ESC 2020

Okrnjeno srečanje vodij delegacij; vsi si želijo, da bi Evrovizija bila

Trenutno najbolj aktualno vprašanje - kar se tiče Pesmi Evrovizije 2020 in koronavirusa - je, ali izbor v Rotterdamu 12., 14. in 16. maja bo ali ne. Organizatorji si prizadevajo, da se 65. izbor izpelje po planu, dokončna odločitev pa zaenkrat še ni padla. V javnosti se vse večkrat omenja, da naj bi odločitev padla tam okrog prvega aprila?!

Več različnih možnosti: Če pa se uresniči najbolj črn scenarij, bo Evrovizija 2020 žal prestavljena

Nizozemska televizija, gostiteljica ESC 2020, je medtem predelala že več scenarijev, eden izmed njih je tudi ta, da bi izbor lahko izvedeli tudi brez občinstva, tako kot se bo to zgodilo na Danskem, kjer v Royal Areni, ki sprejme okrog deset tisoč obiskovalcev, ne bo občinstva. Organizatorji so dnevno v stiku tako z nizozemskim Nacionalnim inštitutom za zdravje in okolje kot tudi z vlado, tako da ne bodo sprejeli nobenih enostranskih odločitev, ampak vse v skladu s pristojnimi institucijami.

Tega dne naj bi se po planu v dvorano Ahoy, kjer je pred leti potekala Otroška Evrovizija in kjer bi/bo tokrat potekal glasbeni izbor, 'vselila' tehnična ekipa, ki bi začela s postavitvijo velikega odra. Takšna časovnica je sicer vsako leto ista, in sicer se dober mesec pred izborom začnejo priprave v evrovizijski dvorani, kjer so tokrat prve vaje za tekmovalce planirane za drugi maj. Tega dne naj bi, kot smo izvedeli, imela prvo vajo tudi naša predstavnica Ana Soklič, ki nastopa v prvem predizboru, v prvi polovici šova. Natančen vrstni red za vse sodelujče države bo znan v naslednjih tednih, ko bo produkcijska ekipa - na osnovi izbranih pesmi - naredila dokončen vrstni red, seveda glede na raznolikost pesmi in da bo izbor čim bolj mamljiv za gledalce pred TV sprejemniki.

Zaradi koronavirusa obstaja več evrovizijskih scenarijev.Foto: Pixabay

Kot so nam zaupali naši evrovizijski prijatelji na Nizozemskem, imajo trenutno v deželi tulipanov 128 primerov s koronavirusom, od tega devet v Rotterdamu. 4. aprila med drugim pripravljajo v Amsterdamu priljubljeni predevrovizijski koncert Eurovision in concert. Vse priprave potekajo po planu, enako za maraton, ki se bo tako zgodil v Rotterdamu 4. in 5. aprila. Naši prijatelji še dodajajo, da si Nizozemska želi, da bi Evrovizija bila, a dokončna odločitev še ni padla. Zaenkrat potekajo priprave po planu ...

Alesh Maatko

Bo pa zaradi koronavirusa okrnjeno srečanje vodij delegacij, ki se bo odvilo 9. in 10. marca v Rotterdamu. Iz varnostnih razlogov se srečanje ne bosta udeležili dve državi – Izrael in Švedska, ki bosta dogajanje spremljali preko videokonference. Prav tako bo srečanje preko videokonference spremljal vodja Pesmi Evrovizije Jon Ola Sand, saj so na sedežu zveze EBU pred dnevi odkrili primer okužbe s koronavirusom. Kot varnostni ukrep so prav vsem uslužbencem na Evropski zvezi za radiotelevizijo do nadaljnjega prepovedali potovanja.

Podobno je storila naša vlada, ki vsem tistim, ki se odločajo o potovanjih v tujino svetujejo, naj vsak pri sebi premisli o svojem potovanju in ga preloži, če to ni nujno. Več info glede potovanj najdete na strani Ministrstva za zunanje zadeve in še tukaj.

Vse skupaj naj bi se odvilo v Areni Ahoy.Foto: Guido Pijper
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

26.9.2020

Za švedski Melodifestival 2021 prispelo 2747 evrovizijskih pesmi

26.9.2020

Belorusija prihodnje leto v Rotterdam z novim predstavnikom

25.9.2020

Finski Uuden Musiikin Kilpailu 2021 se bo odvil 20. februarja TV-studiu

25.9.2020

Izbor Eesti Laul 2021 (Estonija): Dva predizbora in še veliki finale

25.9.2020

Albanija do novega predstavnika skozi izbor Festivali i Këngës

Facebook

Twitter