EVROVIZIJA

Predevrovizijska vročica; Romunska komercialna TV v boj za Ovidiuja

Še vedno odmeva novica, da Romunije na letošnji Evroviziji ne bo več – naj spomnimo, da je zveza EBU takšno odločitev sprejela, ker je TVR (romunska televizija) EBU dolžna kar 16 milijonov švicarskih frankov oziroma več kot 14 milijonov evrov.

Odločitev ima lahko negativni učinek na predstavnika, na gledalce in na
Romunijo kot državo. Ovidiu in njegova ekipa sta vložila veliko energije
in časa v priprave za nastop. Požel je veliko podpore tako s strani
žirije kot s strani publike. Neupravično je, da je izključen iz
tekmovanja nekaj tednov pred šovom. Evrovizija je dojeta kot dogodek z
nacionalno pomembnostjo in romunska javnost ne bi smela biti
depriviligirana, kar se tiče možnosti ogleda takšne prireditve. Na ta
način lahko razumemo odločitev kot kaznovanje države, ne birokracije.
Evropa mora biti združena in to tekmovanje je dober primer.

Aleksandras Cesnavicius, PRO TV

Javnost je najbolj ogorčena, ker je bila odločitev sprejeta nekaj dni pred festivalom, ko si lahko predstavljamo, da so predstavniki z mislimi potopljeni v priprave na nastop svojega življenja. Prav tako je bil na svoj nastop popolnoma pripravljen romunski predstavnik Ovidiu Anton, ki je nad odločitvijo razočaran. Ker je njegov nastop že pripravljen in izpiljen za glavni večer, je pevec sklenil napisati odprto pismo skupaj s PRO TV, da bi mu zveza EBU dovolila nastopiti v drugem predizboru.

Kot je zapisano v javnem pismu, ki kroži v evrovizijski javnosti, predstavniki PRO TV in sam Ovidiu Anton odločitev zveze EBU spoštujejo, a želijo, da se Romuniji omogoči, da nastopi na letošnji prireditvi.

V pismu je še zapisano, da je Ovidiu ironično nastopil kar šestkrat na nacionalnem izboru za Pesem Evrovizije, saj si je vedno želel na dogodku nastopiti. Iz tega razloga je še bolj pripravljen stopiti na oder in pokazati, kaj je vse naredil v zadnjih šestih letih.

Ovidiu Anton bi moral nastopiti v drugem predizboru, takoj za ManuEllo.Foto: PRO TV

Naj spomnimo, da je na letošnjem izboru s skladbo Moment of Silence prepričljivo zmagal na televotingu, zato je odločitev zveze EBU za romunske evrovizijske fane še toliko večji šok. Ovidiu se v javnem pismu prav tako zahvaljuje za evropsko podporo, ki jo je moč zaznati v medijih.

Aleksandras Cesnavicius in Ovidiu AntonFoto: PRO TV

Kaj ponujajo odgovorni na PRO TV, ki je glavna komercialna televizija v Romuniji? Aleksandras Cesnavicius, odgovorni komercialni urednik televizije, ponuja zvezi EBU sodelovanje v podpori Ovidiu na tekmovanju in prenos dogodka v Romuniji. Tako bi postali novi partnerji zveze EBU, saj nacionalna televizija TVR zaradi dolgov to ne more biti več. Komercialna televizija je tako v bran Ovidiu stopila v kontakt zzvezo EBU, v upanju, da bodo željo, da Ovidiu omogočijo nastop na dogodku, omogočili. Na PRO TV upajo, da bodo našli skupen jezik in omogočili, da Romunija ne postane del evrovizijske zgodovine.

Prav tako v javnem pismu naprošajo za podpis spletne peticije v podporo ponudbi komercialne televizije, obenem pa prosijo ljudi, naj s podpisom izrazijo solidarnost Ovidiu in ga s tem podprejo, da se mu spet dodeli vloga na letošnji Evroviziji – tako bi nastopil tik za ManuEllo – kot 12. po vrsti v drugem polfinalnem večeru.

Bo EBU popustila? Bo Romunija uspela pridobiti svoje mesto pod žarometi? Odločitev bo morala pasti kmalu, saj se prihodnji teden vaje za nastop že pričnejo, hkrati pa je takšna odločitev zveze EBU dokaz, da morajo države ‘red’ in zakone spoštovati – tako bi se lahko marsikatera država diskvalifikacij pričela malce bolj bati. Se obetajo Evroviziji drugačni časi?

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button