FESTIVALI

Presenetil nas je Filharmonični orkester Baltskega morja

Filharmonični orkester Baltskega morja, ki nas je pred dnevi na Kongresnem trgu v Ljubljani presenetil z odličnim, drugačnim, razigranim in mladostni kolektivom, združuje glasbenike iz desetih nordijskih držav. Umetniki prihajajo iz Danske, Estonije, Finske, Nemčije, Latvije, Litve, Norveške, Poljske, Rusije in Švedske.

Program Nordijski labodi, ki so ga izvedli na Kongresnem trgu, se je osredotočil na veličastno bitje, ki simbolizira čistost, nedotaknjenost in plemenitost. Labodi poseljujejo obalo Baltskega morja in se pojavljajo v kulturah vseh nordijskih držav že od davnine. Tudi Arva Pärta navdihujejo. Šestinosemdesetletni estonski skladatelj, eden najvplivnejših našega časa, daje velik poudarek na spiritualnost, zakone narave in krog življenja.

Njihov koncert je edinstven spektakel zvoka, vizualne umetnosti in koreografije. Pod vodstvom estonskega glasbenega vodje in ustanovitvenega dirigenta Kristjana Järvija z inovativnimi zamislimi vsak koncert preobrazijo v unikatno glasbeno potovanje.

Umetniki prihajajo iz desetih nordijskih držav. Foto: Darja Štravs Tisu / Ljubljana Festival

Vse to izraža v glasbi, ki je hipnotična in meditativna. Jean Sibelius je ustvaril štiri legende iz Kalevale – štiri simfonične pesnitve – na podlagi zbirke ljudske poezije severovzhodne Finske in Karelije (danes Rusije). Tretjo iz niza čarobnega programa so zaigrali Labod iz Tuonele temelji na zgodbi o nordijskem mitološkem bitju iz podzemnega kraljestva mrtvih. Peter Iljič Čajkovski je simbol laboda uporabil v svojem najslavnejšem baletu Labodje jezero.

Zanimivo mi je bilo – po mnogih ogledih baletne postavitve Labodje jezero na svetovnih odrih v različnih operno baletnih hišah – tokrat poslušati in gledati plesoči orkester, kateri je ponavdi ‘skrit’ v orkestru pred odrom, se posvetiti glasbi in P.I.Č., ne pa koreografijam in produkciji predstav. Vrhunsko presenečenje ter poslastica med skrbno izbranim repertoarjem 69. Ljubljana Festivala.

Dirigent Kristjan Järvi izhaja iz evropske priznane družine dirigentov. Foto: Darja Štravs Tisu / Ljubljana Festival

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X