EMA

Ob predstavitvi zadnjih štiri pesmi za Emo mnogi pričakovali več

Pred Emo 2018 so se na Valu 202 zgodile predstavitve pesmi za našo najboljšo evrovizijsko pesem 2018. Letos so se na RTV Slovenija odločili, da vsak dan predstavijo po štiri skladbe. V zadnjem četrtem sklopu so se s svojimi pesmimi (izseki) predstavili še: Mila (Svoboda), Orter (Kraljica), BQL (Ptica) in Nika Zorjan (Uspavanka – Lullaby).

Izvajalec Pesem Glasba Besedilo Aranžma
Mila Svoboda Denis Horvat Matevž Šalehar – Hamo Denis Horvat,
Miha Koretič,
David Morgan,
Miha Koren
Orter Kraljica Klemen Orter,
Martin Bezjak
Klemen Orter Martin Bezjak,
Jernej Kržič,
Klemen Orter,
Blaž Vrečko
BQL Ptica Maraaya Rok Lunaček,
Tina Piš,
Maraaya
Raay Music
Nika Zorjan Uspavanka Maraaya,
Jimmy Jansson,
Samuel Waermo,
Art Hunter
Maraaya,
Nika Zorjan
Raay,
Jimmy Jansson

Kako bo potekala Ema 2018?

17. februarja se bo v
predizboru se bo predstavilo 16 pesmi. Osem se
jih bo uvrstilo v
finalni večer – štiri najboljše po mnenju ljudstva in štiri najboljše
po mnenju žirije. V finalnem večeru, ki se bo odvil 24. februarja v studiu 1 nacionalne televizije, bomo slišali osem najboljših skladb.
O
zmagovalcu bo odločalo šest  različnih žirij ter ljudstvo preko telefonov.

Slovenski
predstavnik se bo nato v Lizboni predstavil v drugem predizboru, 10.
maja 2018. Če se bo uvrstil med prvih deset, ga bomo spremljali tudi v
velikem finalu Pesmi Evrovizije 2018, 12. maja.

Znanih je vseh 16 pesmi za Emo 2018, nad katerimi pa večina ni ravno (še) navdušena. Tudi ob zadnji predstaviti smo spremljali odzive na družbenih omrežjih, tako da izpostavljamo najbolj zanimive. “Nika in pa BQL. Po vseh 16 skladbah sploh nisem zadovoljen z letošnjo izbiro, ne vem, na kakšen način je “strokovna” žirija izbirala tekmovalce. Po slišanih izsekih so me prepričali Lea Sirk, Tanja Ribič, Lara Kadis, Nuška Drašček, BQL in pa Nika Zorjan. Če kdo od teh zmaga, imamo nekaj možnosti v Lizboni, če ne, smo pač pogoreli po celi črti. Takšno je moje mnenje, je pa res, da je treba slišati celotne pesmi in pa nastope vseh,“je bil eden izmed zapisov, zopet drugi pa je dodal: “Težava je, ker je večina pesmi original v angleščini in samo na hitro nekaj skupaj za polfinale spocano, žal neumno pravilo, ki mi že od prvega dne ni bilo všeč.” Tretji pa nadaljeval: “Ja, se strinjam, pač pustili bi prosto izbiro jezika, tudi če bo zmagala pesem v slovenščini, sem 99 %, da bo na Evroviziji zapeta v angleščini, in zato mi je to pravilo “čist mim”. Večina letošnjih skladb bi po mojem mnenju zvenela boljše v angleščini, vsaj te moderne.

Predvsem je bilo največ odziva na pesmi BQL in Nike Zorjan. “Nika je najboljša res. Bql se slabši kot lansko leto. Mislim, da imamo zmagovalko vseh skupini Niko Zorjan,” je bilo zapisano na facebooku, še en uporabnik pa je dodal: “Iskreno sta mi BQL všeč predvsem vokalno, čeprav je pesem letos čisto povprečje, vendar jo vokalno obogatita, medtem ko niki prekmurščina v prsmih ne paše, raje poslušam Regino v prekmurskem jeziku … in jo tudi pogrešam na teh festivalih kot je ema.

Tanja Ribič in ManuElla sta že osvojili Emo, prva leta 1997, druga pa 2016.

Kakor koli že, 17. februarja bomo slišali vse pesmi v celoti, takrat bo tudi nekoliko bolj znano, kdo si zaslužili finale, teden dni kasneje pa bo znano, kdo si zasluži letalsko vstopnico za Lizbono.

Mila, Orter, BQL in Nika ZorjanFoto: Osebni album izvajalcev
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button