OTROŠKA EVROVIZIJA

Otroška Evrovizija brez Slovenije; izbor naj bi novembra gostila Poljska

Če ne bo večjih presenečenj, se bo 29. novembra v Varšavi odvila letošnja Otroška Evrovizija, saj bo Poljska gostila že 18. izbor Junior Eurovision Song Contest, na katerem sodelujejo mladi glasbeniki, stari od devet do štirinajst let. Vse skupaj bo pod sloganom #MoveTheWorld potekalo v velikem TV studiu, sodelovalo pa bo lahko največ 20 držav.

Poljska je sicer že lani gostila (in osvojila) Otroško Evrovizijo, tako da bo letos znova gostiteljica, čeprav bo vse skupaj, zaradi pojava koronavirusa, potekalo precej drugače. Kot določajo evrovizijska pravila za Junior ESC, bo lahko sodelovalo največ 20 držav, od tega jih je 13 že potrdilo sodelovanje, in sicer Belorusija, Francija, Gruzija, Nemčija, Irska, Kazahstan, Malta, Nizozemska, Poljska, Rusija, Srbija, Španija in Ukrajina.

Slogan letošnjega izbora Junior ESC 2020 je #MoveTheWorld. Foto: TVP

V naslednjih tednih bodo svojo odločitev sporočili iz Severne Makedonije, Italije in Portugalske. Če se bodo te tri države odločile za sodelovanje, bo letos tekmovalo najmanj 16 držav, seveda če ne bo še kakšnih presenečenj.

Na drugi strani se je oglasilo tudi nekaj nacionalnih radiotelevizij, ki so sporočile, da na letošnji otroški različici Evrovizije skoraj zagotovo ne bodo sodelovali. Med temi državami so: Ciper, Moldavija, Avstralija, Wales, Izrael, Švica, Hrvaška, Estonija, Češka, Romunija, San Marino, Grčija, Norveška, Belgija, Danska, Škotska, Turčija in Slovenija, ki je nazadnje sodelovala pred petimi leti.

Poljska je lani stavila na Viki Gabor (Superhero) … ter znova zmagala. Foto: Thomas Hanses

Kaj pa RTV Slovenija?

RTV Slovenija je na Otroški Evroviziji (Junior Eurovision Song Contest) sodelovala le dvakrat, in sicer leta 2014 in 2015. Z Ulo Ložar smo najprej zasedli 12. mesto, z Lino Kuduzovič (leto dni kasneje) pa tretje mesto. RTV Slovenija sicer uradno  rada in skopo odgovori, da na Otroški Evroviziji ne sodeluje več, ker tega projekta preprosto ni v finančnem in programskem načrtu za aktualno leto, neuradno pa leta 2016 naši nacionalni televiziji ni bil po godu nov termin, saj so Otroško Evrovizijo po mnogih usklajevanjih prestavili na nedeljsko popoldne, med 16. in 18. uro, takrat pa je pred televizijskimi sprejemniki na TV Slovenija menda premalo gledalcev, kar so lani potrdili tudi na družbenih omrežjih, citiramo: “… programski pas, v katerem se JESC odvija, je eden glavnih razlogov. Nedelja popoldan ob 16ih pomeni za začetek tudi predvajanje na 2. programu. Dokler je bila prireditev v sobotnem prime-time, je Razvedrilni program TVSLO sredstva, ki so sicer namenjena za domačo sobotno prime-time oddajo lahko namenil za otroško Evrovizijo. In tudi predvajanje je bilo temu primerno v najboljšem programskem pasu.”

RTV Slovenija
RTV Slovenija Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom
Back to top button