ZANIMIVOSTI

Od oddaje Slovenski izbor za Pesem Evrovizije do šova Misija Evrovizija

Zgodba o izbiranju slovenskega predstavnika se je začela leta 1993, ko je 27. februarja v studiu 1 RTV Slovenija potekal prvi Slovenski izbor za Pesem Evrovizije 1993. Nato so bili vzponi in padci, z manjšimi in večjimi škandali, vse do šova Misija Evrovizija …

1993
1 x bandFoto: TV Slovenija

Prvi izbor, ki ga je vodila Tajda Lekše, je potekal 27. februarja 1993 v studiu RTV Slovenija. Ocenjevala je strokovna žirija dvanajstih radijskih postaj. Telefonskega glasovanja še ni bilo. Za uvrstitev na Evrovizijo se je slovenska skupina morala prebiti še skozi kvalifikacijo vzhodnoevropskih držav, med katerimi so se le prve tri udeležile finalnega izbora. Tako je glasbena skupina 1 x band s pevcem Coletom Morettijem kot prva predstavljala Slovenijo na Evroviziji. Zasedla je 22. mesto.

1995
Darja ŠvajgerFoto: Ovitek albuma

Drugi slovenski evrovizijski izbor (pod vodstvom Saše Gerdej) je potekal 18. februarja 1995 v studiu RTV Slovenija. Ocenjevala je strokovna žirija dvanajstih radijskih postaj. Telefonskega glasovanja ni bilo. EMA 1995 je bila druga zapovrstjo, saj leta 1994 zaradi slabe uvrstitve iz leta 1993 nismo sodelovali na izboru za Pesem Evrovizije. Z desetimi točkami prednosti je zmagala Darja Švajger s pesmijo Prisluhni mi.

Na Evroviziji se je uvrstila na 7. mesto, kar je najboljša slovenska uvrstitev doslej (poleg sedmega mesta Nuše Derende na Evroviziji 2001).

1996 in 1997
ReginaFoto: Ovitek albuma

EMA 1996 je potekala 10. februarja 1996 v studiu RTV Slovenija. Prireditev je vodila Tajda Lekše. Ocenjevala je strokovna žirija dvanajstih radijskih postaj. Telefonskega glasovanja ni bilo. S štirinajstimi točkami prednosti je zmagala Regina s pesmijo Dan najlepših sanj. Pesem je pri nas še danes izjemno priljubljena.

EMA 1997 je potekala 22. februarja 1997 v studiu RTV Slovenija. Prireditev je vodila Mojca Mavec. Zmagala je Tanja Ribič s pesmijo Zbudi se, ki je zasedla na Evroviziji 10. mesto.

1998 in 1999
Vili ResnikFoto: Ovitek albuma

EMA 1998 je potekala 28. februarja 1998 v studiu RTV Slovenija. Prireditev je vodila Mojca Mavec. Točkovanje je potekalo s telefonskim glasovanjem. Zmagal je Vili Resnik s pesmijo Naj bogovi slišijo in zastopal Slovenijo v Birminghamu ter med 25 izvajalci zasedel 18. mesto.

EMA 1999 je potekala 26. februarja 1999 v studiu RTV Slovenija. Prireditev je vodila Mojca Mavec. Glasove so podeljevali člani strokovne žirije (Miša Molk, Mojmir Sepe, Andrej Karoly in Marc Roberts) ter občinstvo preko telefonskega glasovanja. Zmagala je Darja Švajger s pesmijo Še tisoč let.

2001
Nuša DerendaFoto: RTV Slovenija

EMA 2001 je potekala 24. februarja 2001 v studiu RTV Slovenija. Prireditev sta vodila Miša Molk in Marcel Štefančič Jr.. Zmagala je Nuša Derenda s pesmijo Ne, ni res, ki jo je na Evroviziji zapela v angleščini (pod naslovom Energy).

Zasedla je 7. mesto ter tako izenačila najboljšo slovensko uvrstitev, in sicer Darje Švajger na Evroviziji 1995.

2002
SestreFoto: Ovitek albuma

EMA 2002 je potekala 15. (predizbor) in 16. februarja 2002 v studiu 1 RTV Slovenija. Predizbor sta vodili Nuša Derenda in Darja Švajger, ki sta v preteklih letih sami zastopali Slovenijo na Evroviziji. Finalni izbor je vodila Miša Molk. Glasove so podali strokovna žirija in žirija RTV Slovenije ter občinstvo s telefonskim glasovanjem.

Zmagala je travestitska skupina Sestre s pesmijo Samo ljubezen, ki je tudi na Eurosongu pesem zapela v slovenščini. Največ telefonskih glasov je prejela Karmen Stavec, ki je na koncu zasedla 2. mesto.

2003
Karmen StavecFoto: Ovitek albuma

EMA 2003 je potekala 15. februarja 2003 v studiu RTV Slovenija. Prireditev sta vodila Miša Molk in Peter Poles. Ocenjevali sta strokovna žirija in občinstvo s pomočjo telefonskega glasovanja. Prve tri pesmi so nato še enkrat nastopile; tokrat so zmagovalca določili le glasovi telefonskega glasovanja. Kot gostja je nastopila latvijska pevka Marie N., ki je leta 2002 na Evroviziji prinesla prvo zmago Latviji.

Zmagala je Karmen Stavec s pesmijo Lep poletni dan, ki jo je na izboru za Pesem Evrovizije zapela v angleščini pod naslovom Nanana.

2004
PlatinFoto: Ovitek albuma

EMA 2004 je potekala 15. februarja 2004 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Prireditev je vodila Miša Molk. Pred finalno prireditvijo so potekali še 4 predizbori, ki sta jih vodila Bernarda Žarn in Peter Poles. Ocenjevali sta strokovna žirija in občinstvo s pomočjo petminutnega telefonskega glasovanja. Prve tri pesmi so nato še enkrat nastopile; tokrat so zmagovalca določili le glasovi telefonskega glasovanja. Kot gostja je med drugimi nastopila tudi zmagovalka EME 2003 Karmen Stavec. Zmagal je duo Platin s pesmijo Stay forever, zapeto v angleščini. Drugo mesto so zasedle Rožmarinke s svojo instrumentalno skladbo Kliše.

2005
OmarFoto: Ovitek albuma

EMA 2005 je potekala 6. februarja 2005 v Studiu 1 RTV Slovenija. Prireditev sta vodili Saša Einsiedler in Saša Gerdej. Ocenjevalo je občinstvo s pomočjo telefonskega glasovanja. Prve tri pesmi so nato še enkrat nastopile; tudi tokrat so zmagovalca določili le glasovi telefonskega glasovanja.

Zmagal je Omar Naber, ki je sicer bil tudi zmagovalec prve sezone Bitke talentov in si s tem pridobil nastop na Emi 2005. Zmagovalna pesem je nosila naslov Stop. Ob Omarju je tako na EMI kot tudi na Evroviziji nastopila Teja Saksida.

2006
Anžej DežanFoto: Ovitek albuma

EMA 2006 je potekala 29. januarja 2006 v Studiu 1 RTV Slovenija. Prireditev sta vodili Janez Škof in Aljoša Ternovšek. Ocenjevali sta občinstvo s pomočjo telefonskega glasovanja s stacionarhih telefonov ter preko kratkih sporočil in strokovna žirija. Zmagal je Anžej Dežan, ki je leta 2004 nastopal na Bitki talentov ter tam zasedel drugo mesto (zmagal je Omar Naber). Zmagovalna pesem je nosila naslov Plan B, na Evroviziji pa jo je Anžej zapel v angleščini pod naslovom Mr. Nobody. Zanimivo je, da je po številu glasov, ki jih je podelilo občinstvo, Anžej pristal šele na 4. mestu. Največ telefonskih glasov je dobila Saša Lendero, na drugem mestu Atomik Harmonik ter na tretjem Rebeka Dremelj in Domen Kumer. Saša Lendero ni od strokovne žirije prejela nobene točke in po skupnem seštevku je zato zmagal Anžej Dežan, ki je od žirije prejel najvišje število točk. Saša je pristala na drugem mestu, tretje mesto so zasedli Atomik Harmonik, četrto pa Rebeka in Domen.

2007
Alenka GotarFoto: Ovitek albuma

EMA 2007 je potekala 1., 2. in 3. februarja 2007 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Skupno 24 izvajalcev se je predstavilo v dveh predizborih, na vsakem po dvanajst. 1. del predizbora je potekal 1. februarja 2007, kjer je tekmovalo prvih dvanajst skladb za uvrstitev v finalni izbor. Prireditev sta vodila Bernarda Žarn in Peter Poles. Drugi predizbor je potekal 2. februarja. Voditelja sta bila Mojca Mavec in Gorazd Dominko. Sedem izvajalcev iz vsakega predizbora se je uvrstilo v finalno prireditev.

Glasovanje je bilo telefonsko, torej brez strokovne žirije. V času, ki je namenjen glasovanju, je tudi to leto nastopilo kar nekaj glasbenih gostov.

Na prvem predizboru je kot gost nastopil Anžej Dežan, ki je s svojo pesmijo Mr. Nobody odprl tekmovanje za najboljšo slovensko evrovizijsko pesem. Sledili so mu vsi tisti, ki so na Emi že sodelovali. Tako so v treh večerih nastopili: Saša Lendero, Nuša Derenda, Jan Plestenjak. Iz tujine je prišel Hari Mata Hari, ki smo mu lansko leto dodelili največ točk ter Katrina and the Waves – zmagovalci evrovizijskega izbora 1997.

Finalni izbor, ki je potekal 3. februarja, sta vodila Helena Blagne in Mario Galunič. Po predstavitvi vseh pesmi je sledilo desetminutno telefonsko glasovanje. Dve skladbi (Eva Černe in Alenka Gotar), ki sta prejeli najvišja seštevka klicev, sta se uvrstili v drugi krog, tako imenovani super finale, in se sta se predstavili še enkrat. Glasovanje v super finalu je trajalo pet minut. Na koncu je slavila priznana sopranistka Alenka Gotar s pesmijo Cvet z juga.

2008
Rebeka DremeljFoto: Ovitek albuma

EMA 2008 je potekala 3. februarja 2008 (finalni izbor) v Ljubljani v studiu RTV Slovenija. Do 30. novembra 2007 je potekalo zbiranje prijav za nastop na EMI 2008, med katerimi je komisija (Elza Budau, Andrej Šifrer, Vojko Sfiligoj, Samo Koler, Igor Pirkovič) izbrala 20 skladb, ki naj bi nastopile v dveh polfinalnih večerih ter dve rezervni skladbi (Brigita Šuler ter Cole in predsednik).

Ker je bila skladba Eo eo skupine Zaka’ pa ne predvajana pred zaključkom prireditve EMA 08, je kršila pravila javnega razpisa in nadomestila jo je pesem Samara v izvedbi Brigite Šuler.

Kasneje je bila diskvalificirana tudi pesem Extrem v izvedbi Petre Pečovnik zaradi besedila pesmi, katerega del je že bil predvajan in objavljen. Del besedila je namreč enak v pesmi Moj extrem Jasne Šantavec Mohar, s katero je Petra sodelovala kot spremljevalni vokal. Namesto Petre sta na prvem predizboru pod zaporedno številko 5 nastopila Cole in predsednik s skladbo Dober planet.

Izbor je potekal tri večere – prirejeni sta bili dve predtekmovanji in finalni izbor, kot na EMI 2007. V vsakem polfinalnem večeru je nastopilo 10 skladb in izmed njih se je najboljših pet uvrstilo v finalni izbor, kjer je torej skupno tekmovalo 10 skladb. Dve skladbi iz finalnega izbora, ki sta prejeli najvišje število točk, sta se uvrstili v drugi krog (superfinale). Zmagovalec drugega kroga (Rebeka Dremelj) je postal slovenski predstavnik na Pesmi Evrovizije 2008. V polfinalnih večerih in v obeh krogih finalnega izbora je glasovalo občinstvo preko stacionarnih telefonov in mobilnikov. V primeru, če zaradi tehničnih težav ne bi bilo mogoče telefonsko glasovanje, bi se upoštevale točke za to določene nadomestne žirije, kar se pa ni zgodilo.

2009
QuartissimoFoto: Ovitek albuma

EMA 2009 je potekala 31. januarja (predizbor) in 1. februarja 2009 (finalni izbor) v Ljubljani v studiu 1 TV Slovenija. Prireditev sta vodila Maja Martina Merljak in Peter Poles. Izbor je potekal dva večera – prirejeno je bilo predtekmovanje in finalni izbor. V polfinalnem večeru je nastopilo 14 skladb in izmed njih se je najboljših osem uvrstilo v finalni izbor, kjer so tekmovali s šestimi povabljenimi avtorji. V polfinalnem večeru in v finalnem izboru je glasovalo občinstvo preko stacionarnih telefonov in mobilnikov ter strokovna komisija (1:1). Prvič so na EMO povabili avtorje, ki so se s svojimi skladbami neposredno uvrstili v finale. Avtorji skladb so izvajalca izbirali sami.

Polfinalni izbor je otvorila Alenka Gotar, zmagovalka EME 2007. Nastopila je znova med zbiranjem glasov, za njo pa še Darja Švajger. Na začetku prireditve je nastopila Rebeka Dremelj s pesmijo Vrag naj vzame, s katero je zastopala Slovenijo na Pesmi Evrovizije 2008. V spremljevalnem programu je nastopila še v duetu z Natalijo Verboten, Helena Blagne je s štirimi tenorji (Blaž Gantar, Rusmir Redžič, Anžet Petrač in Edvard Strah) zapela znano uspešnico Caruso, kot posebni gost pa je nastopil tudi lanskoletni evrovizijski zmagovalec Dima Bilan. Zmagala je skupina Quartissimo s skladbo Love Symphony.

2010
Ansambel Roka Žlindre & KalamariFoto: Ovitek albuma

EMA 2010 je potekala 20. (predizbor) in 21. februarja 2010 (finalni izbor) v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču. Izbor je potekal dva večera – prirejeno je bilo predtekmovanje, kjer je nastopilo 14 glasbenikov, in finalni izbor, kamor se je uvrstilo 7 nastopajočih iz prejšnjega večera, poleg njih pa se je v finalni izbor neposredno uvrstilo 7 povabljenih avtorjev, ki so sami izbrali izvajalce svojih pesmi. V polfinalnem večeru in v finalnem izboru je glasovalo le občinstvo preko stacionarnih telefonov in mobilnikov. Prvič je veljalo tudi pravilo, da z ene telefonske številke šteje največ en glas za enega glasbenika. Zmagala je skupina Ansambel Roka Žlindre & Kalamari, ki nas je s pesmijo Narodnozabavni rock zastopala na ESC 2010.

Kot že leto poprej so na EMO povabili avtorje, ki so v preteklosti na EMI sodelovali z najbolje uvrščenimi skladbami, in le-ti so se s svojimi skladbami neposredno uvrstili v finale. Avtorji skladb so izvajalca izbirali sami.

Polfinalni izbor sta vodila Bernarda Žarn in Ivo Kores; tekmovalce je v t. i. zeleni sobi spremljala Karin Sabadin. V spremljevalnem programu so nastopile tri pevke, ki so v enem od prejšnjih let prejele največ glasov občinstva, vendar se zaradi slabih ocen žirije niso uvrstili na Evrovizijo: Eva Černe (premagala jo je Alenka Gotar), Rebeka Dremelj (zmagovalec je bil Omar Naber) in Natalija Verboten (zmagovalec je bil duet Duo Platin). Nastopila je tudi skupina Regina, ki je na Evroviziji 2009 zastopala BiH in so ji slovenski gledalci namenili največ točk, vendar so tudi takrat glasovi žirije odločili, da gre 12 točk Norveški.

Finalni izbor sta vodila sestra in brat Lorella Flego in Andrea F., Bernarda Žarn in Ivo Kores pa sta se tokrat oglašala iz zelene sobe. V spremljevalnem programu so nastopili Omar Naber, ki je otvoril prireditev, Saša Lendero, Tinkara Kovač (obe sta v preteklosti s na Emi osvojili največ točk občinstva), lanskoletni slovenski predstavniki Quartissimo ter zmagovalec Evrovizije 2009, Norvežan Alexander Rybak.

2011
Maja KeucFoto: Ovitek albuma

EMA 2011 je potekala 27. februarja 2011. Prvič doslej so nastopili le povabljeni gosti. Glasove sta podala tako strokovna žirija kot občinstvo. Izmed desetih pesmi jih je strokovna žirija izločila osem, dve z največ glasovi pa sta šli v superfinale. Strokovno žirijo so sestavljali Darja Švajger, Mojca Mavec in Severina.

V superfinalu je občinstvo s pomočjo telefonskega glasovanja (stacionarnega in mobilnega) izbralo pesem, za katero so menili, da je najboljša. Za zmago sta se potegovali April (Ladadidej) in Maja Keuc (Vanilija). Prepričljivo je zmagala Keučeva (28.908 glasov), April je prejela ‘le’ 11.993 glasov.

2012
Eva BotoFoto: Ovitek albuma

EMA 2012 je potekala 26. februarja 2012 kot finalni del oddaje Misija Evrovizija. Nastopile so dvojčici Eva in Nika Prusnik in Eva Boto. Prireditev je vodil Klemen Slakonja. Vsak od finalistov je nastopil s 3 pesmimi in z glasovi žirije (Darja Švajger, Tina Marinšek, Raay in Jonas Žnidaršič) in telefonskega glasovanja sta se v drugi krog uvrstili skladba Verjamem izvajalke Eve Boto in skladba Konichiwa izvajalk Eve in Nike Prusnik.

V superfinalu je glasovalo le občinstvo ter s telefonskim glasovanjem za zmagovalko izbralo Evo Boto, ki je 24. maja 2012 v drugem izboru predstavljala Slovenijo na Pesmi Evrovizije 2012 v azerbajdžanskem Bakuju.

V prvem krogu je vsak od obeh finalistov predstavil po 3 pesmi. Sledilo
je 10-minutno telefonsko glasovanje in skupaj z glasovi žirije sta se v
drugi krog uvrstili skladba Verjamem kot najbolje ocenjena pesem
izvajalke Eve Boto in skladba Konichiwa, ki je prejela največ točk izmed
vseh treh skladb dvojčic Prusnik.

V drugem krogu se je vsak izvajalec z najbolje točkovano pesmijo
predstavil še enkrat. Po 15-minutnem telefosnkem glasovanju je občinstvo
izbralo zmagovalno pesem. Zmagala je Eva Boto s skladbo Verjamem,
avtorja Vladimirja Graića in besedilopisca Igorja Pirkoviča.

Opomba: Pregled povzet/dopolnjen tudi iz Wikipedije, proste enciklopedije.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button