EVROVIZIJA

Odločitev o ESC 2020 ne bo lahka; ostala le še Rotterdam in Maastricht

Za tem, ko so organizatorji Pesmi Evrovizije sporočili, da sta v igri za evrovizijsko mesto 2020 ustrezni le še dve mesti, in sicer Rotterdam in Maastricht, se postavlja vprašanje, katera malenkost bo tista, ki bo na koncu odločila, saj sta si obe mesti skoraj da enakovredni. Bo imela glavno besedo pri tem ravno letališče, ki ga ima Rotterdam?

Kdaj bo Pesem Evrovizije 2020 zaenkrat uradno še ni znano. Največkrat se neuradno omenja datum, za prvi in drugi predizbor 12. in 14. maj, za veliki finale pa 16. maj 2020. Tudi ta odločitev naj bi bila znana kmalu.

Produkcijska ekipa za ESC 2020, ki jo sestavljajo Sietse Bakker, Inge van de Weerd, Emilie Sickinghe in Jessica Stam ima te dni zvrhan koš dela, saj morajo do sredine avgusta odločiti, kjer bo Pesem Evrovizije 2020. Izbira ni lahka, saj sta v igri dve mesti, Rotterdam, ki si ga neuradno želi Nizozemska in Maastricht, ki si ge menda za organizacijo želi zveza EBU.

Rotterdam je drugo največje nizozemsko mesto.Foto: YMK

Sodelovanje na Pesmi Evrovizje 2020 je zaenkrat potrdilo že 20 držav. Naša nacionalna televizija še ni med njimi, a bo, glede na odmeven nastop v Tel Avivu, svoje sodelovanje slej ko prej potrdila, saj gre za najbolj gledano oddajo na RTV.

Če na kratko skočimo v mesto Rotterdam, ki je leta 2007 gostilo otroško Evrovizije, se zdi odgovor na dlani, saj imam med drugim mesto vse tisto, kar se potrebuje za nemoten potek tega največjega glasbenega tekmovanja. Drugo največje nizozemsko mesto ima še kako urejen mestni promet, dovolj hotelskih namestitev, mednarodno letališče, ne nazadnje pa tudi areno Ahoy, ki sprejme do 15.000 obiskovalcev.

Rotterdam bi bil povsem logična odločitev.Foto: YMK
MaastrichtFoto: YMK

Maastricht, ki je od Bruslja in Kölna oddaljeno 90 minut vožnje, se nahaja na jugovzhodu Nizozemske. Ima sicer majhno letališče (Maastricht Aachen), s katerega se lahko tudi v nekaj mednarodnih destinacij. Kljub tej navidezni pomankljivosti pa ima to mesto prav vse, kar je potrebno za Pesem Evrovizije, tudi dvorano v Kongresnem centru MECC (podobno kot v Tel Avivu). A to š eni vse. Mestne oblasti so še kako združile moči, prav tako so že rezevirali 3.000 hotelskih sob, da o drugih promocijah ter o sloganu Come Closer! niti ne govorimo. V slednjega vabi tudi slavni nizozemski violinist André Rie, ki je pred kratkim v razprodanih Stožicah že drugič gostoval v Ljubljani.

Zvezi EBU je menda bolj všeč Maastricht.Foto: YMK
Dvorana / Arena Letališče
Rotterdam Ahoy Arena (15.000 obiskovalcev) Mednarodno letališče
Maastricht Kongresni center MECC Manjše letališče
Foto: NPO/Sander Koning
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button