ZANIMIVOSTI & ZGODOVINA

Novi album Slovenija na Evroviziji

Tako se imenuje novi album, ki je izšel pri ZKP RTV Slovenija – založbi kakovostnih programov. Na evrovizijskemu albumu gre za 14 slovenskih evrovizijskih pesmi, od znamenite Brez besed, ki jo je leta 1963 zapela Berta Ambrož, pa do aktualne dua Maraaya.

Novi glasbeni album Slovenija na EvrovizijiFoto: ZKP RTV Slovenija

Odskočna deska predvsem za ambiciozne in nadarjene glasbenike

Tako kot je festival s časom postajal predvsem globalni spektakel, se je
z njim spreminjala tudi glasbena struktura in dramaturgija pesmi –
posebej odtlej, ko je žive izvedbe z orkestrom zamenjala omejitev na
šest nastopajočih in petje na t. i. matrico, glasovanje žirij pa je
najprej v celoti, nato pa delno nadomestilo glasovanje občinstva. A na
situ časa so tudi iz zadnjega obdobja nekatere pesmi postale zimzelene,
festival kot ena redkih priložnosti za res globalno medijsko promocijo
pa še vedno zanimiva odskočna deska predvsem za ambiciozne in nadarjene
mlade glasbenike. Taki so bili tudi mnogi od 25 slovenskih
predstavnikov, neredki med njimi so postali naše zvezde.

Mojca Menart

“Kako v nekaj besed strniti šest desetletij fenomena, imenovanega evrovizijska popevka, Evrovizija, Eurosong, festivala, ki je od prvega v Luganu leta 1956 do danes iz televizijske glasbene prireditve prerasel v globalni multimedijski spektakel z dvestomilijonskim občinstvom na vseh celinah in s 40 sodelujočimi državami? Kaj reči o pesmih, ki so nekdaj tudi v strokovnih krogih veljale za kakovostne, nad današnjimi pa se marsikdo zgraža, in o izvajalcih, ki so v preteklosti večkrat postali velike zvezde, tisti v zadnjih letih pa so največkrat podobni utrinkom?” se sprašuje Mojca Menart, ki ob tem doda: “Če so javne radiotelevizije v petdesetih letih želele ustvariti projekt, ki bo v živo na enem odru in prek medija predstavil in povezal različne dežele, jezike, glasbene izraze, glasbene ustvarjalce in poustvarjalce v duhu sodelovanja in zabave za široko mednarodno občinstvo, jim je to dejansko uspelo. Verjetno je namreč to edini globalni glasbeni spektakel, ki ga ne zamudijo niti tisti, ki nad njim vihajo nos, in edini, ki je skozi desetletja ustvaril na desetine priljubljenih pesmi, ki so jih za svoje vzeli festivalski navdušenci, tudi ko niso razumeli jezika, v katerem so bile zapete.

Novi glasbeni album Slovenija na Evroviziji je že na voljo v glasbenih trgovinah oziroma ga lahko naročite / kupite preko spleta, v spletni trgovini ZKP RTV Slovenija.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X