ZABAVNO & DRUŽABNO

O tem koncertu glasbenice Ditke se bo še veliko govorilo

Siti Teater je sinoči pokal po šivih, kot kaže, pa ne bo nič drugače niti danes, ko vse skupaj čaka še en koncert. Ljubitelji ljubezenske poezije, iskrene, srčne glasbe in tisti, ki še verjamejo v sanje, so zasedli vse do zadnjega sedeža dvorane, da bi dočakali premiero težko pričakovanega albuma uglasbene poezije z naslovom Ne bodi, kar nisi.

Glasbenica Ditka je razprodala kar dva koncertna večera.Foto: Nika Hölcl Praper

Predstavila svoj prvi duet

Ditko so podprli številni glasbeniki, ki so ji v spomin posneli krajše predstavitvene filme. Lado Leskovar, Omar Naber in otroci iz Osnovne šole Vide Pregarc so na svoj način interpretirali najbolj znano skladbo novega albuma Ne bodi kar nisi. Izpod odra so pevko spremljali tudi številni drugi priznani glasbeniki.

Za piko na i že tako vrhunskega večera je poskrbel še glasbeni gost presenečenja, Rok Terkaj – Trkaj. Z Ditko sta predstavila njuno skupno pesem Ne bodi številka, ki je hkrat njen prvi duet.

Lepo presenečenje pred slovesom je bila še predstavitev prve pesmi, ki jo je Ditka sama tudi uglasbila, Ljubi me, kot sonce sij. Da je pesem zvenela kot mora, se je Ditka med številnimi zahvalila tudi svoji zvesti in izvrstni glasbeni zasedbi, očetu Gorazdu Čepinu na klaviaturah, Janu Lužniku na električni kitari, Ilju Pušniku na kontrabasu in Davidu Slatineku na bobnih.

Ne hodi mi v sanje je skladba, s katero je Ditka otvorila prvi koncert ob izidu svojega že četrtega albuma. Kljub naslovu pesmi nam je skozi svoj prečudovit glas in ljubko pojavo dovolila pokukati v svoje sanje. O teh je pisala in pela že pri rosnih devetih letih, ko je izšla njena prva avtorska pesem V deželi mojih sanj. Njeno življenje, pravi, so sanje, odkar jo spremlja glasba.

Naslovno pesem novega albuma Ne bodi, kar nisi je Ditka odpela v razširjeni zasedbi, ob spremljavi pozavne, trobente, alt saksofona in svoje ukulele. Poslušalce pa je poleg odlične izvedbe očaralo tudi prepričljivo sporočilo. Ditka želi z njim na prijeten način preko glasbe spodbuditi ljudi, naj prisluhnejo sebi in si večkrat upajo reči ne.

Kantavtorica, pevka in skladateljica je najbolj znana po interpretacijah ljubezenske poezije Ferija Lainščka. Odličen pisatelj ter pesnik in, kot Ditka s ponosom pove, tudi njen dober prijatelj, se je pridružil na odru ljubljanskega SiTi Teatra in obiskovalce očaral z zanimivo predstavitvijo pesniške zbirke z naslovom Ne. Deklamiral je pesem Zagata, ki je nastala po resničnem dogodku, pa Ne maram, v kateri veliko naštetega prizna, tudi sam ne mara. In nenazadnje Moja hiša, pesem, ki kot pravi, veliko pove o njem. Da je pisatelj ne le v pesmih, temveč tudi sicer v koraku z današnjo mladino, je priznala tudi Ditka, ki je pesem Ti veš prvič prebrala in pobrala kar iz njegovega Facebooka.

Ne hodi mi v sanje je skladba, s katero je Ditka otvorila prvi koncert.Foto: Nika Hölcl Praper
Ditka je izdala nov albumFoto: Nika Hölcl Praper

Ditka se je za pesem Srečanje zahvalila svojim poslušalcem, saj je nastala s pomočjo tako uveljavljenih kot tudi priložnostnih pesnikov po vsem svetu. Ob svetovnem dnevu poezije so namreč lahko obiskovalci kavarn v 40 državah po svetu, tudi pri nas, kavo ali čaj kupili z verzom. Ditka na svoje oboževalce ni pozabila niti sinoči. Vse predstavljene pesmi je pospremila z besedili na platnu in navdušeno opazovala, kako z njo prepeva cela dvorana.

Ditka je najbolj znana po interpretacijah ljubezenske poezije Ferija Lainščka.Foto: Nika Hölcl Praper

Romantiki, sanjači in tisti, ki še vedno verjamemo v drugačen svet, smo končno dočakali težko pričakovani album uglasbene poezije z naslovom Ne bodi, kar nisi.

Ogromno potrditev, da vse, kar dela, dela zares dobro, je pevka dobila tudi z zmago na nedavnem, največjem festivalu kantavtorjev v Bolgariji Singer Songwriter Fest Sofia 2019. Ker se drži svojega pravila, da mora besedilo, ki ga prepeva, razumeti in začutiti, je Ditka svoje poslušalce tudi tokrat pustila oditi s polnimi srci in lepimi občutki. In željo, da ji prav kmalu zopet prisluhnemo.

Glasbenica si je prislužila stoječe ovacije.Foto: Nika Hölcl Praper
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button