ter posnela pevka in kitaristka Eva Hren ter bobnar Blaž Grm, ki je skupaj s Francijem Rainerjem izdelek tudi produciral, hkrati pa odigral še večino ostalih inštrumentov. Nove priredbe dvanajstih ljudskih pesmi tokrat zvenijo še bolj sveže in nenavadno. Evino petje zaradi odprtosti do raznih glasbenih žanrov poslušalca nemalokrat preseneti, veliko kreativnih presežkov pa je prispeval tudi jagodni izbor naših vrhunskih inštrumentalistov, ki so gostovali na plošči. Jelena Ždrale, Andraž Mazi, Klemen Kotar, Janez Dovč, Marko Boh in Marko Gregorič so pomagali oblikovati edinstven zvok, ki pa se od naslova do naslova zelo razlikuje in s tem dosega izredno napetost ter dinamiko skozi celotno poslušanje.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X